Home » Lumea digitală » O nouă criză de semiconductori ar putea fi cauzată de conflictul creat de Rusia în Ucraina

O nouă criză de semiconductori ar putea fi cauzată de conflictul creat de Rusia în Ucraina

O nouă criză de semiconductori ar putea fi cauzată de conflictul creat de Rusia în Ucraina
Foto: Christian Wiediger/ Unsplash
Publicat: 01.03.2022

Invadarea Ucrainei de către Rusia ar putea genera o nouă criză de semiconductori ce ar putea afecta lanțurile de aprovizionare din întreaga lume.

Ucraina exportă aproximativ 90% din neonul industrial utilizat în producția de semiconductori din SUA, în timp ce Rusia exportă aproximativ 33% din paladiul necesar pentru cipurile electronice.

Lipsa de cipuri a început în timpul pandemiei de COVID-19, cu blocări pe scară largă și probleme legate de lanțul de aprovizionare. În timp ce cipurile erau insuficiente înainte de începerea blocajelor, închiderea unităților de producție, a porturilor și a rețelelor de transport a dus la întârzieri semnificative care s-au transformat într-o mare criză de semiconductori.

Problemele lanțurilor de aprovizionare au cauzat o penurie de semiconductori care au afectat mașinile, aparatele de uz casnic și electronicele personale, dar acum este de așteptat ca această penurie să se agraveze.

Cum vor fi afectați consumatorii de această criză de semiconductori?

Administrația Biden i-a avertizat în ianuarie pe producătorii americani de semiconductori că este nevoie să-și diversifice sursele de materiale industriale, așteptându-se ca Rusia să riposteze la sancțiunile dăunătoare din cauza invaziei Ucrainei.

„Acest lucru va avea un impact. Va continua să restrângă disponibilitatea de cipuri pentru industria auto”, a declarat Lita Shon-Roy, CEO și președinte al Techcet, o companie de analiză a lanțurilor de aprovizionare.

În timpul anexării Crimeei din 2014, prețurile neonului au crescut cu 600%, iar cu sancțiunile financiare și de distribuție puternice impuse Rusiei în prezent de către UE și SUA, istoria se va repeta.

În timp ce multe procese de ultimă generație nu se mai bazează pe neon, majoritatea celorlalți pași de fabricație folosesc neon în laserele cu heliu-neon, în special în scopuri de inspecție. Neonul gaz este creat în instalațiile crionice de separare a aerului, care produce, de asemenea, heliu, xenon și azot.

90% din producția de neon provine din Ucraina, 65% provenind de la o singură companie cu fabrici în Odesa, care este atacată în prezent, și Moscova, scrie IFL Science.

Producătorii de cipuri din SUA se așteaptă la lipsuri de aprovizionare

Reuters a raportat acum că producătorii de cipuri din SUA se așteaptă la lipsuri de aprovizionare care vor avea un impact asupra aparatelor electronice, Intel achiziționând 50% din neonul lor din Europa de Est.

Mașinile, care folosesc semiconductori în sistemele de infotainment și în electronicele de bord, au acum liste lungi de așteptare; piesele de computer sunt adesea epuizate în câteva minute după ce devin disponibile și chiar și electrocasnicele pot reflecta în curând această criză de semiconductori.

Nu este clar cum va îi afecta invazia pe consumatori, dar Casa Albă a declarat că va lucra cu producătorii pentru a limita impactul posibilelor lipsuri de materiale.

„O parte din aceasta constă în colaborarea cu companiile pentru a se asigura că, dacă Rusia întreprinde acțiuni care interferează cu lanțurile de aprovizionare, companiile sunt pregătite pentru întreruperi”, a declarat un oficial de la Casa Albă.

Vă recomandăm să citiți și:

Un algoritm nou este capabil să genereze codul genetic uman

Un robot care pictează cu ajutorul inteligenţei artificiale va avea o expoziţie la muzeu

Social media nu este neapărat dăunătoare. Iată cum poți folosi mai eficient rețelele de socializare online

Aproape 8 milioane de români joacă jocuri video – studiu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase