Datele de la roverul Zhurong prezintă dovezi ale eroziunii pe Marte

15 03. 2022, 20:00

O echipă de cercetători afiliați la mai multe instituții din China, Canada și Germania a studiat datele de la roverul Zhurong, găsind dovezi ale eroziunii eoliene și, posibil, ale impactului eroziunii apei.

În lucrarea publicată în revista Nature Geoscience, cercetătorii discută despre ceea ce au descoperit până acum.

Roverul marțian al Chinei, Zhurong, se află pe suprafața Planetei Roșii din luna mai a anului 2021. În acest timp, a parcurs aproximativ 450 de metri pe parcursul a 60 de zile ale planetei Marte (soluri).

Recent, au fost publicate datele de la roverul Zhurong, iar cercetătorii le-au studiat pentru a vedea ce informații aduc acestea.

Zhurong a fost amplasat pe Utopia Planitia, o câmpie vulcanică situată în emisfera nordică a planetei Marte. Acesta este un loc despre care unii au sugerat că a fost probabil acoperit cândva cu apă.

Ce arată datele de la roverul Zhurong?

Datele de la camerele roverului au arătat că partea de câmpie pe care s-a deplasat Zhurong este în general destul de plată, cu foarte puțini bolovani. Și datele de la roți au arătat că suprafața de sub rover este acoperită cu pietre mici, nerotunde. Zhurong a colectat, de asemenea, mostre de sol și, până acum, compoziția solului din zonă este similară cu cea colectată de alte rovere din alte părți ale planetei.

Datele imagistice au arătat, de asemenea, că rocile mici au pe ele șanțuri care par a fi datorate eroziunii eoliene. Cercetătorii au găsit, de asemenea, unele dovezi de fragilitate în unele dintre roci, posibile dovezi ale eroziunii apei.

Cândva bătea vântul

Cercetătorii au găsit, de asemenea, dovezi ale unor mega-ondulații la suprafață (caracteristici formate de vânt) similare cu dunele de nisip de pe Pământ. Ei au descoperit că valurile se vedeau ca niște dungi strălucitoare când erau privite de pe o navă din orbită, potrivit Phys.org.

Oamenii de știință teoretizează că motivul pentru care ondulațiile par atât de strălucitoare este pentru că au fost acoperite de un strat foarte subțire de praf. Dacă într-adevăr este așa, notează ei, asta sugerează că vântul care a format ondulațiile nu mai este prezent.

Vă recomandăm să citiți și:

Un scut anti-radiații din fungi ar putea să protejeze astronauții în timpul călătoriilor spațiale

Rusia spune că totul e în regulă după ce a aruncat în aer un satelit, umplând orbita cu gunoi spațial mortal

Iată cât de rapid ar putea o civilizație extraterestră să colonizeze galaxia Calea Lactee

Misterul din jurul întunecării stelei Betelgeuse a fost rezolvat