„Megaracheta” de la NASA este pregătită de teste de pre-lansare, în cadrul programului Artemis I

17 03. 2022, 19:00

Misiunea pe Lună Artemis I este mai aproape de a primi o dată de începere, căci NASA a început o serie de teste de pre-lansare pentru nava spațială a misiunii.

Viitoarea misiune Lunară a NASA, Artemis I, este pe cale să se mai apropie puțin de obținerea unei date oficiale de lansare, scrie Live Science.

Nava spațială și racheta se vor îndrepta spre rampa de lansare de la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, pe 17 martie pentru teste de pre-lansare, au anunțat reprezentanții NASA.

Aceste teste de pre-lansare vor începe în noaptea de 17 martie

Nava spațială Orion împreună cu racheta Space Launch System (SLS), pe care NASA le mai numește și „racheta Mega Moon”, vor efectua o călătorie de 6,4 kilometri de la Clădirea de asamblare a vehiculelor (VAB) până la Launch Pad 39B, dacă starea meteo va permite acest lucru.

Aceste teste de pre-lansare vor începe la ora 23:00 (ora României), iar rachetei îi va lua aproximativ 11 ore pentru a ajunge la destinație, transportată de Crawler-Transporter 2 la o viteză de rulare de 1,3 km/h, a spus Charlie Blackwell-Thompson, de la NASA.

Odată ce nava spațială și racheta sunt poziționate pe rampa de lansare, inginerii vor avea nevoie de aproximativ două săptămâni să se pregătească pentru ceea o serie de teste de pre-lansare cunoscute sub numele de „repetiție generală umedă”, numită astfel deoarece aceste teste demonstrează că racheta poate fi încărcată cu combustibilul lichid foarte rece.

Repetiția generală va începe în aprilie

Repetiția generală va avea loc probabil pe 1 aprilie, iar operațiunile de alimentare sunt de așteptat să înceapă pe 3 aprilie, a spus Blackwell-Thompson.

Inginerii și tehnicienii vor exersa, de asemenea, numărătoarea inversă a lansării pentru a testa răspunsurile rachetei la un scenariu de terminare a zborului; apoi rezervoarele de combustibil vor fi golite și racheta va fi pregătită să se întoarcă în VAB, lucru care ar trebui să dureze încă 8-9 zile, a spus Blackwell-Thompson.

Nava spațială Orion a NASA poate găzdui până la patru persoane, dar nu va avea niciun om la bord atunci când va începe misiunea Artemis I, spre finalul acestui an. În viitoarele misiuni Artemis, Orion va transporta astronauți în spațiu, îi va susține în timpul misiunilor pe Lună și îi va menține în siguranță în timpul reîntoarcerii din spațiu.

Nava spațială este așezată deasupra unei rachete „monstru”: SLS este cea mai puternică rachetă pe care NASA a construit-o vreodată. Produce cu 15% mai multă forță în timpul decolării și ascensiunii decât rachetele Saturn V care au zburat în timpul programelor spațiale din anii 1960 și 1970, iar SLS va putea transporta mai mult de 24 de tone de încărcătură pe Lună.

După terminarea acestor teste de pre-lansare este posibil să fie comunicată și data oficială de lansare

După aceste teste de pre-lansare, cu condiția ca ele să fie finalizate cu succes, NASA va stabili o dată oficială de lansare pentru Artemis I (în prezent listată ca „nu mai devreme de mai 2022” în programul de lansare al NASA).

Artemis I este o misiune fără echipaj care va ajunge la mii de kilometri dincolo de Lună și apoi se va întoarce pe Pământ după aproximativ trei săptămâni. Următoarea parte a misiunii, Artemis II, va transporta un echipaj într-un zbor Lunar, iar etapa finală a programului, Artemis III, va duce oamenii pe suprafața Lunii pentru prima dată de la plimbările lunare Apollo 17 din 1972.

Cu Artemis III, NASA va duce pe Lună prima femeie și prima persoană de culoare. Această etapă va pune, de asemenea, bazele importante pentru stabilirea unei prezențe umane pe termen lung pe satelitul natural al Pământului și va juca un rol esențial într-un obiectiv și mai ambițios de călătorie în spațiu: trimiterea primilor oameni pe Marte.

„Unul dintre lucrurile pe care le-am spus echipei noastre chiar astăzi, când am încheiat pregătirile, a fost: Ia o pauză de gândire și apreciază acest moment, pentru că ‘prima dată când’ nu apare prea de des în cariera ta”, a spus Blackwell-Thompson.

Acoperirea live pentru deplasarea Artemis I începe pe 17 martie, la ora 23 (ora României), imaginile putând fi vizionate pe site-ul și în aplicația NASA.

Vă recomandăm să citiți și:

Ceartă extraordinară între Dimitri Rogozin și unul dintre cei mai cunoscuți astronauți ai NASA

NASA caută modalități de a ține Stația Spațială Internațională pe orbită fără ajutorul Rusiei

Stația Spațială Internațională va fi distrusă în totalitate. Cum motivează NASA această decizie?

Eventualul succes al Starship de la SpaceX îi îngrozește pe oficialii NASA