Home » Știință » Inelele lui Saturn încep să dispară. Cât de recente sunt acestea de fapt?

Inelele lui Saturn încep să dispară. Cât de recente sunt acestea de fapt?

Publicat: 08.04.2022

Frumoasele inele ale lui Saturn încep să dispară, dar din fericire acest proces este unul de durată, adică de sute de milioane de ani.

Procesul observabil de „ploaie a inelelor”, fenomen care apare atunci când planete precum Saturn își pierd inelele distinctive de-a lungul sutelor de milioane de ani, este unul dintre lucrurile pe care le știm despre această planetă misterioasă și accesoriile sale.

Deși inelele din jurul planetei gazoase ne par de pe Pământ a fi o constantă, analizele din anii recenți a imaginilor aduse de Misiunea Cassini a NASA sugerează că acestea pot fi chiar „tinere din punct de vedere cosmic”, apărând în urmă cu aproximativ 10 sau 100 de milioane de ani, în vreme ce dinozaurii încă cutreierau Pământul.

Cum și de ce s-au format inelele lui Saturn?

Cercetătorii încă nu cunosc care este motivul pentru care s-au format inelele lui Saturn, cu toate că există o teorie care spune că dacă acestea sunt atât de recente pe cât par, înseamnă cu sunt rezultatul uneia dintre lunile lui Saturn care s-a apropiat prea mult de planetă și s-a dezintegrat, indică Futurism.

Vestea bună însă este legată de faptul că procesul de dispariție al inelelor ar putea durea undeva până la 300 de milioane de ani.

„Un lucru foarte, foarte trist”

Cu toate acestea, ideea că ceva atât de impresionant precum inelele lui Saturn sunt un fenomen cosmic relativ nou, dar și faptul că acestea vor dispărea într-o zi, reprezintă, după cum spunea cercetătorul planetar al Agenției Spațiale Japoneze, James O’Donaghue, „un lucru foarte, foarte trist”.

„Sunt foarte fericit că avem norocul de a le putea vedea”, a mai spus acesta.

Vă mai recomandăm și:

Cât de vechi sunt inelele lui Saturn?

Mimas, satelitul lui Saturn care seamănă cu „Steaua Morții”, ar ascunde un ocean subteran

În urmă cu 367 de ani a fost descoperită Titan, cea mai mare lună a lui Saturn

Siguranța Stației Spațiale Internaționale, amenințată din nou de șeful Roscosmos

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase