Oamenii de știință au identificat mecanismul implicat în stocarea memoriei pe termen lung

13 04. 2022, 17:00

O echipă de cercetare în domeniul neuroștiințelor de la Universitatea din Iowa a identificat un mecanism biochimic fundamental, care stă la baza stocării memoriei, și a legat acest mecanism de deficitele cognitive provocate de boala Alzheimer.

În timp ce lucra pentru a înțelege modul în care se formează și se stochează amintirile în creier, echipa a identificat un nou mecanism de pliere a proteinelor în reticulul endoplasmatic, care este esențial pentru stocarea memoriei pe termen lung.

Aceștia au demonstrat, de asemenea, că acest mecanism este afectat, într-un model de șoarece, de boala Alzheimer și că restabilirea acestui mecanism de pliere a proteinelor inversează afectarea memoriei.

Descoperirile sunt publicate în revista Science Advances.

Noi indicii pentru tratarea bolilor neurodegenerative

„Rolul mașinăriei de pliere a proteinelor în memoria pe termen lung a fost ignorat timp de decenii. Știm că expresia genelor și sinteza proteinelor sunt esențiale pentru consolidarea memoriei pe termen lung și că în urma învățării se sintetizează un număr mare de proteine”, a explicat autorul studiului, Snehajyoti Chatterjee, cercetător și director al Institutului de Neuroștiințe din Iowa.

„Pentru ca proteinele să fie active din punct de vedere funcțional, ele trebuie să fie pliate corect. Lucrarea noastră demonstrează ideea conceptuală conform căreia aceste proteine sunt cele care pliază, de fapt, celelalte proteine pentru a avea un impact asupra funcției sinaptice”.

Un pas crucial pentru înțelegerea modului în care sunt stocate amintirile

Echipa a folosit, de asemenea, terapia genică pentru a reactiva proteina într-un model de șoarece și a constatat că deficitul de memorie a fost inversat, confirmând faptul că mașinăria de pliere a proteinelor acționează ca un comutator molecular pentru memorie, raportează SciTechDaily.

„Identificarea acestui mecanism de pliere a proteinelor este un pas crucial pentru înțelegerea modului în care sunt stocate amintirile și a ceea ce nu funcționează normal în cazul bolilor asociate cu afectarea memoriei”, spune Ted Abel, autor al studiului.

„Chiar dacă nu suntem încă în punctul de a transpune acest lucru în îngrijirea pacienților, înțelegerea acestei căi este esențială pentru a putea, într-o zi, să prevenim și să tratăm bolile neurodegenerative.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Care este cel mai bun aliment pentru memorie potrivit științei?

Oamenii de știință au descoperit un nou mecanism implicat în procesele de învățare și memorie

Hormonul care ne controlează foamea poate avea un impact și asupra memoriei

Microbii au o formă de memorie