Home » Știință » Un studiu a arătat ce similarități există între persoanele cu autism și cele non-autiste

Un studiu a arătat ce similarități există între persoanele cu autism și cele non-autiste

Publicat: 14.04.2022

Există unele similarități fundamentale între persoanele cu autism și cele non-autiste, atunci când vine vorba de procesarea gândurilor. 

Descoperirile au fost publicate în Journal of Psychopathology and Clinical Science. Creierul procesează informația folosindu-se de două sisteme: sistemul 1 pentru raționamente intuitive rapide și sistemul 2, pentru gândirea rațională de durată. Se crede că aceste sisteme funcționează diferit la persoanele cu autism, cu referire la dificultățile pe care le experimentează în viața de zi cu zi.

Cu toate acestea, un studiu important al Universității Bath, Cardiff, Manchester și King’s College din Londra, precizează că aceste sisteme psihologice fundamentale nu sunt afectate la persoanele cu autism, așa cum se credea anterior. Acesta a fost unul dintre cele mai ample studii de acest gen și a implicat aproximativ 1000 de persoane. În acest context, cercetătorii au testat legătura dintre autism și cele două sisteme menționate anterior.

Au fost derulate mai multe experimente pentru testarea legăturii dintre cele două sisteme

În cadrul a trei experimente, cercetătorii au analizat legătura dintre trăsăturile de personalitate persoanelor cu autism și modul de gândire al acestora. Într-un al patrulea experiment, aceștia au comparat 200 de persoane cu autism și peste 200 de persoane normale. Per ansamblu, rezultatele obținute au arătat că cei afectați de autism gândesc la fel de rapid  și rațional ca restul lumii.

Cercetătorii au concluzionat că anumite procese fundamentale ale gândirii sunt chiar mai similare între persoanele autiste și cele non-autiste. În lumina acestor noi descoperiri, oamenii specialiștii cer schimbarea modului în care societatea se raportează la autism ca tulburare a procesării mintale.

Aceștia au mai recomandat schimbarea și adaptarea sistemului educațional, clinic și încadrare a locurilor de muncă pentru persoanele autiste și familiile acestora. Sprijinul pentru astfel de persoane ar trebui să fie mult mai particularizat, orientat, în schimbul presupunerii generale că toate persoanele care suferă de autism au tulburări mintale, indică Eurek Alert.

„Modificări rezonabile”

Echipa de cercetare susține necesitatea de a face unele „modificări rezonabile” în cadrul organizațiilor comerciale și educaționale . Este nevoie de unele schimbări fundamentale, precum modificarea percepției.

„Există o tradiție a investigării dificultăților mintale privitoare la autism. În vreme ce acest aspect poate să fie important pentr dezvoltarea intervențiilor clinice, mai este nevoie și înțelegerea asemănărilor psihologice dintre diferitele grupuri”, spune Dr. Punit Shah, profesor asociat de psihologie la Universitatea Bath.

„Mulți angajați și organizații sunt de părere că neuro-diversitatea se referă doar la sărbătorirea diferențelor dintre oameni. Dar o abordare ceva mai cuprinzătoare a acestui concept trebuie să cuprindă și să sărbătorească și asemănările dintre persoanele neuro-divergente și cele neuro-tipice. Studiul nostru nu doar că va îmbunătăți tiparul clinic și educațional pentru autism, dar ar putea contribui la prevenirea stereotipiilor privitoare la modul de a gândi și comporta al persoanelor cu autism”.

Schimbarea percepției cu privire la autism

„Dacă vom continua să spunem lumii întregi, dar și persoanelor cu autism că aceștia din urmă gândesc diferit – chiar dacă nu este vorba de nici o rea intenție la mijloc – toate acestea vor conduce la stereotipie, precum că persoanele autiste nu pot gândi în anumite feluri și prin urmare nu pot avea acces la anumite locuri de muncă. Studiul nostru nu susține această idee.

În schimb, arată că persoanele autiste gândesc de cele mai multe ori în moduri asemănătoare cu restul lumii și că nu ar trebui să le fie restricționat accesul la anumite locuri de muncă sau în sistemul de educație”, spune Dr. Shah.

„Cercetarea este una deosebit de interesantă și se aliniază cu multe dintre lucrurile pe care încercăm să le facem și noi aici la Institut. Suntem mai degrabă asemănători decât diferiți, iar acest studiu este important pentru că spune acest lucru. Există o multitudine de preconcepții și este nevoie ca acestea să fie contracarate. Scopul Institutului este acela de a ajuta la prosperitatea și egalitatea tuturor”, a spus cu privire la acest studiu, Charlotte Valuer, șefă a Institutului pentru Neuro-diversitate.

Vă mai recomandăm și:

Arcul de Triumf, iluminat în albastru de Ziua Conștientizării Autismului

Biopsia cutanată poate ajuta la identificarea pacienților cu Parkinson

Care este cel mai bun aliment împotriva bolii Alzheimer?

Psihopatia ar putea să nu fie o tulburare mintală, ci cu totul altceva. Iată ce spune un studiu recent

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase