Cutremurele vulcanice de pe Marte sugerează că mantaua planetei este încă activă

11 04. 2022, 10:00

Dispozitivul de aterizare InSight Mars al NASA a detectat cutremurele vulcanice de pe Marte, în special într-o regiune numită Cerberus Fossae.

Analiza a 47 de cutremure sugerează că originea lor este vulcanică, nu tectonică. Dacă acest lucru se va confirma, înseamnă că era de activitate vulcanică a Planetei Roșii nu s-a încheiat, însă asta nu înseamnă că ar trebuie să ne așteptăm la erupții spectaculoase.

Pământul are două tipuri de cutremure, excluzându-le pe cele induse de activitatea umană. Cutremurele tectonice au loc atunci când plăcile se mișcă una pe lânga alta sau sub alta, scrie IFL Science.

Cutremurele vulcanice de pe Marte sunt un fenomen rar întâlnit pe alte planete

Cutremurele vulcanice sunt o consecință a mișcărilor rapide ale magmei sau a creșterii presiunii gazului în crustă. Alte planete nu au niciun fel de cutremur, suprafața lor tremurând doar în urma evenimentelor externe, cum ar fi o căderea unui meteorit.

Și atunci, cum de sunt posibile cutremurele vulcanice de pe Marte?

Profesorul Hrvoje Tkalčić, de la Universitatea Națională din Australia, și Dr. Weijia Sun, de la Academia Chineză de Științe, au contestat, într-o lucrare publicată în Nature Communications, așteptările ca cutremurele detectate de seismometrele Insight să fie de origine tectonică, ceea ce înseamnă că Marte are încă magmă mobilă în manta.

Această răsturnare de situația ar putea face geologia planetei roșii mai interesantă și ne-ar spune unde ar trebui să ne concentrăm atenția geologică în viitor.

Planeta Marte a avut activitate vulcanică

Nu este un secret pentru nimeni faptul că Marte a avut cândva activitate vulcanică; dovezile sunt date chiar de cel mai mare vulcan al Sistemului Solar, Olympus Mons. Având 21,9 kilometri înălțime, este de cel puțin două ori mai mare decât Muntele Everest de pe Pământ.

Alți vulcani uriași sunt în apropiere, în regiunea vulcanică Tharsis Montes. Cu toate acestea, Olympus Mons s-a format în urmă cu peste trei miliarde de ani și nu se crede că a erupt timp de sute de milioane de ani. Alți vulcani marțieni cunoscuți sunt și mai vechi.

Acest lucru i-a determinat pe unii oameni de știință să suspecteze că au ratat șansa de a asista la formarea unui vulcan marțian, dar Tkalčić nu este atât de sigur.

Cutremurele vulcanice de pe Marte nu vor fi însoțite de erupții

„InSight a detectat cutremurele vulcanice de pe Marte, de frecvență înaltă și joasă. Lucrarea noastră s-a uitat doar la cele de frecvență joasă. Am detectat că unele dintre acestea sunt repetitive într-un mod care nu poate fi explicat pentru cutremurele tectonice”, a spus Tkalčić.

Tkalčić și Sun au căutat exemple comparabile pe Pământ și au găsit modele de valuri similare în cutremurele produse de vulcanii latenți. Acest lucru, au concluzionat ei, face foarte probabil ca și cutremurele de pe Marte să fie vulcanice.

Asta nu înseamnă că ne putem aștepta să vedem lavă și cenușă izbucnind dintr-un nou vârf marțian. „Vulcanismul marțian este un vulcanism intruziv, magma nu găsește o cale de a ieși la suprafață”, a explicat Tkalčić.

Acest lucru se întâmplă din cauza grosimii crustei marțiene în comparație cu dimensiunea planetei și, probabil, a proprietăților chimice și a temperaturii magmei. O nouă înălțare i-ar putea excita pe oamenii de știință, chiar dacă alții și-ar dori spectacolul dat de erupții.

Cutremure zilnice

Tkalčić a spus că se credea anterior că cutremurele din Cerberus Fossae sunt tectonice, deoarece fisurile și faliile abrupte care dau numele zonei indică prezența activității tectonice în trecutul relativ recent. La peste 1.000 de kilometri depărtare de provincia Tharis Montes, nu exista niciun motiv să se creadă că aceasta este o altă locație în care crește magma.

Cutremurele vulcanice de pe Marte sunt mici, niciunul nu atinge magnitudinea 4, dar Tkalčić a spus că nu întotdeauna sunt astfel; unele semne de pe Marte indică activitate relativ recentă cu magnitudinea 7, genul care distruge orașele de pe Pământ.

Eforturile anterioare de a utiliza InSight pentru a identifica cutremure au avut probleme în a distinge mișcările de zgomotul cauzat de vântul marțian, de obicei reușind doar în toiul nopții, atunci când vântul se liniștește.

Prin utilizarea unor metode de procesare mai avansate pentru a separa semnalul de zgomot, „am descoperit că aceste cutremure au loc în mod repetat în orice moment al zilei marțiene”, a spus Tkalčić. Acest lucru a exclus posibilitatea ca ceea ce a fost detectat anterior să fi fost cauzat de ajustări la schimbarea mare de temperatură dintre zi și noapte.

Vă recomandăm să citiți și:

Un model de vreme spațială ar putea identifica exoplanetele care prezintă viață

Roverul Franklin, pregătit pentru misiunea pe Marte. Cum arată viitorul pentru ExoMars?

Misterul „vârtejurilor” de pe Lună, la un pas de a fi elucidat. Ce au descoperit cercetătorii?

Gheața de pe Marte oferă noi indicii despre istoria climatică a Planetei Roșii