Home » Natură » Cel mai înalt ghețar de pe Everest se topește într-un ritm alarmant. „Ar putea fi deja o relicvă”

Cel mai înalt ghețar de pe Everest se topește într-un ritm alarmant. „Ar putea fi deja o relicvă”

Publicat: 08.02.2022

Schimbările climatice duc la topirea extrem de accelerată a celui mai înalt ghețar de pe Everest, arată un nou studiu.

Cercetătorii de la Universitatea din Maine, SUA au descoperit că ghețarul a pierdut mai bine de 54 metri în grosime în ultimii 25 de ani. Ghețarul, care este situat la aproximativ 7.906 metri peste nivelul mării, se subțiază de 80 de ori mai rapid decât a fost nevoie ca gheața se formeze la suprafață.

Rata declinului a fost asociată cu temperaturile tot mai crescute și vânturile puternice.

Oamenii de știință au descoperit că, încă din anii 1990, gheața care a necesitat 2.000 de ani pentru a se forma s-a topit. Cercetătorii au adăugat că stratul de zăpadă s-a erodat, astfel că gheața neagră a fost expusă la razele solare, iar procesul de topire a fost accelerat.

„Creșterea constantă a temperaturilor a forțat limitele ghețarului”

Dr. Mariusz Potocki, unul dintre coordonatorii studiului, a declarat că descoperirile sugerează că „ghețarul ar putea fi sortit pierii și ar putea fi deja o relicvă din vremuri mai vechi și mai reci”.

Un alt autor al studiului, dr. Tom Matthews, climatolog la Kings College London, a subliniat că nu s-a produs nicio schimbare în clima regiunii pentru a cauza această topire accelerată.

„În schimb, creșterea constantă a temperaturilor a forțat limitele ghețarului, iar brusc totul s-a schimbat”, a precizat Matthews.

Deși topirea ghețarilor a fost intens studiată, impactul schimbărilor climatice asupra ghețarilor de la această înălțime nu a mai fost studiat, potrivit BBC.

Milioane de oameni depind de lanțul muntos Himalaya

O echipă de 10 de oameni de știință a vizitat ghețarul, acolo unde au instalat cele mai înalte stații meteorologice din lume și au extras mostre dintr-un „miez de gheață” de 10 metri lungime.

Milioane de oameni depind de lanțul muntos Himalaya pentru apă potabilă, iar dacă alți ghețari din regiune (și lume) urmează exemplul dat de Everest, capacitatea de a produce apă pentru băut și irigații s-ar putea reduce semnificativ. Declinul ar putea însemna și o provocare pentru viitoarele expediții.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Este Muntele Everest într-adevăr cel mai înalt de pe Pământ?

Muntele Everest a crescut cu aproape un metru. China și Nepalul au căzut de acord asupra noii înălțimi

Primul bărbat care a urcat muntele Everest de 10 ori a murit

Descoperire macabră pe Everest în timpul colectării a 11.000 de kilograme de deşeuri

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase