Home » Știință » Roverul Perseverance, echipat cu 4 din cele 5 simțuri umane. Cum îl ajută să exploreze Planeta Roșie?

Roverul Perseverance, echipat cu 4 din cele 5 simțuri umane. Cum îl ajută să exploreze Planeta Roșie?

Publicat: 14.04.2022

Timp de două decenii, Roger Wiens a construit instrumente pentru a le oferi oamenilor văz și miros pe Marte, prin intermediul roverelor trimise pe Planeta Roșie. Acum, a adăugat un alt simț, auzul.

Wiens, profesor de Științe ale Pământului, Atmosferice și Planetare în cadrul Colegiului de Științe al Universității Purdue și expert în tehnologia robotică marțiană, a condus echipa care a construit SuperCam, un dispozitiv de pe roverul marțian Perseverance care include un laser pentru a lovi rocile, precum și microfonul care a adus pe Pământ primele înregistrări de pe Marte.

SuperCam încorporează o tehnologie care utilizează un fascicul laser pulsat pentru a pulveriza mici bucăți de mostre de rocă la o distanță de până la 30 de metri.

„Nu ne imaginam că am putea auzi sunete de pe Marte”

Instrumentul colectează lumina de la scurta străfulgerare emisă în acest proces, permițând oamenilor de știință să analizeze roci la care brațul său nu poate ajunge, iar, ulterior, să „vadă” și să analizeze eșantioane, în ciuda prafului de pe Marte care acoperă rocile, potrivit ScienceDaily.

Prin încorporarea microfonului în SuperCam, Wiens și colaboratorii săi au deschis oportunități pentru o serie de activități științifice și de cercetare pe suprafața marțiană care nu au fost posibile până acum, inclusiv pentru a ajuta la analiza rocilor și la înregistrarea sunetelor.

„Putem auzi vântul și putem măsura viteza și direcția acestuia”

„Atunci când electrocutam aceste roci, putem afla mai multe despre duritatea și compoziția lor, ascultând schimbarea sunetului pe măsură ce mai multe focuri de laser sunt trase în rocă”, a declarat Wiens.

„Putem auzi elicopterul Ingenuity, ceea ce este ceva ce nu credeam că am putea realiza. Putem auzi vântul și putem măsura viteza și direcția acestuia, precum și dimensiunea sau viteza prafului de pe planetă. Putem asculta sunetele proprii ale roverului și putem monitoriza sănătatea și siguranța în același mod în care măsurați starea mașinii, prin ascultarea motorului. Lucrurile sună diferit pe Pământ. În plus, urechile roverului au o formă diferită de a noastră și atmosfera este alta, dar facem înregistrări și învățăm lucruri în fiecare zi”, a concluzionat Wiens.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cercetătorii au aflat care este viteza sunetului pe Marte. Ascultă AICI sunetele de pe Planeta Roșie!

Roverul Franklin, pregătit pentru misiunea pe Marte. Cum arată viitorul pentru ExoMars?

Gheața de pe Marte oferă noi indicii despre istoria climatică a Planetei Roșii

Când am putea primi mostrele colectate de Perseverance de pe Marte? Planul NASA s-a schimbat

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase