Sucraloza și efectele sale asupra organismului. Cât de periculoși sunt îndulcitorii artificiali?

23 04. 2022, 13:00

Sucraloza, cunoscută și sub numele de Splenda, este un înlocuitor al zahărului, cu zero calorii, și este foarte dulce, de aproape 600 de ori mai dulce decât zahărul. Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a aprobat utilizarea sucralozei ca îndulcitor de uz general în 1999, iar de atunci a devenit popular. Așadar, de ce există o controversă legată de acest îndulcitor? 

Sucraloza este un îndulcitor artificial alb, inodor, solubil în apă, utilizat în mod obișnuit în alimentele și băuturile fără zahăr și fără calorii.

Este de 600 de ori mai dulce decât zahărul și este excepțional de stabil, astfel încât alimentele preparate cu sucraloză rămân dulci într-o gamă largă de condiții și temperaturi.

Alimentele fără zahăr, cum ar fi deserturile congelate, fructele conservate, condimentele, sosurile pentru salate, guma de mestecat, produsele de patiserie și băuturile conțin sucraloză.

Utilizarea sa ca substitut al zahărului îl face popular în rândul celor care țin regim și al celor care își monitorizează aportul de zahăr.

Cum se fabrică sucraloza?

Sucraloza nu este zahăr, dar începe ca atare. Procesul de fabricare a sucralozei conține mai multe etape. Pentru a crea acest îndulcitor, trei grupe hidroxil din molecula de zahăr sunt substituite selectiv cu trei atomi de clor.

Această modificare moleculară are ca rezultat îndulcitorul sub formă de pudră, super dulce, fără calorii, pe care îl cunoaștem sub numele de sucraloză.

Organismul uman nu recunoaște structura sucralozei ca fiind zahăr obișnuit, așa că nu este stocat sau metabolizat ca atare. Studiile indică faptul că sucraloza poate fi transmisă de către mamele care alăptează în laptele matern.

Acest fapt indică spre posibilitatea ca sucraloza să persistăe în țesutul adipos (grăsime) al organismului mult timp după ce a fost excretată.

Zahărul este un ingredient pe care cei mai mulți oameni îl evită atunci când țin dietă, așa că înlocuitorii de zahăr cu conținut scăzut de calorii sună în mod natural ca o alternativă perfectă. Dar sucraloza, ca și alți îndulcitori artificiali, este foarte controversată.

Cum procesează organismul uman sucraloza?

FDA a analizat peste 110 studii de siguranță privind sucraloza, iar aceste studii s-au axat pe toxicitate, inclusiv pe efectele adverse asupra sistemelor neurologic și reproductiv.

Nu s-a constatat niciunul dintre aceste efecte adverse, astfel că s-a aprobat sucraloza pentru consum ca îndulcitor de uz general.

Cu toate acestea, există motive de îngrijorare cu privire la consumul de sucraloză. Unele studii susțin că sucraloza afectează în mod negativ metabolismul.

Credit foto: Shutterstock

Unele studii nu găsesc nicio legătură între îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii și creșterea în greutate, în timp ce altele au observat o creștere interesantă a activității cerebrale responsabile de pofta de mâncare și de apetit.

Această creștere a poftei de mâncare și a foamei a rezultat în urma consumului de băuturi care conțin sucraloză în comparație cu cele care conțin zahăr natural.

Îndulcitorii încurajează dependența de zahăr?

Înlocuitorii zahărului pot fi legați de modificări ale bacteriilor intestinale care duc la depozitarea grăsimilor. Studiile efectuate de Yale Journal of Biology and Medicine indică faptul că îndulcitorii artificiali nu activează căile de recompensă așa cum o fac îndulcitorii naturali.

Îndulcitorii artificiali, cum ar fi sucraloza, din simplul motiv că au un gust dulce, încurajează dependența de zahăr și pofta de zahăr.

Atunci când consumați zahăr natural, organismul eliberează insulină pentru a stabiliza nivelul de zahăr din sânge. Alternativ, se crede că înlocuitorii de zahăr nu cresc nivelul de insulină sau de zahăr din sânge la persoanele sănătoase.

Cu toate acestea, într-un studiu, nivelurile de zahăr din sânge și de insulină la persoanele obeze au fost ridicate atunci când au consumat sucraloză.

Ce produse conțin sucraloză?

În studii mai recente, sucraloza a crescut răspunsul insulinei la zahăr atunci când a fost administrată cu zece minute înainte de glucoză. Desigur, sunt necesare mai multe studii pentru a cunoaște efectele sucralozei asupra glicemiei.

Sucraloza este ușor de găsit în multe produse preambalate de pe rafturile magazinelor. Deoarece acest îndulcitor artificial este foarte stabil, se găsește în diverse produse alimentare.

Potrivit EatThis, printre produsele care conțin sucraloză se numără: sucuri dietetice, guma de mestecat, gelatină fără zahăr, siropuri aromate pentru cafea, sosuri pentru grătar, gemuri și fructe tartinabile fără zahăr, produse de patiserie, bomboane fără zahăr, deserturi congelate.

Sucraloza este un îndulcitor controversat și afectează răspunsurile la insulină și glicemie, metabolismul și pofta de mâncare. Știința a ridicat îngrijorări cu privire la sucraloză, așa că este esențial să fim conștienți de aportul de zahăr din toate sursele alimentare.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Descoperire terifiantă făcută de cercetători în privința îndulcitorilor artificiali

Carbohidraţii înrăutăţesc efectele îndulcitorilor artificiali

Criza generată de coronavirus ar putea lăsa Coca-Cola fără îndulcitori artificiali

Adevărul despre îndulcitorii artificiali. Studii recente arată ce riscaţi dacă îi consumaţi