Home » Știință » Carbohidraţii înrăutăţesc efectele îndulcitorilor artificiali

Carbohidraţii înrăutăţesc efectele îndulcitorilor artificiali

Carbohidraţii înrăutăţesc efectele îndulcitorilor artificiali
Publicat: 09.03.2020
Combinaţia dintre anumiţi îndulcitori artificiali şi anumiţi carbohidraţi poate fi nocivă pentru sănătatea noastră.

În ultimii ani, oamenii de ştinţă au dezbătut şi au efectuat o multitudine de experiemnte şi studii pentru a înţelege efectele pe care îndulcitorii artificiali le pot avea asupra stării noastre de sănătate. Aceste studii au oferit rezultate contradictorii, dovezile produse susţinând, în funcţie de studiu, atât afirmaţiile legate de efectele negative, dar şi cele care susţineau că îndulcitorii artificiali nu pot fi legaţi de apariţia unor anumite probleme de sănătate.

Un studiu recent, realizat de către oamenii de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea Yale, Statele Unite ale Americii, şi care s-a concentrat pe studierea sucralozei, un indulcitor artifical, în combinaţie cu carbohidraţi a adus dovezi care leagă această gamă de substanţe de o serie de probleme de sănătate. Cercetătorii au ajuns la ideea că această combinaţie modificări periculoase legate de sensibilitatea la insulină şi reduce răspunsul creierului legat de stimulii dulci, notează Medicalxpress.

„Când ne-am propus să facem acest studiu, întrebarea care ne-a condus era dacă consumul repetat de îndulcitori artificiali ar duce sau nu la degradarea capacităţii predictive a gustului dulce”, explică prof. Dana Small, autoare a studiului, expertă în Psihiatrie şi directoare a Centrului de Cercetare în Dietă Modernă şi Fiziologie al Universităţii Yale. Aceasta mai adaugă: „Acest lucru ar fi important, deoarece percepţia gustului dulce ar putea pierde capacitatea de a regla răspunsurile metabolice care pregătesc organismul pentru metabolizarea glucozei sau a carbohidraţilor în general”.

Efecte negative după doar două săptămâni

În cadrul acestui studiu au participat 45 de voluntari, cu vârste între 20 şi 45 de ani, care nu consumau îndulcitori cu un conţinut scăzut de calorii, într-o stare bună de sănătate şi care nu sufereau de tulburări ale metabolismului. Aceştia şi-au urmat, în mare, dieta obişnuită, cercetătorii cerându-le să consume săptămânal câte şapte băuturi cu îndulcitori artificiali de-a lungul a două săptămâni. 

Participanţii au fost împărţiţi în două grupuri, unul de control, care a consumat băuturi cu gust de fructe care au fost îndulcite cu zahăr şi un grup experimental care a consumat băuturi cu sucraloză şi un carbohidrat numit maltodextrina. Analizele au relevat faptul că aceştia au suferit modificări legate de sensibilitatea la insulină şi reducerea sensibilităţii la stimulii dulci. Din această cauză, oamenii de ştiinţă au creat un al doilea grup experimental care a consumat băuturi care aveau maltodextrină, dar nu şi sucraloză; analizele acestor participanţi nu au prezentat aceleaşi probleme precum primul grup experimental. 

„Poate că efectul a rezultat din intestinul care generează mesaje inexacte pentru creier despre numărul de calorii prezente. Intestinul ar putea fi sensibil la sucraloză şi maltodextrină şi ar semnala că sunt disponibile de două ori mai multe calorii decât sunt prezente de fapt. În timp, aceste mesaje incorecte ar putea produce efecte negative prin modificarea modului în care creierul şi corpul răspund la gustul dulce”, explică dr. Small.

„Concluziile noastre sugerează că este bine să beţi o cola dietetică din când în când, dar nu ar trebui să o beţi cu ceva care are o mulţime de carbohidrati […] Dacă mănâncaţi cartofi prăjiţi, esti mai bine să beţi o cola obişnuită sau, mai bine, apă”, mai adaugă dr. Small.

Studiul a fost publicat în Cell Metabolism.

Citeşte şi:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Test de cultură generală. Ce au oamenii în comun cu rechinii?
Test de cultură generală. Ce au oamenii în comun cu rechinii?
Vladimir Putin i-a numit „hoți” pe liderii europeni
Vladimir Putin i-a numit „hoți” pe liderii europeni
Cele mai bune destinații de iarnă cu mult Soare și bere ieftină
Cele mai bune destinații de iarnă cu mult Soare și bere ieftină
De ce prețurile petrolului din România rămân neschimbate?
De ce prețurile petrolului din România rămân neschimbate?
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Care este orașul european „campion la mâncare”?
Care este orașul european „campion la mâncare”?
Marte nu mai este o prioritate pentru SUA. Unde vrea să ajungă Donald Trump mai întâi de toate?
Marte nu mai este o prioritate pentru SUA. Unde vrea să ajungă Donald Trump mai întâi de toate?
Unde este cel mai lung drum drept din Europa și cine l-a construit?
Unde este cel mai lung drum drept din Europa și cine l-a construit?
Românii și preferințele culinare: Care oraș din România este „capitala șaormei”?
Românii și preferințele culinare: Care oraș din România este „capitala șaormei”?
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Sonda MAVEN se rotește neputincioasă după ce s-a pierdut contactul
Sonda MAVEN se rotește neputincioasă după ce s-a pierdut contactul
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic
Stilul personal ca mecanism de adaptare în perioade de instabilitate socială
Stilul personal ca mecanism de adaptare în perioade de instabilitate socială
Mimica facială prezice alegerile oamenilor, arată un nou studiu
Mimica facială prezice alegerile oamenilor, arată un nou studiu
Efectul placebo și nocebo: cum așteptările noastre pot vindeca sau îmbolnăvi corpul
Efectul placebo și nocebo: cum așteptările noastre pot vindeca sau îmbolnăvi corpul