Home » Știință » Sunt îndulcitorii artificiali mai sănătoși decât zahărul?

Sunt îndulcitorii artificiali mai sănătoși decât zahărul?

Publicat: 03.04.2021

Zaharina, primul îndulcitor artificial, a fost descoperită accidental în 1879, atunci când profesorul Ira Remsen de la Universitatea Johns Hopkins a observat o substanță dulce pe mâinile sale după ce desfășurase un experiment în laborator.

Popularitatea zaharinei a crescut rapid, în special datorită faptului că era ieftină. În ziua de azi, îndulcitorii artificiali sunt o parte centrală a industriei de alimente și băuturi dietetice și fără zahăr. Zaharina este de 200 ori mai dulce decât zahărul însă are zero calorii. Așadar, ar trebui oare să înlocuim tot zahărul cu îndulcitorii artificiali?

Ce sunt îndulcitorii artificiali și cum funcționează?

Îndulcitorii artificiali oferă gustul dulce al zahărului, însă fără calorii. Totuși, asta nu înseamnă că sunt inerți. Îndulcitorii artificiali interacționează cu familia T1R de receptori pentru gustul dulce din gură și intestine, fapt ce poate avea efecte metabolice.

Există o legătură între îndulcitorii artificiali și cancer?

Temerile că îndulcitorii artificiali ar putea fi cancerigeni provin de la un studiu din 1978 care a descoperit că șoarecii care au fost hrăniți cu zaharină au dezvoltat cancer de vezică. De atunci, a fost aratăt că acest lucru se întâmplă doar în cazul șoarecilor, iar zaharina nu cauzează cancer în rândul oamenilor.

Nu doar zaharina, dar și alți îndulcitori artificiali aprobați în UE sau SUA au trecut prin teste în laborator, atât asupra animalelor cât și asupra oamenilor. Niciunul dintre îndulcitorii artificiali nu este asociat cu dezvoltarea cancerului.

Ne pot ajuta îndulcitorii artificiali să slăbim?

Atracția principală a îndulcitorilor artificiali este faptul că pot înlocui zahărul. Există o cantitate imensă de dovezi care sugerează că un consum ridicat de zahăr este dăunător sănătății. Băuturile zaharoase pot duce la creșterea în greutate, boli metabolice și diabet de tip 2.

Multe studii au analizat dacă înlocuirea zahărului cu îndulcitori artificiali ar putea duce la pierderea în greutate. O analiză din 2018, care a combinat rezultate de la 56 de studii diferite, a concluzionat că în majoritatea cazurilor oamenii care foloseau îndulcitori artificiali nu au slăbit mai mult decât cei care foloseau zahăr. Cu toate acestea, oamenii supraponderali sau obezi care au trecut la îndulcitori artificiali au slăbit mai mult decât cei care consumau zahăr, scrie Science Alert.

Sursa foto: Unsplash

Așadar, cel mai probabil, impactul îndulcitorilor artificiali asupra pierderii în greutate depinde de greutatea originală și dieta individului. Având în vedere faptul că îndulcitorii artificiali nu au calorii, datele despre efectele pozitive asupra sănătății sunt destul de dezamăgitoare.

Îndulcitorii artificiali nu sunt cea mai sănătoasă opțiune

„Prevalența obezității și a excesului de greutate s-a triplat în ultimii 50 de ani în ciuda popularității îndulcitorilor artificiali”, a spus prof. Jennie Brand-Miller de la Universitatea din Sydney.

Alternativele fără zahăr, în special băuturile, ar putea fi benefice pentru cineva care încearcă să slăbească sau să-și îmbunătățească dieta. Totuși, datele sugerează că nu sunt cea mai sănătoasă opțiune. Deși o băutură dietetică ar putea fi mai bună decât una zaharoasă, apa ar fi chiar și mai bună.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetători din Suedia au transformat bumbacul în zahăr

Nivelul de zahăr din sânge influențează eficiența exercițiilor fizice

Carbohidraţii înrăutăţesc efectele îndulcitorilor artificiali

Top 10 invenții accidentale

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase