Home » Știință » Ce diferențe pot apărea în cazul gemenilor separați? Un caz i-a uimit pe cercetători

Ce diferențe pot apărea în cazul gemenilor separați? Un caz i-a uimit pe cercetători

Ce diferențe pot apărea în cazul gemenilor separați? Un caz i-a uimit pe cercetători
Credit foto: Pixabay
Publicat: 22.05.2022

O pereche de gemeni identici, care au fost crescuți în state diferite, prezintă diferențe semnificative ale sistemului cognitiv, cu toate că, din punct de vedere al personalității, cei doi seamănă destul de mult. 

Născute în Seul, Coreea de Sud în 1974, surorile au fost separate la vârsta de doi ani, atunci când una dintre ele a fost pierdută într-un magazin. În ciuda aparițiilor televizate ale părinților, tânăra fată nu a putut să fie reunită cu familia ei. În cele din urmă a ajuns să fie adoptată de un cuplu din Statele Unite ale Americii.

Tânăra nu a știut că a mai are rude, până când și-a înregistrat ADN-ul într-un program sud-coreean pentru întregirea familiilor, în 2018. Doi ani mai târziu a aflat nu doar că mai are un geamăn identic, ci și un frate și o soră, indică IFL Science.

După reuniune, gemenele au trecut printr-o serie de teste menite să evalueze inteligenta, personalitatea, sănătatea mintală și istoricul medical. Oarecum surprinzător, rezultatele au arătat că fata adoptată avea un IQ cu 16 puncte mai mic decât cea care a crescut în Coreea.

Rezultatele surprinzătoare ale testelor

Descoperirea, publicată în Personality and Individual Differences Journal, contrazic cercetările anterioare privitoare la gemenii monozigoți, care indicau un IQ cu diferențe nu mai mari de șapte puncte.

Comentând cu privire la diferențele dintre cele două surori, autorii studiului scriau că „este izbitor că gemenii manifestă diferențe semnificative în abilitățile cognitive asociate cu influențe genetice puternice”.

Este greu de spus daca aceste diferențe au fost cauzate de educația diferită – deși cercetătorii menționează că fata crescută în Statele Unite suferise trei comoții cerebrale anterioare care ar fi putut să-i afecteze performanțele cognitive.

Personalități asemănătoare

Continuând cu evaluarea gemenelor, cercetătorii spun că „organizarea generală a personalității acestora era similară, în concordanță cu literatura de specialitate despre influențele genetice moderate asupra personalității la vârsta adultă”.

„De remarcat este faptul că ambii gemeni au un nivel ridicat de conștiință, ceea ce indică faptul că ambele manifestă un scop, organizare și nevoie de realizare”. Faptul că aceste trăsături au persistat în ciuda experiențelor diferite ale celor două, dar și a mediului de viață, arată rolul pe care îl joacă genetică în determinarea temperamentului unei persoane.

De exemplu, în timp ce geamăna crescută în Coreea s-a dezvoltat într-o familie armonioasă și iubitoare, cea adoptată a vorbit despre o educație mai dură, despre conflicte dese și divorțul dintre părinții ei adoptivi. În ciuda acestui fapt, perechea a avut scoruri identice pentru stima de sine și sănătatea mintală.

Asemănări și deosebiri între cele două

Conform istoricului medical, gemenii au fost supuși unor intervenții chirurgicale pentru extirparea unor tumori ovariene. Cu toate acestea, gemenele diferă din punctul de vedere al ideologiilor culturale. Cea din SUA manifestă o viziune mai individualistă, în vreme ce a doua are o abordare mai colectivistă.

De înțeles, cazurile în care gemenii au fost crescuți separat sunt rare, fiind nevoie de mai multă cercetare înainte de a trace concluziile. Cu toate acestea, acest studiu oferă câteva perspective fascinante asupra factorilor genetici, culturali și de mediu care influențează dezvoltarea umană.

Vă mai recomandăm și:

Doi lei gemeni din Ucraina au fost mutați după ce militarii ruși ar fi vrut să-i împuște

Există o legătură genetică între riscul de schizofrenie și suprafața creierului?

Cercetătorii au descoperit cauza genetică a unei afecțiuni mortale la câini

O formă severă de COVID-19 are un impact cognitiv echivalent cu 20 de ani de îmbătrânire

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase