Prima fotografie cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre

12 05. 2022, 16:05

This browser does not support the video element.

În data de 12 mai 2022, echipa EHT a dezvăluit prima fotografie cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre, și discul său de acreție amețitor.

Oamenii de știință din cadrul proiectului Telescopului Event Horizon (EHT) tocmai au făcut un „anunț major”. Conferințe de presă organizate simultan la nivel global au anunțat rezultatele fără precedent obținute de colaborarea EHT.

Deși nu putem vedea gaura neagră propriu-zisă, aceasta fiind complet întunecată, gazul strălucitor din jurul său dezvăluie o semnătură aparte: o regiune centrală întunecată (numită umbră) înconjurată de o structură similară unui inel. Noua fotografie surprinde lumina care este curbată de gravitația puternică a găurii negre Sagittarius A*, care are o masă de patru milioane de ori mai masivă decât cea a Soarelui nostru.

„Am fost uimiți de cât de bine s-a potrivit dimensiunea inelului cu predicțiile teoriei relativității generale a lui Albert Einstein”, a declarat Geoffrey Bower, om de știință din cadrul colaborării EHT.

Observații fără precedent cu gaura neagră din centrul galaxiei noastre

„Aceste observații fără precedent au îmbunătățit enorm înțelegerea noastră cu privire la ce se întâmplă în centrul galaxiei noastre, dar ne oferă și noi indicii despre modul în care aceste găuri negre uriașe interacționează cu împrejurimile lor”, a adăugat Bower.

Rezultatele echipei EHT au fost publicate într-o ediție specială a revistei The Astrophysical Journal Letters.

Telescopul Event Horizon este alcătuit dintr-o rețea globală de telescoape care împreună formează un așa-zis telescop virtual de mărimea Pământului, având capacitatea de a vedea tocmai până la „Sfântul Graal al astronomiei”, adică orizontul evenimentelor al unei găuri negre supermasive, potrivit ESO.

Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee

Sagittarius A* este o gaură neagră supermasivă aflată în centrul galactic al Căii Lactee, având o masă echivalentă cu cea de la patru milioane de sori. Proiectul EHT a încercat să observe direct mediul imediat din jurul unei găuri negre, fapt ce ar putea duce la progrese nemaipomenite în studiul relativității generale și ar putea dovedi existența orizonturilor de evenimente. Conferințele de presă organizate joi, 12 mai 2022, au fost așteptate să anunțe tocmai o astfel de descoperire.

Credit foto: Colaborarea EHT

Înainte de conferințele organizate la nivel global, comunitatea științifică bănuia că EHT își atinsese scopul, acesta fiind un moment cu adevărat istoric. Oamenii de știință cred că găurile negre supermasive, la fel ca Sagittarius A*, care au trecut prin colaps gravitațional, formează un fel de barieră galactică. Odată ce această barieră este trecută, nimeni și nimic, nici măcar lumina, nu mai poate evada.

EHT, aceeași colaborare care ne-a arătat gaura neagră din centrul galaxiei Messier 87

În 2019, echipa EHT a surprins prima fotografie cu silueta (adică orizontul evenimentelor) găurii negre uriașe care se află în centrul galaxiei Messier 87, aflată la 55 de milioane de ani-lumină depărtare de Pământ. În jurul găurii a putut fi observat un inel de material capturat de gaura neagră uriașă, care înainte să cadă se rotește foarte rapid și începe să strălucească.

La acea vreme, gaura neagră Sagittarius A* nu poate fi observată pentru că era înconjurată de un nor gros de praf și gaz care obstrucționa orice fel de observații.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum a fost descoperită Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee?

Sagittarius A*, gaura neagră din mijlocul galaxiei noastre, a eliminat două bule de gaze radioactive

Gaura neagră supermasivă din galaxia noastră ar putea transmite emisii radio către Pământ

Noi imagini fără precedent cu gaura neagră supermasivă M87*