Home » Știință » Un parazit care preferă retina infectează până la 50% dintre oameni. Ce anume ni-l transmite?

Un parazit care preferă retina infectează până la 50% dintre oameni. Ce anume ni-l transmite?

Publicat: 16.05.2022

Parazitul care preferă retina, Toxoplasma gondii este, în prezent, probabil cel mai de succes parazit din lume.

Această creatură microscopică este capabilă să infecteze orice mamifer sau pasăre; de asemenea parazitul infectează oamenii de pe toate continentele.

Odată infectată, o persoană poartă Toxoplasma pe viață. În prezent nu există un medicament care să poată eradica parazitul din organism. Și nu există niciun vaccin aprobat pentru utilizare la om, scrie Science Alert.

În întreaga lume, se estimează că 30-50% dintre oameni sunt infectați cu Toxoplasmă, iar numărul infecțiilor ar putea fi în creștere în Australia.

O analiză a studiilor efectuate la băncile de sânge și clinicile de sarcină din toată țara în anii 1970 a stabilit rata infecției la 30%. Însă, un studiu recent făcut de o comunitate din Australia de Vest a constatat că 66% dintre oameni au fost infectați.

Boala cauzată de parazitul care preferă retina poate cicatriza partea din spate a ochiului. Noua cercetare a căutat semne de boală la oameni altfel sănătoși și a constatat că un număr semnificativ poartă semne de Toxoplasmă.

Parazitul care preferă retina ne este transmis de pisici

Pisica este gazda principală pentru Toxoplasmă.

Pisicile iau parazitul atunci când mănâncă pradă infectată. Apoi, timp de câteva săptămâni, paraziții ajung în fecale într-o formă care poate supraviețui perioade lungi de timp, chiar și pe vreme extremă.

Atunci când fecalele sunt ingerate de către alte animale în timpul pășunatului, paraziții se duc în mușchi și supraviețuiesc acolo după ce animalele sunt sacrificate pentru carne. Oamenii se pot infecta mâncând această carne, mâncând produse proaspete sau bând apă murdărită de pisici.

De asemenea, este posibil ca o femeie infectată în timpul sarcinii să-i transmită infecția copilului ei nenăscut.

Deși infecția cu Toxoplasma este extrem de comună, cea mai importantă statistică de sănătate este rata bolii cauzate de infecție, care se numește toxoplasmoză.

Cum este afectat ochiul?

Toxoplasmei îi place foarte mult retina, țesutul nervos cu mai multe straturi care căptușește ochiul și generează vederea. Infecția poate provoca atacuri recurente de inflamație a retinei și cicatrice permanente ale acesteia. Această boală este cunoscută sub numele de toxoplasmoză oculară.

Spre deosebire de multe dintre cele scrise despre toxoplasmoza oculară, cercetările medicale arată că această afecțiune afectează de obicei adulții sănătoși. Cu toate acestea, la persoanele în vârstă sau la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, sau atunci când este contractată în timpul sarcinii, poate fi mai gravă.

Un atac de inflamație activă provoacă apariția de miodezopsii (punctulețe negre care plutesc prin fața ochilor) și vedere încețoșată. Atunci când inflamația progresează spre cicatrice, poate apărea pierderea permanentă a vederii.

Într-un studiu asupra pacienților infectați cu parazitul care preferă retina, consultați la o clinică mare de oftalmologie, 50% dintre ochi aveau un grad al vedere sub pragul la care se poate conduce, iar 25% dintre ochi orbiseră ireversibil.

Cât de răspândită este de fapt toxoplasmoza oculară?

Oftalmologii și optometriștii sunt destul de familiarizați cu gestionarea toxoplasmozei oculare. Însă amploarea problemei nu este recunoscută la scară largă, nici măcar de comunitatea medicală. Numărul australienilor cu toxoplasmoză oculară nu mai fusese niciodată măsurat până acum.

Cercetătorii au dorit să investigheze prevalența toxoplasmozei oculare în Australia, deși știau că va fi o provocare să obțină finanțare pentru un studiu major al acestei boli neglijate.

Așa că au folosit informațiile colectate într-un alt scop: ca parte a studiului Busselton Healthy Aging, au fost luate fotografii retiniene de la peste 5.000 de baby boomers (oameni născuți între anii 1946–1964) care locuiesc în Busselton, Australia de Vest.

Fotografiile au fost adunate pentru a căuta alte boli oculare, degenerescență maculară și glaucom.

Prin screeningul acestor fotografii retiniene, s-a estimat o prevalență a toxoplasmozei oculare la unul din 150 de australieni. Poate părea surprinzător de comună, dar rezultatul se potrivește cu modul în care Toxoplasma se transmite la om.

Pe lângă pisicile de companie, Australia are populații uriașe de pisici sălbatice.

De asemenea, Australia are o mulțime de terenuri agricole, care însumează peste 50% din suprafața globală de agricultură ecologică.

Cel mai important, multor australieni le place să mănânce carne roșie „în sânge”, ceea ce îi pune într-un real pericol.

Tratamentul pentru parazitul care preferă retina

Pentru a diagnostica toxoplasmoza oculară este necesară o examinare a retinei, în mod ideal cu pupilele dilatate.

Leziunea retiniană este ușor de observat datorită modului în care Toxoplasma activează celulele retiniene pentru a produce anumite proteine, iar un oftalmolog sau optometrist o poate recunoaște imediat. Adesea se face și un test de sânge pentru a pune diagnosticul.

Dacă afecțiunea este ușoară, medicul poate lăsa sistemul imunitar al corpului să controleze problema, ceea ce durează câteva luni. Însă de obicei este prescrisă o combinație de medicamente antiinflamatoare și antiparazitare.

Cum oprim răspândirea toxoplasmei?

Infecția cu toxoplasmă nu este vindecabilă, dar poate fi prevenită. Carnea vândută în supermarketurile australiene ar putea adăposti Toxoplasma. Gătirea cărnii la o temperatură de 66 ℃ sau congelarea acesteia înainte de a fi gătită sunt modalități de a ucide parazitul.

Fructele și legumele proaspete trebuie spălate înainte de a fi mâncate și trebuie evitat consumul de apă netratată (cum ar fi direct din râuri sau pârâuri). Trebuie purtate mănuși la schimbarea așternutului pisicilor și apoi spălate mâinile.

Organizația Mondială a Sănătății și alte organizații de sănătate internaționale și naționale promovează o abordare numită One Health pentru bolile care se suprapun la oameni, la animalele și se găsesc în mediul acestora. Aceasta implică diferite sectoare care lucrează împreună pentru a promova sănătatea.

Vă recomandăm să citiți și:

Un studiu a dezvăluit cum poate fi întinerit sistemul imunitar al vârstnicilor și redus riscul de boli infecțioase

Bacteriile rezistente la antibiotice se pot răspândi între animale, oameni și mediul înconjurător

Cum sună bacteriile? „Melodiile microbiene“ ne-ar putea ajuta să combatem rezistența la antibiotice

Anumite trăsături de personalitate pot prevesti apariția unor tulburări cognitive mai târziu în viață

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase