Home » Știință » O etichetă QR comestibilă ar putea ajuta la identificarea whisky-ului contrafăcut

O etichetă QR comestibilă ar putea ajuta la identificarea whisky-ului contrafăcut

Publicat: 10.06.2022

Pe viitor, atunci când veți comanda whisky, îi veți putea cere barmanului să vă arate o etichetă QR comestibilă, fluorescentă, care poate fi găsită plutind în interiorul sticlei.

Această mică etichetă QR comestibilă, ca de mătase, este o măsură de securitate care ar putea dezvălui dacă whisky-ul pe care doriți să-l cumpărați este fals. Scanând-o prin intermediul smartphone-ului, veți putea confirma autenticitatea băuturii, datorită tehnologiei create de inginerii biomedicali de la Universitatea Purdue din SUA și de la Institutul Național de Științe Agricole din Coreea de Sud.

În prezent nu există astfel de etichete plasate în sticlele de whisky. Dar această nouă tehnologie împotriva contrafacerii, publicată în jurnalul ACS Central Science, ar putea fi un pas înainte nu numai către găsirea unei soluții pentru industria alcoolului, ci și pentru abordarea medicamentelor false.

O etichetă QR comestibilă luptă cu produsele contrafăcute

„Unele medicamente lichide conțin alcool. Am vrut să testăm acest lucru mai întâi în whisky, datorită conținutului mai mare de alcool al acestei băuturi”, a spus Young Kim, de la Școala de Inginerie Biomedicală din Weldon, din Purdue.

„Cercetătorii aplică alcool pe proteinele de mătase pentru a le face mai durabile. Deoarece tolerează alcoolul, forma etichetei poate fi menținută pentru o lungă perioadă de timp”, a explicat el, potrivit Tech Xplore.

Kim a lucrat la măsuri împotriva contrafacerii, de la mărci ciberfizice până la etichete din proteine de mătase fluorescente. Etichetele au un cod pe care un consumator sau pacient îl poate citi cu ajutorul unui smartphone pentru a confirma autenticitatea produsului.

Cum sunt realizate etichetele?

Codul de pe eticheta de mătase fluorescentă este echivalentul unui cod de bare sau cod QR și nu este vizibil cu ochiul liber. Etichetele sunt, de asemenea, comestibile, nu provoacă probleme dacă o persoană le înghite în timp ce bea whisky. De asemenea, etichetele nu afectează gustul whisky-ului.

Kim și Jungwoo Leem, un asociat de cercetare postdoctoral, au spus că realizarea etichetelor implică procesarea coconilor de mătase fluorescentă de la viermi de mătase specializați pentru a crea un biopolimer, care poate fi format într-o varietate de modele pentru a codifica informațiile.

Băuturile spirtoase sunt vulnerabile la falsificare. Se vând o mulțime de whisky-uri false”, a spus Leem, făcând referire la alte studii menționate în articolul din jurnal despre costul și pierderile economice cauzate de achiziționarea de băuturi alcoolice false, menționând inclusiv faptul că 18% dintre adulții din Regatul Unit s-au confruntat cu achiziționarea de băuturi contrafăcute.

Această etichetă QR comestibilă este utilă și în industria medicamentelor

„Produsele contrafăcute, precum medicamentele și alcoolul, sunt probleme mari în întreaga lume. Există numeroase exemple de cantități mari de medicamente false vândute în întreaga lume, care, în unele cazuri, ucid oameni”, a spus Kim.

„Farmaciile online le vând adolescenților substanțe controlate. Oamenii pot cumpăra cu ușurință opioide contrafăcute. Munca noastră este extrem de importantă pentru pacienți și cumpărători în abordarea acestei probleme”, a spus Kim.

Produsele pot fi autentificate folosind orice telefon

„Dacă aveți această tehnologie pe sau în medicamentele dumneavoastră, puteți utiliza smartphone-ul pentru a o autentifica. Dorim să le dăm pacienților puterea să fie conștienți de această problemă. Dorim să colaborăm cu companiile farmaceutice și cu producătorii de alcool pentru a-i ajuta să abordeze această problemă”, a continuat el.

Kim și Leem au plasat etichete în diferite mărci de whisky cu prețuri diferite într-o perioadă de 10 luni și au reușit să citească continuu etichetele și codurile cu o aplicație pentru telefon.

Una dintre modalitățile de a scoate la lumină această problemă este luminarea propriu-zisă a etichetelor. Echipa a dezvoltat moduri și metode pentru ca etichetele să poată fi citite de smartphone-uri în scenarii cu diferite cantități de lumină.

Kim a spus că etichetele sunt un mecanism suplimentar de autentificare, pe lângă sigiliile de siguranță marcate pe sticle sau pastile și introducerea lor în sticle de alcool de mare valoare sau pe medicamente scumpe ar putea fi benefică.

Vă recomandăm să citiți și:

Depistarea tuberculozei, mai ușoară cu un nou test de sânge

Medicii au transplantat o ureche imprimată 3D, făcută chiar din celulele pacientului

Cel mai bun suc pentru o viață lungă. Cum ne ajută să fim mai relaxați și mai puțin stresați?

Fotosinteza artificială, tot mai aproape de realitate. Ce au reușit cercetătorii?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase