Home » Știință » Medicii au transplantat o ureche imprimată 3D, făcută chiar din celulele pacientului

Medicii au transplantat o ureche imprimată 3D, făcută chiar din celulele pacientului

Medicii au transplantat o ureche imprimată 3D, făcută chiar din celulele pacientului
Foto: Profimedia
Publicat: 06.06.2022

O echipă de oameni de știință de la o companie numită 3DBio Therapeutics a transplantat cu succes o ureche imprimată 3D realizată din propriile celule ale pacientului.

Pare a fi o premieră în domeniul ingineriei tisulare, potrivit experților, și ar putea fi prevestitorul unei noi ere a medicinei regenerative, scrie Futurism.

„Este cu siguranță un lucru important. Demonstrează că această tehnologie nu mai este ceva din viitor, ci o actualitate”, a declarat Adam Feinberg, cercetător de inginerie biomedicală la Carnegie Mellon, care nu a fost implicat în proiect.

Această ureche imprimată 3D ar putea fi soluția pentru microtie

Pacienta, o femeie de 20 de ani, s-a născut cu o ureche mică și malformată din cauza unei afecțiuni congenitale rare numite microtie.

Într-un studiu clinic de la începutul anului 2022, experții au realizat o ureche imprimată 3D concepută să se potrivească perfect cu cealaltă, și i-au transplantat-o pe cap.

Urechea va putea chiar și să crească, spune compania, generând țesut nou de cartilaj.

Potrivit The New York Times, studiul ar putea marca o premieră pentru implanturile imprimate 3D realizate din țesuturi vii care sunt transplantate cu succes la om.

Compania a folosit o jumătate de gram de celule recoltate de la pacient și le-a crescut până la un număr de miliarde folosind o tehnologie proprietară. O imprimantă 3D specială a folosit apoi „bio-cerneală” pe bază de colagen pentru a imprima urechea.

„Pleacă de la pacient sub forma unei biopsii și se întoarce sub formă de ureche vie”, a declarat Daniel Cohen, directorul general al 3DBio.

Arturo Bonilla, chirurgul care a efectuat procedura, a fost și el impresionat.

Studiul se află încă în desfășurare

„În calitate de medic care a tratat mii de copii cu microtie din întreaga țară și din întreaga lume, sunt inspirat de ceea ce poate însemna această tehnologie pentru pacienții cu microtie și familiile lor”, a spus el într-un comunicat.

„Acest studiu ne va permite să investigăm siguranța și proprietățile estetice ale acestei noi proceduri de reconstrucție a urechii folosind celulele cartilajului proprii ale pacientului”, a adăugat Bonilla.

În ciuda faptului că a fost supusă unor evaluări ale autorităților federale de reglementare, compania a rămas neclară cu privire la detaliile tehnice. Iar rezultatele nu au fost încă publicate, deoarece studiul clinic, care implică 11 pacienți, își continuă cursul.

3DBio Therapeutics speră acum să aplice aceeași tehnică altor părți ale corpului, cum ar fi discurilor coloanei vertebrale, nasului și coafei rotatorii.

Totuși imprimarea unor părți ale corpului mai complexe, cum ar fi organele, prezintă o provocare mult mai mare decât urechea, care are un scop mai mult cosmetic.

Vă recomandăm să citiți și:

Bacterii „hiper-rezistente”, descoperite în solul Antarcticii. O nouă amenințare pentru sănătate?

Te simți rău după ce faci sport? Iată de ce și cum poți preveni asta

Nu toți fumătorii înrăiți fac cancer pulmonar. Cercetătorii cred că știu de ce

Medicamentele comune pentru cancerul de prostată, mai puțin sigure decât se credea până acum

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase