Home » Știință » China ar putea aduce mostre de roci de pe Marte pe Pământ cu doi ani înaintea NASA

China ar putea aduce mostre de roci de pe Marte pe Pământ cu doi ani înaintea NASA

China ar putea aduce mostre de roci de pe Marte pe Pământ cu doi ani înaintea NASA
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.06.2022

Poate că NASA a fost prima țară care a reușit să facă să aterizeze cu succes o serie de rovere pe suprafața marțiană, dar China speră să devanseze agenția devenind prima națiune care să aducă mostre de pe Planeta Roșie pe Pământ, relatează SpaceNews.

Având în vedere palmaresul său impresionant din ultima vreme – China a devenit a doua țară care a aterizat un rover pe Marte, în 2020 – programul spațial chinezesc are șanse mari să facă exact acest lucru, lăsând în urmă alte țări cu experiență spațială, precum SUA și Rusia.

Potrivit unei prezentări recente a lui Sun Zezhou, proiectantul șef al misiunii Tianwen-1, China speră să dea startul unei misiuni de returnare a mostrelor de pe Marte, numită Tianwen-3, la sfârșitul anului 2028, urmând să returneze mostre până în iulie 2031 – cu doi ani înaintea misiunii comune a NASA și a Agenției Spațiale Europene (ESO), potrivit SpaceNews.

Prima națiune care ar aduce mostre de pe Planeta Roșie pe Pământ

În timp ce NASA și ESA sperau, de asemenea, să aducă înapoi eșantioane până în iulie 2031, într-o misiune ambițioasă cu multe piese în mișcare, inclusiv roverul Perseverance al NASA, Earth Return Orbiter al ESA este acum puțin probabil să se întoarcă pe Pământ cel puțin până în 2033, potrivit unor revizuiri recente, scrie Futurism.

Misiunea Tianwen-3 a Chinei va fi puțin mai ambițioasă decât aceste eforturi.

În primul rând, rachetele super grele Long March ale țării vor trimite pe Marte un modul de aterizare și un vehicul de ascensiune, primul va lua probe din solul local și se va întoarce pe Pământ cu ajutorul celui de-al doilea.

China se impune rapid în ceea ce privește explorarea spațială

Țara se bazează, de asemenea, pe o experiență bogată, după ce a trimis deja o navă spațială numită Tianwen-1 pe orbita marțiană, a făcut să aterizeze un rover numit Zhurong pe suprafața Planetei Roșii și a recuperat cu succes mostre lunare cu misiunea Chang’e-5.

În timp ce NASA este ocupată cu alte proiecte notabile, cum ar fi întoarcerea astronauților pe suprafața lunară, China se impune rapid în ceea ce privește explorarea spațială.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Roverul Perseverance a găsit gunoi pe Marte, care provine chiar de la NASA

Noi indicii despre „ușa” misterioasă de pe Marte. Ce a descoperit NASA?

Energia solară, superioară celei nucleare pentru misiunile cu echipaj pe Marte

Un complex de cratere de pe Marte prezintă dovezi ale gheții. Imagini impresionante de la ESA

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase