Home » Știință » Un complex de cratere de pe Marte prezintă dovezi ale gheții. Imagini impresionante de la ESA

Un complex de cratere de pe Marte prezintă dovezi ale gheții. Imagini impresionante de la ESA

Un complex de cratere de pe Marte prezintă dovezi ale gheții. Imagini impresionante de la ESA
Credit foto: ESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO
Publicat: 08.04.2022

Gheața și praful acoperă suprafața marțiană în noi imagini uimitoare create cu ajutorul datelor de la nava spațială Mars Express.

Misiunea Agenției Spațiale Europene (ESA) arată așa-numitele „depozite de manta” de gheață și praf în Utopia Planitia, o regiune care este de aproximativ de două ori mai mare decât deșertul Sahara de pe Pământ. Utopia este una dintre cele trei bazine majore din emisfera nordică a planetei Marte și conține o abundență de gheață.

Studierea depozitelor de gheață din Utopia Planitia ar putea oferi indicii despre istoria complicată a bazinului, au transmis oficialii ESA într-un comunicat de presă. Oamenii de știință suspectează că bazinul s-a format prin depozitarea de sedimente, lavă și substanțe volatile (cum ar fi apa sau hidrogenul).

Depozitele din Utopia Planitia s-au format în urmă cu 10 milioane de ani

Aceste depozite au acoperit suprafața marțiană, fiind transportate de vânt, ploaie sau procese similare, au mai notat oficialii ESA. De fapt, depozitele observate în Utopia Planitia s-au format cel mai probabil în urmă cu 10 milioane de ani, pe vremea când Marte avea o axă rotațională mai înclinată care permitea apariția regulate a zăpezii. Astăzi, tot ce a mai rămas din acea zăpadă sunt gheața și praful aduse de precipitații.

Al doilea cel mai mare crater din imagine, vizibil în stânga imaginii din deschiderea articolului, conține așa-numitul „teren cerebral”. Acest teren este adesea asociat cu materialul înghețat și a fost denumit astfel datorită crestelor care se aseamănă cu suprafața unui creier uman.

O abundență de dovezi ale apei pe Marte

Imaginile mai arată și o regiune întunecată, acolo unde terenul se contractă sub stratul înghețat, precum și numeroase depresiuni circulare care s-au format pe măsură ce gheața s-a topit sau s-a evaporat, astfel cauzând prăbușirea suprafeței.

Mars Express a descoperit o abundență de dovezi ale apei de la începerea operațiunilor în 2004, potrivit Space.com.

„Printre descoperirile cheie se numără prezența mineralelor care se formează doar în prezența apei, detectarea de depozite de apă înghețată în subteran, precum și dovezi care sugerează că vulcanismul pe Marte ar fi continuat până în vremuri recente”, a mai precizat ESA.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Roverul Franklin, pregătit pentru misiunea pe Marte. Cum arată viitorul pentru ExoMars?

Gheața de pe Marte oferă noi indicii despre istoria climatică a Planetei Roșii

Când am putea primi mostrele colectate de Perseverance de pe Marte? Planul NASA s-a schimbat

Cercetătorii au aflat care este viteza sunetului pe Marte. Ascultă AICI sunetele de pe Planeta Roșie!

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase