Home » Știință » NASA va trimite încă două elicoptere pe Marte pentru a aduce mostre pe Pământ

NASA va trimite încă două elicoptere pe Marte pentru a aduce mostre pe Pământ

Ilustrație a componentelor misiunii de returnare a eșantioanelor de pe Marte: un modul de aterizare, vehiculul de ascensiune, roverul Peseverence, un elicopter de tip Ingenuity și orbiterul care va duce eșantioanele pe Pământ. Credit: NASA/JPL-Caltech
Publicat: 02.08.2022

În urma succesului înregistrat de Ingenuity, NASA și ESA au decis că de ceea ce are nevoie cu adevărat Planeta Roșie este o flotă de elicoptere.

Detaliile urmează a fi stabilite pentru, probabil, cea mai ambițioasă misiune spațială de la Apollo încoace. Deși nu sunt pregătite să trimită oameni pe o altă lume, NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA) speră să preia mostrele pe care Perseverance le-a colectat și să le readucă în siguranță pe Pământ, iar pentru asta vor avea nevoie de ajutorul a încă două elicoptere.

Cu toate instrumentele de la bordul roverelor marțiene, acestea sunt încă mult în urma capacității disponibile pe Pământ, iar acest lucru nu se va schimba prea curând.

Dacă vrem cu adevărat să știm ce se află în rocile și solul marțian și chiar în atmosferă, va trebui să returnăm mostre pe Pământ.

Cum urmează să ajungă pe Pământ mostrele prelevate de Perseverance?

NASA și ESA colaborează pentru a plasa pe Marte un modul de aterizare capabil să decoleze din nou și să faciliteze transportarea încărcăturii pe Pământ. În loc să colecteze propriile mostre, misiunea de întoarcere le va prelua pe cele colectate de Perseverance, iar cea mai mare modificare a planurilor constă în modul în care se va realiza acest transfer.

Proiectul nu a primit încă finanțare, dar agențiile spațiale își perfecționează planurile. În încercarea de a obține sprijinul de care au nevoie, au fost anunțate noi detalii, precum și o dată de întoarcere – 2033.

Anterior, Sample Return Lander a fost planificat să transporte un Rover Sample Fetch și al doilea lander asociat acestuia. În schimb, NASA și ESA propun acum să echipeze landerul cu două elicoptere similare cu Ingenuity.

Două elicoptere asemănătoare cu Ingenuity?

Există, de asemenea, posibilitatea ca Perseverance să livreze eșantioanele direct către vehiculul de urcare pe Marte, dacă acesta este încă în funcțiune atunci când vehiculul de urcare aterizează.

,,ESA continuă cu viteză maximă dezvoltarea atât a Earth Return Orbiter, care va face istoricul drum de pe Pământ pe Marte și înapoi, cât și a brațului de transfer al probelor, care va plasa mostrele la bordul containerului orbital înainte de lansarea acestuia de pe suprafața Planetei Roșii”, a declarat David Parker de la ESA.

Dacă totul decurge conform planului, Earth Return Orbiter și Sample Retrieval Lander vor fi lansate în 2027 și, respectiv, 2028. Deși întârzierile sunt obișnuite în cazul misiunilor spațiale, faptul că Ingenuity a continuat să funcționeze – și chiar a stabilit recorduri pentru zborurile sale, cu mult peste durata anticipată a misiunii, a sporit optimismul echipei de returnare a eșantioanelor, scrie IFL Science.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Phobos, una dintre lunile lui Marte, fotografiată în detaliu fără precedent de China

Mostrele de rocă de pe Marte nu vor infecta Pământul cu o molimă marțiană, spun oamenii de știință

Probele de rocă prelevate de roverul Curiosity de pe Marte conțin un ingredient cheie al vieții

O navă spațială chineză a fotografiat în întregime planeta Marte

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase