Home » Știință » Cum putem ajuta NASA să găsească nori pe Marte? Cercetătorii speră să rezolve misterul atmosferei planetei

Cum putem ajuta NASA să găsească nori pe Marte? Cercetătorii speră să rezolve misterul atmosferei planetei

Cum putem ajuta NASA să găsească nori pe Marte? Cercetătorii speră să rezolve misterul atmosferei planetei
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.06.2022

Cercetătorii de la NASA speră să rezolve un mister fundamental cu privire la atmosfera lui Marte, iar publicul poate ajuta.

Aceștia au organizat un proiect numit Cloudspotting on Mars, care invită publicul să identifice norii marțieni folosind platforma științifică Zooniverse. Informațiile ar putea ajuta cercetătorii să afle de ce atmosfera planetei este doar 1% la fel de densă ca cea a Pământului, chiar dacă numeroase dovezi sugerează că planeta a avut o atmosferă mult mai densă.

Presiunea aerului este atât de scăzută încât apa lichidă pur și simplu se vaporizează de la suprafața planetei în atmosferă. Cu miliarde de ani în urmă, Marte era acoperită de lacuri și râuri, ceea ce sugerează că atmosfera trebuie să fi fost mai densă atunci.

O teorie sugerează că diferite mecanisme ar putea ridica apa în atmosferă, unde radiația solară descompune moleculele de apă în hidrogen și oxigen. Hidrogenul este suficient de ușor încât ar putea apoi să plutească în derivă în spațiu.

Cum și-a pierdut Marte atmosfera de-a lungul timpului?

La fel ca Pământul, Marte are nori făcuți din gheață de apă. Dar, spre deosebire de Pământ, are și nori făcuți din dioxid de carbon, care se formează atunci când se face suficient de frig pentru ca atmosfera marțiană să înghețe local. Observând unde și cum apar acești nori, oamenii de știință speră să înțeleagă mai bine structura atmosferei medii a lui Marte, care se află la o altitudine cuprinsă între 50 și 80 de kilometri.

„Vrem să aflăm ce declanșează formarea norilor – în special a norilor de gheață de apă, ceea ce ne-ar putea învăța cât de mult ajung vaporii de apă în atmosferă – și în ce anotimpuri”, a declarat Marek Slipski, cercetător postdoctoral la Jet Propulsion Laboratory al NASA din California de Sud.

Aici intervine Cloudspotting on Mars. Proiectul se învârte în jurul unei înregistrări de 16 ani de date de la Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) al agenției, care studiază Planeta Roșie din 2006. Instrumentul Mars Climate Sounder al sondei spațiale studiază atmosfera în lumină infraroșie, care este invizibilă pentru ochiul uman.

Atmosfera planetei, doar 1% la fel de densă ca cea a Pământului

În măsurătorile efectuate de acest instrument în timp ce MRO orbitează Marte, norii apar sub formă de arcuri. Echipa are nevoie de ajutor pentru a cerceta aceste date pe Zooniverse, marcând arcurile pentru ca oamenii de știință să poată studia mai eficient locul din atmosferă în care acestea apar.

„Avem acum peste 16 ani de date prin care putem căuta, ceea ce este foarte valoros – ne permite să vedem cum se schimbă temperaturile și norii în diferite anotimpuri și de la un an la altul”, a declarat Armin Kleinboehl, cercetător principal al Mars Climate Sounder la JPL, scrie Phys.org. „Dar sunt foarte multe date pe care o echipă mică trebuie să le cerceteze”.

În timp ce oamenii de știință au experimentat algoritmi pentru a identifica arcadele în datele Mars Climate Sounder, este mult mai ușor pentru oameni să le identifice cu ochiul liber. Dar Kleinboehl a spus că proiectul Cloudspotting poate ajuta, de asemenea, la antrenarea unor algoritmi mai buni care ar putea face această muncă în viitor.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Marte are atât de multă radiație, încât orice semn de viață ar fi îngropat adânc sub suprafață

Marte ar fi găzduit viață de mai multe ori de-a lungul a miliarde de ani. Ce au descoperit cercetătorii?

Cum s-au format modelele ciudate de pe Marte? Arată ca niște faguri dantelați sau pânze de păianjen

Un fizician susține că ne-am putea trezi pe Marte datorită fizicii cuantice. „Improbabil nu înseamnă imposibil“

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase