Home » Știință » Învingătorii trișează mai mult? Noi cercetări contrazic studiile anterioare

Învingătorii trișează mai mult? Noi cercetări contrazic studiile anterioare

Publicat: 06.08.2022

O nouă cercetare la scară largă condusă de Universitatea din Leicester arată că nu victoria îi determină pe oameni să trișeze, în antiteză cu un studiile anteriore.

O lucrare din 2016 a cercetătorilor israelieni a raportat o serie de experimente, prin care probau o serie de teorii legate de învingători prin comparație cu pierzătorii, în contextul competițiilor bazate pe abilități. Acest studiu foarte citat al eșantionului de dimensiuni relativ mici a sugerat că câștigurile competitive induc un sentiment de drept care încurajează înșelăciunea, indică Phys.

Dar acum, un alt studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Leicester (Marea Britanie) și Universitatea din California de Sud (SUA), publicat în revista Royal Society Open Science, a infirmat descoperirile din studiile anterioare. Echipa internațională de cercetători a descoperit că oamenii cu un sentiment puternic de corectitudine trișează mai puțin, indiferent dacă au câștigat sau au pierdut anterior.

Nevoia de a trișa

Cercetătorii au examinat comportamentul a 259 de participanți la un joc de aruncare a zarurilor într-un mediu controlat, identic cu studiul original, dar și a 275 de participanți care au întreprins un joc de bază de aruncare a monedelor într-un experiment online suplimentar. Rezultatele au fost apoi analizate folosind statistici standard plus o tehnică matematică numită modelare a ecuațiilor structurale.

Cercetătorii au descoperit că într-o mică proporție, tentativa de înșelăciune a avut loc în funcție de recompensele financiare oferite, la fel ca în studiul original. Cu toate acestea, câștigul nu a sporit acțiunea ulterioară de a trișa sau să crească sentimentul de drept al oamenilor și nici pierderea.

În schimb, singurul factor investigat care ar putea explica cantitatea mică (dar semnificativă) de înșelăciune care a avut loc a fost reprezentat de o „aversiune a inegalității” scăzută. Oamenilor cu aversiunea inegalității nu le plac rezultatele inegale. Cei cu un puternic simț al corectitudinii tind să fie reticenți la inegalității și evită să înșele, deoarece văd practica ca pe o formă de nedreptate.

Oamenii corecți versus cei care trișează

Andrew Colman este profesor de psihologie în cadrul Departamentului de Neuroștiințe, Psihologie și Comportament al Universității din Leicester și a fost, de asemenea, autorul principal al noului studiu.

„Înșelăciunea și necinstea generală constituie o preocupare tot mai mare în lumina necinstei academice în era digitală, a problemelor de evitare a impozitelor și evaziune  a oamenilor bogați și, în general, a efectelor sporirii inegalității de venit, a corupției și criminalității. Am fost surprinși de constatările din studiul din 2016 și de aceea am vrut să-l replicăm cu eșantioane de dimensiuni substanțiale. Eșantioanele mici ale studiului inițial nu au puterea statistică de a genera concluzii ferme”, mai spune profesorul Colman.

„Am fost uimiți când s-a dovedit că nici câștigul și nici pierderea nu au avut vreun efect asupra înșelăciunii, deși înșelăciunea s-a petrecut. Am furnizat cel puțin un set  date solide din punct de vedere științific care oferă un răspuns clar la întrebare”.

Vă mai recomandăm și:

Descoperă Acum: Chinezii vor trăi după „sistemul creditelor sociale”, care le va arăta adevărata valoare. Sfântul Graal al paleoantropologiei. Teste de emisii trişate

10 companii producătoare de maşini diesel au trişat la testele pentru emisii. Automobilele lor poluează mult mai mult

Dezavantajul neştiul al trişatului: Ce se întâmplă atunci când te crezi mai deştept decât eşti în realitate

Aceste 20 de companii sunt responsabile pentru problemele de mediu care ameninţă viitorul omenirii. Produc o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase