Home » Natură » Criza climatică este o moștenire a colonialismului, susțin activiștii de la Greenpeace

Criza climatică este o moștenire a colonialismului, susțin activiștii de la Greenpeace

Publicat: 31.07.2022

Criza climatică reprezintă o moștenire a rasismului sistemic, iar oamenii de culoare suferă în mod disproporționat din cauza efectelor, se arată într-un raport al Greenpeace Marea Britanie.

La nivel global, se arată în raport, oamenii de culoare sunt cei care, în ciuda faptului că au contribuit cel mai puțin la urgența climatică, acum „își pierd în mod disproporționat viețile și mijloacele de existență”, indică The Guardian.

„Urgența de mediu este moștenirea colonialismului”, se spune în raport. Acest lucru se datorează faptului că colonialismul „stabilise un model prin care aerul și pământurile din sudul global au fost folosite ca locuri pentru a arunca deșeurile pe care nordul global nu le dorește”, se spune în raport.

Se adaugă că inegalități similare sunt vizibile în Marea Britanie, unde aproape jumătate din toate incineratoarele care ard deșeuri sunt în zone cu populație mare de oameni de culoare. În Londra, oamenii de culoare au mai multe șanse să respire niveluri mai ridicate de aer poluat, iar oamenii de culoare din Anglia au de aproape patru ori mai multe șanse decât oamenii albi să nu aibă acces la spațiul în aer liber.

Discriminări pe bază de rasă

Sondajele YouGov arată ignoranța pe scară largă a diviziunii rasiale în impactul asupra mediului. Dintre cei chestionați, 35% au considerat că oamenii de culoare nu au șanse mai mari decât alții să locuiască în apropierea unui incinerator de deșeuri; 55% credeau că nu există nici o diferență în ceea ce privește expunerea la poluarea aerului între albi și oamenii de culoare din Londra; iar 47% au considerat că nu există diferențe semnificative între grupurile etnice în ceea ce privește accesul la spațiile verzi în aer liber.

Produs în colaborare cu ONG-ul pentru egalitatea rasă Runnymede Trust, raportul urmărește rădăcinile pe care le are această criză climatică până la colonialism, sclavie și jefuirea resurselor din sudul global. Greenpeace spune că face justiția de mediu un pilon central al activității sale. „Susținem că rezultatele urgenței de mediu nu pot fi înțelese fără referire la istoria colonialismului britanic și european, care a pus în mișcare un model global pentru extracția de resurse rasializate de la oamenii de culoare.”

Publicarea raportului face din Greenpeace Marea Britanie cel mai recent grup mare de campanie pentru a lega justiția rasială de agenda de mediu. Pat Venditti, directorul său executiv, a descris problemele drept „două fețe ale aceleiași monede”.

Două fețe ale aceleiași monede

„Este absolut vital ca, în calitate de organizație de campanie, să contribuim la expunerea legăturilor dintre rasism și daune ale mediului și să facem din acesta un pilon central al activității noastre”, a spus Venditti. „Fiind o organizație predominant albă, situată în nordul global, Greenpeace Marea Britanie recunoaște că încă mai are multe de învățat. Dar facem tot posibilul pentru a ne asigura că vom reuși în viitor.”

Grupurile „verzi” principale „nu au făcut suficient pentru a recunoaște legăturile dintre rasismul sistemic și schimbările climatice”, spune raportul, în semn de recunoaștere a criticilor de lungă durată la adresa înțelegerii de către mișcarea ecologistă a impactului rasismului. Se spune că Greenpeace Marea Britanie are „pași imăprtanți de făcut pentru a centra justiția ecologică” în campaniile sale și va face acest lucru „prin relațiile sale cu comunitățile afectate, alți aliați și mișcările mai largi pentru justiția ecologică și climatică din Marea Britanie și din întreaga lume”.

Raportul este o evoluție cheie într-o călătorie începută de Greenpeace și de multe alte instituții în 2020, când demonstrațiile antirasiste Black Lives Matter s-au răspândit în întreaga lume, după uciderea în SUA a civilului George Floyd de către un ofițer de poliție. Asad Rehman, directorul War On Want, o organizație de caritate împotriva sărăciei care militează pentru justiția ecologică, a spus că a salutat raportul, „mai ales că multe ONG-uri mari au ignorat istoric problemele de rasă și justiție intersecțională”.

Poluare și privarea resurselor elementare

Newham, în estul Londrei, are cea mai mare populație etnică minoritară din orice zonă de autoritate locală din Marea Britanie și este una dintre cele mai defavorizate. Este și cel mai poluat loc. În medie, rezidenții Newham, dintre care 71% provin din minorități etnice, sunt expuși la niveluri de poluare a aerului cu particule care este cu o treime mai mare decât limitele Organizației Mondiale a Sănătății și unul din șapte oameni este expus la niveluri de dioxid de azot peste limita admisă.

Calitatea proastă a aerului ucide 96 de locuitori pe an, potrivit autorităților locale. „Există zile, în special într-o zi cu smog de toamnă sau iarnă, în care se observă cu adevărat cât de greu se simte aerul la respirație”, a spus Liam O’Hanrahan, profesor de învățare în aer liber la școala primară din Newham. „Remarci fizic poluarea. Și asta înainte de a începe genul de călătorii pe care trebuie să le facă copiii venind la școală, unde știu că merg pe drumuri extrem de aglomerate.”

Cu toate acestea, se pare că Newham se poate aștepta la mai mult trafic, nu la mai puțin. Primarul Londrei, Sadiq Khan, a aprobat un tunel de 1,2 miliarde de lire sterline sub Tamisa, care leagă zona Silvertown din Newham de peninsula Greenwich.

Ce este de făcut?

Daniel Rodrigues, un constructor care locuiește aproape de locul unde va apărea tunelul în Newham, spune că poluarea din zona sa locală este suportabilă, deși s-a mutat în zonă cu familia din vestul Londrei pentru a încerca să protejeze sănătatea fiicei sale, care suferă de o afecțiune pulmonară. Rodrigues și colegii de campanie cred că noul tunel va duce la alte mii de mașini în zonă.

În ultimul său raport despre rasism și mediu, Greenpeace Marea Britanie evidențiază construirea tunelului Silvertown din Newham ca un exemplu cheie de nedreptate în Regatul Unit. Grupul a spus că reflectă „o imagine de ansamblu… în care oamenii de culoare sunt expuși în mod disproporționat și sunt deosebit de vulnerabili la poluarea aerului”.

Vă mai recomandăm și:

Legătura dintre poluare, tulburările autoimune și bolile cronice, descoperită de noi studii

Particulele toxice inhalate ajung de la plămâni direct la creier. Cum contribuie poluarea la leziuni neurologice?

Poluarea provoacă mai multe decese decât COVID-19, spune ONU

Un design inspirat de aripile de bufniță reduce poluarea fonică a avioanelor și turbinelor eoliene

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase