Home » Știință » Roverul Perseverance a surprins obiecte misterioase pe Marte. Ce ar putea fi?

Roverul Perseverance a surprins obiecte misterioase pe Marte. Ce ar putea fi?

Credit: NASA/JPL-Caltech
Publicat: 15.08.2022

Roverul Perseverance pare să întâlnească o mulțime de gunoaie în căutarea sa pe Planeta Roșie.

Roverul de la NASA studiază delta craterului Jezero de pe Marte, regiunea pentru care a zburat prin spațiul interplanetar.

Și, în timp ce se desfășoară o mulțime de activități științifice, Perseverance a întâlnit pe Marte niște gunoaie neașteptate, în principal resturi de la modulul de aterizare care l-a adus în siguranță, care s-a prăbușit la kilometri de locația actuală a lui Perseverance.

Roverul studiază delta craterului Jezero de pe Marte

Acum, roverul a găsit mai multe lucruri ciudate, deși acestea ar putea proveni chiar de la rover.

Perseverance a colectat și sigilat cea de-a 12-a mostră săptămâna trecută, iar apoi, conform procedurii standard, a realizat imagini ale componentelor sistemului de eșantionare, doar pentru a se asigura că totul este în regulă.

Când echipa NASA de pe Pământ le-a descărcat, a văzut ceva neașteptat, scrie IFL Science.

Ce au descoperit cercetătorii în imagini?

,,În aceste imagini, erau vizibile două mici bucăți de resturi – un obiect mic pe burghiul de carotaj (depozitat în caruselul de burghie) și un obiect mic și păros pe mandrina burghiului”, a scris Art Thompson, manager de proiect la Jet Propulsion Laboratory al NASA, într-o postare pe blog.

,,Echipa analizează acum originea resturilor și dacă acestea provin de la rover sau de la resturi externe de la sistemul de intrare, coborâre și aterizare (EDL) care a fost aruncat la începutul misiunii”, a scris Thomspon.

În weekend, echipa misiunii a colectat mai multe imagini pentru a încerca să afle natura obiectelor. Analiza urmează să fie efectuată.

NASA va trimite încă două elicoptere pe Marte pentru a aduce mostre pe Pământ

Între timp, în urma succesului înregistrat de Ingenuity, NASA și ESA au decis că de ceea ce are nevoie cu adevărat Planeta Roșie este o flotă de elicoptere.

Detaliile urmează a fi stabilite pentru, probabil, cea mai ambițioasă misiune spațială de la Apollo încoace. Deși nu sunt pregătite să trimită oameni pe o altă lume, NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA) speră să preia mostrele pe care Perseverance le-a colectat și să le readucă în siguranță pe Pământ, iar pentru asta vor avea nevoie de ajutorul a încă două elicoptere.

Cu toate instrumentele de la bordul roverelor marțiene, acestea sunt încă mult în urma capacității disponibile pe Pământ, iar acest lucru nu se va schimba prea curând.

Dacă vrem cu adevărat să știm ce se află în rocile și solul marțian și chiar în atmosferă, va trebui să returnăm mostre pe Pământ.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Phobos, una dintre lunile lui Marte, fotografiată în detaliu fără precedent de China

Probele de rocă prelevate de roverul Curiosity de pe Marte conțin un ingredient cheie al vieții

Mostrele de rocă de pe Marte nu vor infecta Pământul cu o molimă marțiană, spun oamenii de știință

Roverul Curiosity al NASA a surprins imagini uluitoare cu peisajul schimbător de pe Marte

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase