Home » Știință » De ce renunță tot mai mulți americani la somnifere?

De ce renunță tot mai mulți americani la somnifere?

Publicat: 19.08.2022

Utilizarea somniferelor a scăzut dramatic în Statele Unite în ultimii ani, după câteva decenii de creștere abruptă, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători condusă de un om de știință de la Universitatea din Florida (UF).

Studiul, publicat în Journal of Clinical Sleep Medicine, a documentat o scădere cu 31% a utilizării medicamentelor obișnuite pentru somn între 2013 și 2018, o tendință considerată a fi legată de o mai mare conștientizare a potențialelor capcane reprezentate de aceste rețete.

Rămâne de văzut cum ar fi putut afecta pandemia COVID-19 această tendință, scrie Medical Xpress.

Utilizarea somniferelor a scăzut remarcabil la o anumită grupă de vârstă

Utilizarea somniferelor a scăzut în mod remarcabil în cazul americanilor în vârstă de peste 80 de ani, care sunt cei mai susceptibili la căderi care duc la răniri atunci când folosesc medicamente pentru somn. Studiul a arătat o scădere cu 86% în acest grup.

„Am fost surprins și încurajat de rezultate, deoarece s-a depus mult efort pentru a minimiza utilizarea pe termen lung a acestor agenți farmaceutici”, a declarat cercetătorul în sănătate publică dr. Christopher Kaufmann, profesor asistent în cadrul departamentului de rezultate în materie de sănătate și informatică biomedicală al UF College of Medicine și membru al Institutului UF pentru Îmbătrânire.

„Am văzut inițiative de scădere a prescrierilor”, a adăugat el.

„Un număr de organizații medicale, grupuri de advocacy și factori de decizie politică, de asemenea, au descurajat puternic utilizarea acestor medicamente pentru a trata insomnia din cauza potențialelor rezultate adverse asociate cu utilizarea lor. Există tratamente comportamentale extrem de eficiente disponibile, care cresc în popularitate”, spune profesorul.

De ce a crescut utilizarea somniferelor în anii precedenți?

Tendința observată în cadrul studiului este în contrast semnificativ cu creșterea rapidă a utilizării și prescrierii medicamentelor pentru somn în deceniile precedente.

Un studiu anterior realizat de unii dintre aceiași cercetători a descoperit că numărul de rețete pentru benzodiazepine sau BZD, o clasă de medicamente pentru tratarea anxietății și a insomniei care include diazepamul (Valium) și alprazolamul (Xanax), și pentru non-BZD, o clasă similară de medicamente, incluzând zolpidemul (Ambien), a crescut cu 69%, respectiv 140%, între 1993 și 2010.

Kaufmann consideră că există mai multe motive pentru creștere, inclusiv marketingul direct către consumator, în special odată cu apariția Ambien la începutul anilor 1990. El a mai spus că o mai mare conștientizare a importanței somnului pentru sănătatea generală a avut un rol esențial.

Ce a constatat noul studiu?

Studiul a analizat date din National Health and Nutrition Examination Survey, realizat la fiecare doi ani. Participanții au fost rugați să aducă la vizitele de cercetare medicamentele pe care le-au folosit în luna anterioară sau rețeta de la farmacie; cercetătorii au întrebat, de asemenea, motivul pentru care a fost utilizat medicamentul.

Cercetătorii s-au concentrat pe medicamentele utilizate în mod special pentru insomnie și alte dificultăți tranzitorii de somn.

În timp ce utilizarea somniferelor a scăzut în toate clasele de medicamente, studiul a constatat cea mai puternică scădere în cazul medicamentelor aprobate de FDA, care a scăzut cu 55%. (Alte medicamente pentru somn nu au fost administrate pe baza unei rețete).

Problemele date de unele medicamente pentru somn

Studiul a remarcat că BZD și alte hipnotice au fost asociate cu riscul de accidente de vehicule cu motor, tulburări de memorie și, la grupurile mai în vârstă, căderi și fracturi de șold. Într-adevăr, în 2019, U.S. Food and Drug Administration a cerut plasarea unui „avertisment cutie neagră” pe prescripțiile de hipnotice non-BZD, cum ar fi eszopiclonele (Lunesta), zolpidemul (Ambien) și zaleplonul (Sonata).

„Cercetările anterioare au arătat că riscul acestor rezultate nedorite crește pe măsură ce pacienții folosesc mai mult timp aceste medicamente”, a spus Kaufmann.

Cu ce pot fi înlocuite medicamentele?

Tratamentele comportamentale pentru insomnie sunt din ce în ce mai încurajate de medici. Standardul de aur, a spus Kaufmann, este terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnie, un program care implică vizite multiple la un specialist în somn pentru a schimba comportamentele sau obiceiurile proaste care provoacă pierderea somnului.

Dar accesul la o astfel de îngrijire poate fi limitat din cauza lipsei de furnizori, a spus Kaufmann.

„Terapeutica digitală” a crescut în popularitate, a remarcat el. Acesta este un software accesat de pe un smartphone sau computer, care oferă tehnici comportamentale pentru a trata insomnia fără o vizită la un specialist în somn. Aceste aplicații pot include un antrenor virtual care predă lecții despre construirea unor obiceiuri de somn mai bune și le permit utilizatorilor să-și urmărească progresul pe parcursul unui program de mai multe săptămâni.

Kaufmann a spus că aceste tratamente comportamentale s-au dovedit a fi cel puțin la fel de eficiente sau chiar mai eficiente decât medicamentele pentru somn.

Uneori, medicamentele sunt singura soluție

Atul Malhotra, autor principal al studiului și pneumolog, specialist în terapie intensivă și șef de cercetare al domeniului pulmonar, de îngrijire critică și de medicină a somnului la Universitatea din California, San Diego, a declarat că îndepărtarea față de medicamentele pentru somn este un lucru bun.

Însă a subliniat că nu vrea să prezinte aceste medicamente ca fiind nepotrivite pentru toată lumea. Dacă tratamentele comportamentale eșuează, medicamentele ar putea fi cea mai bună opțiune pentru a reduce riscurile pentru sănătate asociate cu insomnia cronică, care includ boli de inimă, hipertensiune arterială și depresie.

„Cred că aceste medicamente pot fi destul de utile pentru unii pacienți”, a spus Malhotra.

„Există o stigmatizare legată de utilizarea Valium sau Ambien pe termen lung. Oamenii cred că este o problemă. Și cu siguranță aș prefera să nu iau acele medicamente decât să le iau. Dar trebuie să ne amintim că există și un risc în cazul netratării insomniei. Există efecte nefaste ale somnului prost care nu pot fi ignorate”, spune medicul.

Vă recomandăm să citiți și:

Muzica poate îmbunătăți memoria. Ce spun cercetătorii despre asta?

De ce dă tutunul dependență? Iată principalele cauze

Moment de cotitură pentru Alzheimer. Un studiu a confirmat o legătură genetică importantă

Bărbații americani, mai bolnavi decât cei din alte țări cu venituri ridicate

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase