Home » Știință » Un nou studiu evaluează tratamentul farmacologic pentru insomnie

Un nou studiu evaluează tratamentul farmacologic pentru insomnie

Publicat: 22.07.2022

Două medicamente, eszopiclonă și lemborexant, ambele neautorizate în prezent pentru tratamentul insomniei în Regatul Unit, s-au dovedit a avea rezultate mai bune decât altele, atât în tratamentul acut, cât și pe termen lung al insomniei la adulți, potrivit unui nou studiu de la Oxford care explorează tratamentul farmacologic pentru insomnie.

Noul studiu, publicat în The Lancet și finanțat de NIHR Oxford Health Biomedical Research Centre, este cel mai mare de acest tip până în prezent, implicând 154 de studii dublu-orb ce au inclus 44.000 de persoane randomizate pentru unul dintre cele 30 de medicamente licențiate sau neautorizate sau placebo.

Noua metaanaliză, condusă de profesorul Andrea Cipriani, a urmărit să estimeze eficacitatea comparativă avută de tratamentul farmacologic pentru insomnie atât în cazurile acute, cât și în cele pe termen lung ale adulților cu astfel de tulburări, în cazul în care afecțiunea nu a fost însoțită de o comorbiditate de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau bolile fizice.

Ce este insomnia?

Participanții la studiu au fost evaluați în funcție de calitatea somnului, de efectele întreruperii tratamentului și de prezența oricăror evenimente adverse, cum ar fi amețeli, greață, oboseală, dureri de cap, sedare și somnolență.

Insomnia este definită drept o nemulțumire față de cantitatea sau calitatea somnului și este asociată cu cel puțin trei luni de dificultăți de a adormi sau de a rămâne adormit. Insomnia afectează până la 20% din populație și pentru o proporție mare dintre acești oameni poate dura mai mulți ani.

Andrea Cipriani, profesor de psihiatrie la Universitatea din Oxford, Marea Britanie, și psihiatru consultant onorific la Oxford Health NHS Foundation Trust, spune că „sperăm că analiza noastră le va fi de mare ajutor clinicienilor care caută cel mai potrivit tratament pentru pacienții lor”, citează Medical Xpress.

Tratamentul farmacologic pentru insomnie nu trebuie să fie prima opțiune

„Am analizat toate informațiile publicate și nepublicate din reviste și registre online pentru a obține cea mai transparentă și cuprinzătoare imagine a tuturor datelor disponibile. În mod clar, necesitatea de a trata insomnia cât mai eficient este foarte importantă, deoarece aceasta poate avea efecte secundare pentru sănătatea pacientului, pentru viața lui de acasă și pentru sistemul de sănătate”, a declarat Cipriani.

„Acest studiu al tratamentelor farmacologice nu este o recomandare ca medicamentele să fie întotdeauna folosite ca primă linie de sprijin pentru tratarea insomniei, nu în ultimul rând pentru că unele dintre ele pot avea efecte secundare grave”, subliniază cercetătorul.

„Cu toate acestea, cercetările noastre arată că tratamentul farmacologic pentru insomnie poate fi eficient și ar trebui să fie utilizat în practica clinică, atunci când este cazul. De exemplu, acolo unde tratamentele precum igiena îmbunătățită a somnului și terapia cognitiv-comportamentală nu au funcționat sau în cazul în care un pacient dorește să ia în considerare administrarea de medicamente ca parte a tratamentului”, spune omul de știință.

Moduri diferite de acțiune avute de tratamentul farmacologic pentru insomnie

Deși studiul a identificat că eszopiclona ar putea fi eficientă ca tratament pentru insomnie, aceasta poate provoca evenimente adverse substanțiale, cum ar fi amețeli și greață, iar datele de siguranță privind lemborexantul au fost neconcludente (dar au arătat un risc mai mare de a provoca dureri de cap).

Alte constatări sugerează că nu au existat dovezi suficiente pentru a susține prescrierea de benzodiazepine și zolpidem în tratamentul pe termen lung al insomniei.

Philip Cowen, profesor de psihofarmacologie la Universitatea din Oxford și coautor al lucrării, spune că „de asemenea, trebuie remarcat faptul că medicamentul lemborexant a acționat printr-o cale diferită în creier (sistemul neurotransmițătorului orexină), un mecanism de acțiune relativ nou. O țintire mai selectivă a acestei căi și a receptorilor de orexină ar putea duce la tratamente farmacologice mai bune pentru insomnie”.

Limitări ale studiului

Validitatea rezultatelor studiului ar trebui să fie temperată de potențialele limitări ale analizei curente.

De exemplu, este larg cunoscut faptul că oamenii tind să aibă probleme pe o perioadă lungă de timp și, din păcate, au existat doar opt studii pe termen lung în această meta-analiză.

Vă recomandăm să citiți și:

Poluanții din sol pot dăuna inimii. Cât de mult ne afectează sănătatea?

Noi compuși care distrug leucemia, descoperiți de cercetători

Somnul declanșat de stres îi poate ajuta pe șoareci să facă față anxietății ulterioare

Oasele astronauților arată efectele devastatoare ale vieții în spațiu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase