Alergiile alimentare pot fi inversate, au descoperit cercetătorii

26 08. 2022, 12:00
Sursa foto: Shutterstock

Deși mulți oameni cu alergii alimentare prezintă simptome ușoare atunci când sunt expuși la alimentele care le declanșează, unii oameni se confruntă cu consecințe potențial fatale. Un compus bacterian numit acid butiric s-a dovedit promițător împotriva reacțiilor alergice în testele de laborator, dar este dificil de administrat pe cale orală.

Astăzi, oamenii de știință descriu o modalitate mai plăcută de a furniza acest compus și raportează că „miceliile polimerice” sunt eficiente împotriva alergiilor la arahide în experimentele realizate pe șoareci. Tratamentul ar putea să contracareze multe tipuri de alergii alimentare și boli inflamatorii.

Unele dintre bacteriile din microbiomul intestinal produc metaboliți, cum ar fi acidul butiric, care favorizează creșterea bacteriilor benefice și mențin mucoasa intestinului. Dacă microbiomul unei persoane este nesănătos și nu are aceste bacterii producătoare de butirat, fragmentele de alimente parțial digerate se pot scurge din intestin și pot produce o reacție imunitară care duce la un răspuns alergic.

Alergiile alimentare ar putea fi stopate

Cercetătorii au obținut micelii prin polimerizarea de methacrylamide butanoiloxietil (ce are o grupare de acid butiric) cu hydroxypropyl methacrylamide. Acestea au fost administrate  în sistemele digestive ale șoarecilor cărora le lipseau fie bacterii intestinale sănătoase, fie o mucoasă intestinală care funcționează corespunzător. După ce sucurile digestive au eliberat acid butiric în intestinul inferior, polimerii inerți au fost eliminați în fecale. Tratamentul a restabilit bariera de protecție a intestinului și microbiomul, în parte prin creșterea producției de peptide care ucid bacteriile dăunătoare, ceea ce a făcut loc bacteriilor utile producătoare de acid butiric.

Șoarecii folosiți în cadrul cercetării aveau alergie la alune dar „acest tip de terapie poate fi aplicată, teoretic, pe scară largă la orice fel de alergie alimentară”, conform dr. Shijie Cao, citat de EurekAlert.

Mai multe studii urmează să fie realizate

Urmează studiile pe animale mai mari și, ulterior, studiile clinice. Dacă aceste studii reușesc iar autoritățile aprobă tratamentul oral, miceliile ar putea fi comercializate, consumatorii ar deschide un pachet și ar amesteca conținutul într-un pahar cu apă sau suc. De asemenea, echipa analizează datele privind posibilitatea tratării bolilor inflamatorii intestinale prin această metodă.

Echipa investighează și administrarea prin injecție. Ei au descoperit că această abordare este eficientă în tratarea alergiilor la arahide la șoareci, dar ar putea fi, de asemenea, utilizată pentru a suprima activarea imunitară la nivel local decât în ​​întregul corp. De exemplu, injecțiile ar putea fi utile la pacienții care au suferit un transplant sau care suferă de o afecțiune autoimună și inflamatorie localizată, cum ar fi artrita reumatoidă.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Molecula care combate bacteriile rezistente la medicamente ar putea trata și cele mai rezistente infecții

Tratarea depresiei ar putea fi ajutată de „bacteriile bune” din probiotice

Cercetătorii mizează pe microbi pentru a revoluţiona industria alimentară şi agricultura

Oamenii cu alergii alimentare par să aibă un risc mai mic de infectare cu SARS-CoV-2