Home » Știință » Oamenii cu alergii alimentare par să aibă un risc mai mic de infectare cu SARS-CoV-2

Oamenii cu alergii alimentare par să aibă un risc mai mic de infectare cu SARS-CoV-2

Publicat: 06.06.2022

Încă de la începutul pandemiei, cercetătorii au încercat să afle ce persoane au cel mai mare risc de infectare cu SARS-CoV-2 și de ce.

Acum, un nou studiu populațional de la National Institutes of Health (NIH) din SUA a găsit dovezi ale unui avantaj interesant față de coronavirus al persoanelor cu alergii, scrie Science Alert.

Analizând peste 4.000 de persoane, toate din gospodării care includeau minori, cercetătorii au remarcat câteva tendințe interesante în ceea ce privește infecția cu SARS-CoV-2, incluzând faptul că persoanele cu alergii alimentare aveau o probabilitate de infectare cu SARS-CoV-2 de două ori mai mică.

Ce au descoperit cercetătorii despre riscul de infectare cu SARS-CoV-2?

Descoperirile confirmă alte cercetări recente, care au descoperit că afecțiunile alergice, cum ar fi astmul, ar putea oferi o anumită protecție împotriva cazurilor severe de COVID-19.

În mod oarecum similar, noul studiu al NIH a constatat că astmul bronșic nu a fost asociat cu un risc crescut de infecție cu SARS-CoV-2, în ciuda faptului că astmul afectează sistemul respirator.

Pe de altă parte, obezitatea și un Indice de Masă Corporală (IMC) ridicat au fost factori care au crescut riscul de infecție cu SARS-CoV-2, la fel cum a fost și vârsta copiilor și adolescenților care împart spațiul de locuit.

Dar descoperirea cu privire la alergiile alimentare ar putea fi cea mai remarcabilă.

Ce rol au aici alergiile?

„Asocierea observată între alergia alimentară și riscul de infecție cu SARS-CoV-2, precum și între indicele de masă corporală și acest risc, merită investigații suplimentare”, spune Anthony Fauci, directorul National Institute of Allergy and Infectious Diseases din SUA.

Cercetătorii nu cunoscut motivul pentru care alergiile alimentare par să îi facă pe oameni mai puțin vulnerabili la SARS-CoV-2, dar există câteva explicații.

Jumătate dintre participanții la studiu au susținut că au fost diagnosticați cu o alergie alimentară, astm, eczemă sau rinită alergică. Aceste auto-raportări au fost apoi susținute de un subset de teste de sânge, care au evidențiat anticorpi legați de boli alergice.

Cercetătorii au urmărit apoi răspândirea SARS-CoV-2 în gospodăriile participante din mai 2020 până în februarie 2021.

Persoanele cu eczemă și astm bronșic nu au arătat o vulnerabilitate suplimentară la virus, dar nici nu păreau să fie mai protejate.

În schimb, persoanele cu alergii alimentare aveau un risc de infectare cu SARS-CoV-2 cu 50% mai mic.

Nu toate formele de astm bronșic sunt atopice (foarte alergice), iar studiile anterioare au arătat că doar cei cu astm atopic exprimă niveluri mai scăzute ale receptorului ACE2, cel de care se atașează virusul SARS-CoV-2.

Acest lucru sugerează că virusul nu are atât de multe modalități de a invada celulele din plămânii celor cu alergii respiratorii.

Asimptomatici și cazuri severe

Ceva similar s-ar putea întâmpla în rândul persoanelor cu alergii alimentare, deși autorii s-au uitat doar la existența infecției cu SARS-CoV-2, nu și la severitatea acesteia.

„Nu se știe dacă acest lucru este valabil și în cazul persoanelor alergice la alimente, dar este tentant să speculăm că inflamația de tip 2, o caracteristică a alergiei alimentare, poate reduce nivelul ACE2 din căile respiratorii și, prin urmare, riscul de infecție”, scriu cercetătorii.

„În sprijinul aceste posibilități, am găsit niveluri semnificativ mai mari de atopie generală în rândul celor cu alergie alimentară auto-raportată, în comparație atât cu cei fără alergie alimentară, cât și cu cei cu astm bronșic”, au completat aceștia.

În mod interesant, în timp ce unele studii sugerează că astmul alergic îi protejează pe oameni de cazurile severe de COVID-19, studiul actual a constatat că afecțiunea nu îi protejează din a contracta virusul.

În plus, atunci când un participant cu astm bronșic sau alergii alimentare a contractat noul coronavirus, nu era mai probabil să fie asimptomatic.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a cunoaște în detaliu mecanismele din spatele noilor descoperiri, dar autorii speră că cercetările lor pot oferi noi căi pentru prevenirea COVID-19.

Studiul a fost publicat în Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce este variola maimuței și ce șanse există pentru o nouă pandemie? Tot ce trebuie să știm

Cele mai proaste obiceiuri care îți distrug imunitatea și te fac vulnerabil în fața virusurilor

Colagenul, secretul pentru tinerețea veșnică? Iată care sunt principalele beneficii

Exercițiile fizice intense din timpul unei diete pot reduce poftele de alimente nesănătoase

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase