Home » Știință » Ar putea fi „readuși la viață” tigrii tasmanieni?

Ar putea fi „readuși la viață” tigrii tasmanieni?

Publicat: 29.08.2022

Poate fi readusă la viață o specie dispărută? Oamenii de știință fac un „salt uriaș” în această direcție utilizând editarea genelor pentru a readuce la viață tigrul tasmanian (Thylacinus cynocephalus), un marsupial carnivor din Australia și singurul prădător marsupial de pe continent. Animalul a dispărut în urmă cu aproape un secol prin vânarea excesivă și prin introducerea unor specii nonindigene în habitatele lor.

Cercetătorii din cadrul proiectului, o colaborare între Universitatea din Melbourne și compania de inginerie genetică Colossal Biosciences din Dallas, SUA, sugerează că ar putea reintroduce tigrii tasmanieni în sălbăticie în decurs de un deceniu, iar asta ar ajuta la restabilirea echilibrului în ecosistemele australiene, acolo unde aceste animale cutreierau cândva, au spus reprezentanții universității într-un comunicat.

Reînvierea speciilor dispărute este criticată

Cu toate acestea, astfel de eforturi ridică, de asemenea, întrebări cu privire la prioritizarea reînvierii animalelor deja dispărute în timp ce sute de specii sunt pe cale de dispariție astăzi, potrivit The Guardian.

Oamenii de știință de la Thylacine Integrated Genomic Restoration Research (TIGRR) Lab de la Universitatea din Melbourne au secvențiat deja genomul tigrului tasmanian și au identificat care marsupiale vii sunt cele mai asemănătoare genetic cu acesta.

Proiectul propune preluarea de celule de la o specie vie de marsupial strâns înrudită (Sminthopsis crassicaudata) pentru a crea un genom de tigru tasmanian cu scopul de a crea și crește embrioni viabili.

Ce au fost tigrii tasmanieni?

Tigrii tasmanieni au apărut în Australia în urmă cu aproximativ 4 milioane de ani și au fost cândva răspândiți pe tot continentul. În ciuda numelui lor, nu prea semănau cu tigrii ci mai mult cu câinii, având totuși corpul marcat cu niște dungi asemenea unui tigru. Aceștia aveau urechi și picioare scurte, cozi lungi și rigide și aveau aproximativ dimensiunea unui coiot, înălțimea de aproximativ 60 de centimetri și cântărind între 17 și 20 de kilograme.

Populația acestora a decăzut treptat în ultimii 2000 de ani dar este estimat că în anii 1800 mai existau aproximativ 5000 de exemplare. Ultimul tigru tasmanian văzut în sălbăticie a fost ucis în 1930, iar ultimul exemplar în captivitate – un individ poreclit „Benjamin” – a murit în grădina zoologică din Hobart în 1936.

„Cu biodiversitatea planetei noastre în pericol, vom continua să contribuim cu resurse științifice la conservarea speciilor și ecosistemelor necesare pentru a susține viața”, a spus Ben Lamm, fondatorul Colossal Biosciences.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Imagini nemaivăzute de 85 de ani cu enigmaticul tigru tasmanian. VIDEO

Animalele din Australia sunt expuse unui risc crescut pe măsură ce mediul se deteriorează

ADN-ul dintr-o scrisoare trimisă la un ziar a rezolvat o crimă de acum 34 de ani

Specii de plante necunoscute au fost găsite pe stânca sacră Uluru din Australia

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase