Home » Natură » După 3.000 de ani, diavolii tasmanieni umblă din nou prin Australia continentală

După 3.000 de ani, diavolii tasmanieni umblă din nou prin Australia continentală

Credit foto: Pixabay
Publicat: 11.10.2020

Diavolii tasmanieni au fost reintroduși în Australia continentală în cadrul unui proiect istoric de resălbăticire.

Diavolii tasmanieni (Sarcophilus harrisii) s-au confruntat cu o formă contagioasă de cancer facial care a împins specia aproape de dispariție, în Tasmania. Acum, un nou proiect a făcut primul pas în resălbăticirea unor animale captive, fără boli, în speranța că ar putea prospera din nou în Australia continentală, lucru pe care nu l-au mai făcut de 3.000 de ani.

GALERIE FOTO

Reprezentând o colaborare între Aussie Ark, Global Wildlife Conservation și Wild Ark, proiectul a dus la eliberarea unui număr de 30 de diavoli tasmanieni sănătoși într-o zonă protejată din Parcul Național Barrington-Tops, la nord de Sydney.

Libere să parcurgă 5,2 kilometri pătrați, animalele sunt adăpostite de prădători. Fiecare marsupial este echipat cu dispozitive de urmărire, astfel încât cercetătorii să îi poată monitoriza progresul, inclusiv activitatea de reproducere, și să anticipeze modul în care diavolii tasmanieni ar putea să se comporte și să își influențeze mediul dacă sunt eliberați într-un habitat sălbatic.

Diavolii tasmanieni ar putea contribui la refacerea ecosistemului

În timp ce eliberarea este un pas important în dezvoltarea speciei care a suferit pierderi enorme în ultimii ani, planurile Aussie Ark nu vizează doar restabilirea populațiilor de diavoli tasmanieni. Precum multe alte țări, Australia a acumulat de-a lungul anilor o bogată varietate de specii invazive care au vânat, au concurat sau chiar au eliminat speciile native din regiune.

Diavolii tasmanieni sunt cele mai mari marsupiale carnivore din lume  și de aceea sunt considerați prădători de vârf, iar revenirea lor în zone devastate de dăunători invazivi ar putea reface echilibrul ecosistemului, potrivit IFL Science.

Animalele aduse în Parcul Național Barrington-Tops au fost crescute de Aussie Ark în incinte care nu erau mai mari de dimensiunea unui teren de fotbal.

Măsura a fost luată pentru conservarea speciei, care a căzut victima bolii tumorii faciale (DFTD), care a lovit Tasmania în urmă cu peste două decenii.

Pentru început, diavolii tasmanieni vor fi hrăniți la fel ca în captivitate. Conservaționiștii speră că animalele își vor redobândi comportamentele naturale de vânătoare. Dacă totul merge bine, următorul pas va fi întoarcerea diavolilor tasmanieni în sălbăticia din Australia.

Ultima dată când diavolii tasmanieni au umblat liber în Australia continentală a fost în urmă cu aproximativ 3.000 de ani, înainte să dispară, cel mai probabil din cauza introducerii câinilor dingo aduși din Asia. Au continuat să existe, până în prezent, în Tasmania.

Vă recomandăm să citiți și:

Imagini nemaivăzute de 85 de ani cu enigmaticul tigru tasmanian. VIDEO

În premieră, după 50 de ani, a nins în Tasmania. Unii locuitori nu mai văzuseră deloc zăpadă

Diavolii tasmanieni combat cancerul prin sex

Una dintre cele mai periculoase plante se găsește în Australia. Durerea provocată de aceasta poate dura chiar și zile

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase