Home » D:News » Elon Musk susține că întregul ADN uman ar putea fi stocat într-o bază de date

Elon Musk susține că întregul ADN uman ar putea fi stocat într-o bază de date

Publicat: 28.05.2022

La începutul anilor 2000, oamenii de știință din cadrul Proiectului Genomului Uman au anunțat o descoperire: au secvențiat întregul genom uman de referință, inclusiv toate cele trei miliarde de litere de ADN, o realizare științifică comparată la vremea respectivă cu aterizarea astronauților pe Lună.

Deși genomul de referință a fost pus sub semnul întrebării în ultima vreme, oamenii de știință adăugând peste două milioane de variante suplimentare, totuși nu este nevoie de foarte mult spațiu pentru a stoca întreaga secvență pe un computer tradițional.

Acum, Elon Musk, directorul general al Tesla și SpaceX, susține că s-ar putea „încadra secvențele ADN ale tuturor oamenilor care trăiesc în prezent într-un sistem de stocare a datelor destul de mic” – un gând vag, terifiant, venind din partea celui mai bogat om din lume.

Un dezastru de neimaginat dacă datele ajung în mâini greșite

Potrivit editorului senior al MIT Technology Review, Antonio Regalado, care a discutat cu Musk despre această idee, dimensiunea de stocare a unui singur genom uman ar putea ajunge să fie în jur de 100 de gigabytes.

Co-creatorul Dogecoin, Billy Markin, a subliniat imediat implicațiile potențial înfiorătoare ale păstrării tuturor secvențelor ADN ale umanității într-o cameră mică.

De asemenea, Elon Musk subliniază cât de surprinzător de mici s-ar putea dovedi a fi datele cumulate ale ADN-ului tuturor oamenilor, având în vedere numeroasele puncte comune dintre ei.

Un gând terifiant, venit de la cel mai bogat om din lume

„S-ar putea pur și simplu să avem câteva genomuri umane de referință și să codificăm fiecare individ cu un delta de compresie, fără pierderi!”, a spus Musk, potrivit Futurism.

În termeni mai simpli, de ce să stocăm de două ori informații comune despre ADN dacă am putea face referire la datele împărtășite de mai multe genomuri umane?

Sigur, este un comentariu care ridică întrebări. Colectarea într-un singur loc a secvențelor de ADN ale tuturor oamenilor vii care pășesc pe acest Pământ s-ar putea solda cu un dezastru de proporții de neimaginat dacă aceste date ar ajunge vreodată în mâini greșite sau ar fi folosite în scopuri nefaste.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Elon Musk, surprins în timp ce folosea scutul termic de la Starship drept farfurie pentru gustări

Experții spun că Elon Musk habar nu are cum funcționează matematica

Elon Musk, amenințat de Dmitri Rogozin. Cum a răspuns cel mai bogat om din lume?

Cine este Elon Musk și de ce este atât de faimos?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase