Fuziunea nucleară, tot mai aproape de a deveni realitate

11 09. 2022, 18:00

Reactorul din Coreea de Sud a devenit faimos prin menținerea plasmei la o temperatură de 100 de milioane de grade Celsius pentru mai mult de 20 de secunde prin procesul de fuziune nucleară.

Echipa de la Korea Superconducting Tokamak Advanced Research (KSTAR) a atins o temperatură de peste 100 de milioane de grade Celsius, iar reacția a fost oprită doar după 30 de secunde din cauza limitărilor hardware.

KSTAR folosește câmpuri magnetice pentru a genera și stabiliza plasmă ultra-fierbinte, cu scopul final de a transforma energia de fuziune nucleară în realitate.

Coreenii vor să obțină fuziunea nucleară pe perioade și mai lungi

Unul dintre cercetătorii KSTAR, Yong-Su Na, a spus, citat de Science Alert, că ar trebui să fie posibile perioade mai lungi în viitor după o actualizare a dispozitivului.

Aceasta este o realizare interesantă din motive întemeiate – o sursă cu un potențial nelimitat de a obține energie curată, care ar putea transforma modul în care ne alimentăm viețile, dacă o putem face să funcționeze conform planurilor.

Dar, de asemenea, trebuie remarcat faptul că acest avans al KSTAR nu este neapărat un record nou-nouț.

De fapt, KSTAR a anunțat această descoperire încă din 2020. Ceea ce s-a schimbat acum este că lucrarea lor despre cercetare a fost publicată în Nature.

China le-a doborât recordul, coreenii vor să își ia revanșa

Cu toate acestea, în anii care au urmat, echipa KSTAR și-a doborât propriul record, iar un reactor similar din China, cunoscut sub numele de EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) le-a depășit pe ambele.

În 2021, mașina de fuziune a Academiei Chineze de Științe a atins 120 de milioane de grade Celsius timp de 101 de secunde.

„Tehnologiile necesare operațiunilor lungi cu plasmă de 100 de milioane de grade reprezintă cheia realizării energiei de fuziune”, a spus fizicianul nuclear Si-Woo Yoon , director la Centrul de Cercetare KSTAR din cadrul Institutului Coreean de Energie de Fuziune (KFE).

În ciuda tuturor eforturilor, progresele au fost încurajatoare. Până în 2025, inginerii de la KSTAR vor să depășească pragul de 100 de milioane de grade Celsius pentru o perioadă de 300 de secunde.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Descoperire în domeniul fizicii. Inteligența artificială, implicată într-un experiment de fuziune nucleară

„Soarele artificial” al Chinei a doborât un nou record mondial pentru fuziunea plasmei

Avans istoric pentru fuziunea nucleară. Fizicienii au generat o cantitate imensă de energie

Reactoarele de fuziune nucleară ar putea deveni realitate până în 2025