Home » Lumea digitală » Reactoarele de fuziune nucleară ar putea deveni realitate până în 2025

Reactoarele de fuziune nucleară ar putea deveni realitate până în 2025

Reactoarele de fuziune nucleară ar putea deveni realitate până în 2025
Un reactor de fuziune nucleară viabil- care să producă mai multă energie decât consumă, ar putea fi gata în următorii cinci ani. Credit foto: CFS/MIT-PSFC
Publicat: 11.10.2020

Un reactor de fuziune nucleară viabil- care să producă mai multă energie decât consumă, ar putea fi gata în următorii cinci ani.

O serie de studii recente indică faptul că în următorii cinci ani, până în 2025 mai exact, cercetătorii ar putea construi un reactor de fuziune nucleară fiabil, care să poată produce mai multă energie decât consumă. Dacă un reactor de fuziune atinge această etapă, ar putea deschide calea pentru generarea masivă de energie curată, notează Live Science.

În timpul fuziunii, nucleele atomice sunt forțate împreună pentru a forma atomi mai grei, când masa atomilor rezultați este mai mică decât masa atomilor care au intrat în creația lor, masa în exces este convertită în energie, eliberând o cantitate extraordinară de lumină și căldură. Fuziunea alimentează Soarele și stelele, deoarece gravitația puternică din inimile lor fuzionează hidrogenul pentru a crea heliu.

O soluție pentru încălzirea globală

Cercetătorii explică faptul că este necesară o cantitate enormă de energie pentru a forța atomii să fuzioneze împreună, iar aceasta apare la temperaturi de cel puțin 100 de milioane de grade Celsius. Cu toate acestea, astfel de reacții pot genera mult mai multă energie decât au nevoie. În același timp, fuziunea nu produce gaze cu efect de seră precum dioxidul de carbon și nici nu generează alți poluanți. Iar combustibilul pentru fuziune, cum ar fi hidrogenul, este suficient de abundent pe Pământ pentru a satisface toate nevoile de energie ale umanității pentru milioane de ani.

Energia acestor reactoare ar putea fi o soluție pentru problema energiei curate

„Practic toți am intrat în această cercetare pentru că încercăm să rezolvăm o problemă globală cu adevărat serioasă”, a declarat autorul studiului Martin Greenwald, fizician specializat în studiul plasmei la MIT și unul dintre oamenii de știință principali care dezvoltă noul reactor. „Vrem să avem un impact asupra societății. Avem nevoie de o soluție pentru încălzirea globală, în caz contrar, civilizația are probleme. Se pare că ar putea ajuta la rezolvarea problemei”.

Noul dispozitiv experimental, numit reactorul SPARC (Soonest/Smallest Private-Funded Affordable Robust Compact) este dezvoltat de oamenii de știință de la MIT și de o companie derivată, Commonwealth Fusion Systems.

Dacă va reuși, SPARC ar fi primul dispozitiv care a obținut vreodată o formă de plasmă, în care căldura din toate reacțiile va menține fuziunea fără a fi nevoie de  adăugarea de energie suplimentară. Dar nimeni nu a reușit vreodată să valorifice puterea arderii plasmei într-o reacție controlată aici pe Pământ și sunt necesare mai multe cercetări înainte ca SPARC să poată face acest lucru. Proiectul SPARC, care a fost lansat în 2018, ar trebui să înceapă construcția în iunie anul viitor, cu reactorul care începe să funcționeze în 2025.

Calculele și simulările supercomputerelor care stau la baza designului au constatat că SPARC va genera de două până la zece ori mai multă energie decât este pompată în interior.

Citește și:

Cel mai mare proiect de fuziune nucleară din lume a început în Franța

Cum poate ajuta atmosfera solară la producerea de energie prin fuziune nucleară

Savanţii au obţinut rezultate uimitoare de la un vechi reactor de fuziune nucleară

Are 14 ani şi a construit un reactor de fuziune nucleară acasă cu obiecte cumpărate de pe eBay

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase