Home » Știință » „Soarele artificial” al Chinei a doborât un nou record mondial pentru fuziunea plasmei

„Soarele artificial” al Chinei a doborât un nou record mondial pentru fuziunea plasmei

„Soarele artificial” al Chinei a doborât un nou record mondial pentru fuziunea plasmei
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 09.01.2022

La doar șapte luni după stabilirea unui record extraordinar pentru fuziunea cu plasmă, „Soarele artificial” al Chinei l-a depășit din nou.

Reactorul lor tokomak (sau „Soarele artificial” al Chinei) a menținut o bucată de plasmă supraîncălzită la 120 de milioane de grade Celsius timp de 1.056 de secunde, informează Institutul de Fizică a Plasmei.

Acesta bate, de asemenea, recordul anterior pentru izolare cu plasmă, care era de 390 de secunde, stabilit de tokamak-ul Tore Supra din Franța în 2003, relatează Science Alert.

„Soarele artificial” al Chinei ne ajută să studiem noi forme de energie

Această descoperire a reactorului EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak, sau HT-7U) este un progres semnificativ pentru experimentarea fuziunii în căutarea energiei de fuziune.

Reușirea generării de cantități utilizabile de energie prin fuziune nucleară ar schimba lumea, dar este incredibil de dificil de realizat. Implică copierea proceselor care au loc în nucleul unei stele, unde presiunea ridicată și temperatura țin nucleele atomice atât de strâns încât se unesc pentru a forma noi elemente.

În cazul stelelor din secvența principală, aceste nuclee sunt din hidrogen, care fuzionează formând heliu. Deoarece un nucleu de heliu este mai puțin masiv decât cele patru nuclee de hidrogen care fuzionează pentru a-l forma, excesul de masă este radiat sub formă de căldură și lumină.

Acest lucru generează o cantitate extraordinară de energie, suficientă pentru a alimenta o stea, iar oamenii de știință se străduiesc să exploateze același proces aici, pe Pământ. Evident, există provocări semnificative în crearea căldurii și presiunii pe care le găsim în mijlocul unei stele și există diferite tehnologii pentru a le rezolva.

În acest reactor, temperatura generată este de peste 10 mai mare decât cea a Soarelui

Într-un tokamak, plasma este supraîncălzită și închisă sub forma unui torus, sau gogoașă, de câmpuri magnetice puternice. Dar menținerea acelei plasme supraîncălzite închise pentru intervale de timp mai lungi pentru a cultiva timpi de reacție lungi este o altă problemă deoarece plasmele supraîncălzite sunt haotice și turbulente, predispuse la instabilități, ducând la scurgeri.

EAST a raportat anterior un record de temperatură de 160 de milioane de grade Celsius, susținut timp de 20 de secunde (nucleul Soarelui, în comparație, are 15 milioane de grade Celsius; căldura suplimentară dintr-un tokamak compensează presiunea mai scăzută).

La 30 decembrie 2021, în încercarea de a atinge ținta de 1.000 de secunde, EAST a doborât recordul de timp.

Însă fuziunea nu este complet cercetată. În acest moment, într-un generator de fuziune intră mult mai multă energie decât putem scoate din el, însă prelungirea timpului de izolare a plasmei este un pas cu adevărat important pentru transformarea fuziunii cu plasmă autosusținută în realitate.

Vă recomandăm să citiți și:

„Soarele artificial” al Chinei, reactorul de fuziune nucleară, a stabilit un nou record mondial

Soarele artificial din Coreea de Sud a strălucit mai puternic decât o stea, pentru un interval mai lung decât până acum

Soarele artificial al chinezilor este funcțional. Reactorul de fuziune nucleară, alimentat cu succes

O națiune africană își propune să fie o superputere a hidrogenului

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase