Oamenii moderni generează mai mulți neuroni decât neanderthalienii

16 09. 2022, 17:00

Ce anume îi face pe oamenii moderni unici a fost mult timp o forță motrice pentru cercetători.

Comparațiile cu rudele noastre cele mai apropiate, neanderthalienii, oferă, prin urmare, perspective fascinante. Creșterea dimensiunii creierului și a producției de neuroni în timpul dezvoltării creierului sunt considerate a fi factori majori pentru abilitățile cognitive crescute care au apărut în timpul evoluției umane.

Cu toate acestea, în timp ce atât oamenii de Neanderthal cât și oamenii moderni dezvoltă creieri de dimensiuni similare, nu știm dacă creierul uman modern și cel de Neanderthal ar fi fost diferiți în ceea ce privește producția de neuroni în timpul dezvoltării.

Creierul oamenilor moderni, similar cu cel al oamenilor din trecut

Doar un număr mic de proteine ​​au diferențe în secvența aminoacizilor lor – elementele de bază ale proteinelor – între oamenii moderni și rudele noastre dispărute, neanderthalienii și denisovenii. Semnificația biologică a acestor diferențe pentru dezvoltarea creierului uman modern este în mare măsură necunoscută.

De fapt, atât oamenii moderni, cât și oamenii de Neanderthal au un creier, și în special un neocortex, de dimensiuni similare, dar era neclar dacă această dimensiune similară a neocortexului implică sau nu un număr similar de neuroni.

Cercetătorii de la Institutul Max Planck de Biologie și Genetică Moleculară Celulară (MPI-CBG) din Germania arată acum că varianta umană modernă a proteinei TKTL1, care diferă doar cu un singur aminoacid de varianta de Neanderthal, stă la baza unei producții mai mari de neuroni în lobul frontal în curs de dezvoltare al neocortexului la oamenii moderni decât cei de Neanderthal, potrivit Phys.org.

„Acest lucru a promovat abilitățile cognitive umane moderne”

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că TKTL1 uman modern acționează prin modificări ale metabolismului. În acest fel, se crede că TKTL1 uman modern crește producția de neuroni.

„Acest studiu implică faptul că producția de neuroni în neocortex în timpul dezvoltării fetale este mai mare la oamenii moderni decât a fost la neanderthalieni, în special în lobul frontal”, rezumă Wieland Huttner, care a supravegheat studiul, citat de PHYS. „Este tentant să speculăm că acest lucru a promovat abilitățile cognitive umane moderne asociate cu lobul frontal”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Craniile antice dezvăluie tainele încrucișării oamenilor cu neanderthalienii

Persoanele care împărtășesc gene cu Omul de Neanderthal reacționează diferit la medicamente

Cum au dispărut neanderthalienii din Peninsula Iberică? Uneltele ar putea oferi răspunsul

Fața unui tânăr neanderthalian de acum 70.000 de ani, reconstruită inclusiv cu tumoarea pe care o avea