Home » Istorie » Chiar și neanderthalienii aveau „case de vacanță”, arată un studiu. Unde preferau să locuiască în timpul ultimei ere glaciare?

Chiar și neanderthalienii aveau „case de vacanță”, arată un studiu. Unde preferau să locuiască în timpul ultimei ere glaciare?

Chiar și neanderthalienii aveau „case de vacanță”, arată un studiu. Unde preferau să locuiască în timpul ultimei ere glaciare?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05.05.2022

Au fost neanderthalienii adaptați la viața în frig așa cum s-a teoretizat anterior, sau au preferat condițiile de mediu mai temperate în timpul ultimei ere glaciare?

Pentru a răspunde la aceste întrebări, merită să luăm în considerare siturile neanderthalienilor de la periferia nordică a zonei acoperite de aceștia. Până la urma urmei, tocmai acolo fluctuațiile de mediu erau cel mai accentuate, în special din cauza avansurilor glaciare repetate dinspre Scandinavia. O regiune deosebit de potrivită pentru astfel de investigații este nordul Germaniei, având numeroase situri de neanderthalieni care au fost documentate.

În cadrul unui studiu recent, cercetătorii au investigat rămășițele de neanderthalieni de la un fost lac din Lichtenberg, regiunea Wendland (Saxonia Inferioară). Folosind o metodă de cercetare integrativă, echipa a combinat metode analitice din arheologie, datare prin luminescență, sedimentologie și micromorfologie pentru a explora în detaliu relația dintre prezența umană în nord și condițiile de mediu schimbătoare.

„Excavările arheologice sunt o fereastră în istoria mediului”

„Excavările arheologice sunt o fereastră în istoria mediului. În funcție de sedimente și conținutul de polen, noi putem reconstrui vegetația și condițiile de mediu de la acea vreme. Pentru a face asta, avem nevoie de cea mai precisă datare cu putință”, a explicat Michael Hein, geograf la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă (MPI-EVA).

„În Lichtenberg, noi am reușit să datăm destul de precis sfârșitul unei faze extrem de călduroase, așa-numita Brörup Interstadial, în urmă cu 90.000 de ani. Astfel, răcirea continentului ar fi coincis cu schimbările climatice din gheața Groenlandei și Atlanticul de Nord. O legătură directă a fost până acum doar suspectată, nu și dovedită, în cazul Germaniei de Nord”, a adăugat Hein.

Ce dezvăluie uneltele din piatră despre activitățile neanderthalienilor?

Studiul a mai arătat că neanderthalienii au ocupat un lac în urmă cu 90.000 de ani într-un climat destul de temperat. Uneltele din piatră găsite la sit atestă varietatea de activități, cum ar fi prelucrarea lemnului și procesarea de plante, potrivit Heritage Daily.

Între anii 1987 și 1994, cercetătorii de la Landesmuseum Hannover au excavat un sit în apropiere de Lichtenberg care conținea cuțite cunoscute drept Keilmesser, unelte de tăiat specializate. În timpul săpăturilor, arheologii au descoperit că stratele de la această fostă așezare sunt situate deasupra așezării de la lac, care este asociată cu o perioadă de climă temperată și datează din urmă cu 70.000 de ani, atunci când ultimul maxim glaciar al erei glaciare a început. Cercetătorii au putut să dovedească faptul că neanderthalienii locuiseră în regiunile de nord chiar și timpul perioadelor de frig.

Neanderthalienii vizitau așezările nordice în timpul lunilor de vară

„Schimbări în uneltele din piatră indică faptul că neanderthalienii s-au adaptat la schimbările de mediu. În Lichtenberg, noi am putut arăta că aceștia au vizitat în mod repetat nordul Europei Centrale, care s-a dezvoltat dintr-un mediu extrem de împădurit în timpul ultimei perioade calde, într-un mediu cu mai puține păduri în perioada de climă rece-moderată de la începutul ultimei ere glaciare, și până la tundra rece din primul maximum glaciar”, a explicat Marcel Weiss, arheolog la Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU).

În acest context, uneltele din piatră, în special cuțitele făcute din silex, arată că situl de la lac al neanderthalienilor ar fi fost folosit drept popas. Dovezile de la alte situri din aceeași perioadă indică faptul că, în timpul perioadelor de frig, neanderthalienii cel mai probabil vizitau așezările nordice în principal în timpul lunilor de vară.

Studiul echipei a fost publicat în jurnalul Quaternary Science Reviews.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum au dispărut neanderthalienii din Peninsula Iberică? Uneltele ar putea oferi răspunsul

Una dintre ultimele ascunzători ale neanderthalienilor, descoperită după 40.000 de ani

Rămășițele a nouă neanderthalieni, descoperite într-o peșteră din apropiere de Roma

Cele mai vechi urme de neanderthalieni găsite vreodată în Europa

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase