Trecerea la iluminatul cu LED-uri aduce un nou tip de poluare luminoasă în Europa

18 09. 2022, 18:00

This browser does not support the video element.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Exeter, Regatul Unit, a descoperit că trecerea lentă la iluminatul cu LED-uri în mare parte din Europa a condus la dezvoltarea unui nou tip de poluare luminoasă.

În lucrarea lor, publicată în revista Science Advances, grupul descrie studiul lor asupra fotografiilor făcute de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

Cercetările anterioare au arătat că lumina artificială din mediile naturale are un impact negativ asupra vieții sălbatice și a oamenilor. Studiile au arătat că atât animalele, cât și oamenii, pot suferi perturbări ale tiparelor de somn, de exemplu. Și multe animale pot deveni confuze noaptea din cauza luminii, ceea ce duce la probleme de supraviețuire.

Un nou tip de poluare luminoasă ține Europa trează

În acest studiu, cercetătorii au remarcat că oficialii din multe țări au promovat utilizarea iluminatului cu LED-uri în detrimentul iluminatului tradițional cu sodiu de-a lungul drumurilor și în zonele de parcare, datorită consumului redus de energie al LED-urilor.

Pentru a afla mai multe despre impactul acestei schimbări, cercetătorii au obținut fotografii realizate de astronauții de la bordul ISS în anii 2012-2013 și din 2014 până în 2020. Fotografiile oferă o gamă mult mai bună de lungimi de undă ale luminii decât imaginile din satelit.

Cercetătorii au putut să vadă ce părți ale Europei au trecut la iluminatul cu LED-uri și în ce măsură. Oamenii de știință au descoperit că Regatul Unit, Italia și Irlanda, spre exemplu, au experimentat schimbări semnificative, în timp ce alte țări, precum Austria, Germania și Belgia, au avut mai puține schimbări.

LED-urile, ca și ecranele, emit lumină albastră, dăunătoare

Ei au descoperit că LED-urile au emis lumină la lungimi de undă diferite față de becurile cu sodiu. Cel mai mult s-a remarcat creșterea emisiilor de lumină albastră în zonele care au trecut la iluminatul cu LED-uri.

S-a descoperit că iluminarea albastră, notează cercetătorii, interferează cu producția de melatonină la oameni și alte animale, ceea ce interferează cu tiparele de somn.

Cercetătorii îi atenționează pe oficiali cu privire la impactul LED-urilor

Cercetătorii sugerează că creșterea luminii albastre în zonele iluminate cu LED-uri ar putea avea un impact negativ asupra mediului și, de asemenea, asupra oamenilor care trăiesc și lucrează în astfel de locuri.

Ei le sugerează oficialilor să se gândească mai mult la impactul iluminatului cu LED-uri și la acest nou tip de poluare luminoasă pe care acesta îl creează, înainte de a continua cu noi proiecte.

Vă recomandăm să citiți și:

Medicii au descoperit că o infecție comună poate cauza cancer

Cerneala pentru tatuaje ar putea fi carcinogenă. Ce îi îngrijorează pe cercetători?

Nopțile albe îi fac pe oameni mai egoiști și asociali, arată un studiu recent

Lipsa somnului la adolescenți poate cauza supraponderalitate sau obezitate