Home » Știință » Medicii au descoperit că o infecție comună poate cauza cancer

Medicii au descoperit că o infecție comună poate cauza cancer

Medicii au descoperit că o infecție comună poate cauza cancer
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01.09.2022

Cancerul de colon, cunoscut și sub numele de cancer colorectal, este o afecțiune în care celulele rectului sau ale colonului se înmulțesc fără control.

Potrivit datelor adunate de oamenii de știință de la Johns Hopkins, specia bacteriană Clostridioides difficile, sau C. diff, cunoscută pentru că provoacă infecții diareice grave, ar putea provoca și cancer colorectal.

Cercetarea, care a fost publicată recent în revista Cancer Discovery, ar putea dezvălui un alt rol problematic pentru acest microb, care provoacă peste 500.000 de infecții anual în Statele Unite, multe dintre acestea fiind foarte dificil de tratat.

,,Creșterea numărului de persoane cu vârsta sub 50 de ani diagnosticate cu cancer colorectal în ultimii ani a fost șocantă. Am descoperit că această bacterie pare să fie un contributor neașteptat la malignizarea colonului, procesul prin care celulele normale devin cancer”, a declarat Cynthia Sears, doctor în medicină, profesor de imunoterapie a cancerului și profesor de medicină la Facultatea de Medicină a Universității Johns Hopkins.

O afecțiune în care celulele colonului se înmulțesc fără control

Cercetătorii din cadrul laboratorului Sears au raportat în urmă cu mai mulți ani că mai mult de jumătate dintre pacienții cu cancer colorectal aveau biofilme bacteriene – colonii dense de bacterii pe suprafața colonului – în timp ce doar 10% până la 15% dintre persoanele sănătoase fără tumori aveau biofilme.

Cu toate acestea, un eșantion a ieșit în evidență pentru cercetători atunci când au infectat șoareci cu mostre de biofilme provenite de la anumiți pacienți cu cancer colorectal, deoarece a crescut semnificativ tumorile colorectale la șoareci. Această mâzgă a provocat tumori la 85% dintre șoareci, în timp ce la majoritatea controalelor, dezvoltarea tumorilor este mai mică de 5%.

În cadrul unor lucrări suplimentare, echipa a identificat o mostră fără biofilm care a crescut în mod similar tumorile colorectale la șoareci.

Deși mai multe specii bacteriene au fost legate de cancerul colorectal – inclusiv Bacteroides fragilis enterotoxigenic, Fusobacterium nucleatum și o tulpină specifică de Escherichia coli – acești microbi fie erau absenți în tumorile acestor doi pacienți (B. fragilis și E. coli), fie nu au colonizat cu succes șoarecii (F. nucleatum), sugerând că alte bacterii au fost responsabile pentru promovarea cancerului colorectal.

Creștere șocantă a numărului de persoane diagnosticate cu cancer colorectal

Pentru a determina ce bacterii ar putea cauza tumorile la șoareci, Sears, împreună cu co-autorii studiului au efectuat experimente suplimentare pentru a vedea dacă o singură specie bacteriană sau o comunitate de bacterii promovează formarea de tumori la șoareci.

Aceștia au observat că C. difficile toxigenic, tipul de C. difficile care provoacă diaree, era absent în probele care nu au provocat tumori, dar era prezent în probele care au provocat tumori la șoareci.

Atunci când cercetătorii au adăugat această bacterie la probele care inițial nu au provocat tumori, aceasta a indus tumori de colon la șoareci. Testele ulterioare au arătat că C. difficile singur a fost suficient pentru a provoca formarea de tumori la modelele animale.

Experimentele suplimentare au arătat că C. difficile a provocat o serie de modificări în celulele colonului care le-au făcut vulnerabile la cancer.

Celulele expuse la această bacterie au activat genele care determină apariția cancerului și au dezactivat genele care protejează împotriva cancerului. Aceste celule au produs specii reactive de oxigen, molecule instabile care pot deteriora ADN-ul.

Un nou factor de risc pentru cancer?

Cercetătorii spun că o toxină produsă de această bacterie – cunoscută sub numele de TcdB – pare să fie cauza celei mai mari părți a acestei activități.

Atunci când au folosit tulpini de C. difficile modificate genetic care conțineau gene de toxine inactivate sau care eliberau o toxină înrudită cu C. difficile numită TcdA, șoarecii infectați cu microbii cu TcdB inactivată, au produs mult mai puține tumori decât cei cu cele active cu TcdB, în timp ce TcdA produsă de C. difficile nu a fost suficientă pentru a provoca tumori.

Până în prezent, există date epidemiologice limitate care leagă C. difficile de cancerul colorectal la om, dar dacă cercetările ulterioare arată că există o legătură, aceasta ar putea duce la depistarea infecției latente cu C. difficile sau a infecției anterioare ca factor de risc pentru cancer, scrie SciTechDaily.

Deoarece expunerile îndelungate la TcdB pot crește riscul de cancer colorectal, un efort important de prevenire ar putea include eforturi sporite pentru eradicarea rapidă și eficientă a acestui agent patogen, care reapare – adesea în mod repetat – la 15%-30% dintre pacienții infectați după tratamentul inițial.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Legătura dintre pesticide și cancerul tiroidian, în zonele centrale din California

Un studiu confirmă beneficiile Enhertu la pacientele cu cancer de sân, a transmis AstraZeneca

De ce bărbații sunt mai predispuși la cancer decât femeile? Concluziile unui studiu recent

Câți cetățeni pierde România din cauza cancerului pulmonar? Numărul este sumbru!

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase