Home » Știință » Nopțile albe îi fac pe oameni mai egoiști și asociali, arată un studiu recent

Nopțile albe îi fac pe oameni mai egoiști și asociali, arată un studiu recent

Nopțile albe îi fac pe oameni mai egoiști și asociali, arată un studiu recent
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 31.08.2022

Pierderea chiar și a unei ore de odihnă reduce „dorința înnăscută a oamenilor de a se ajuta unii pe alții” și favorizează predispoziția spre egoism, arată cercetările din Statele Unite.

Atunci când Ebenezer Scrooge s-a trezit în ziua de Crăciun, după o noapte de somn agitat, și-a dat seama că trebuie să renunțe la zgârcenia sa. Din păcate, este puțin probabil să se întâmple același lucru pentru noi, ceilalți, conform cercetărilor care sugerează că nopțile albe ne fac mai egoiști.

Studiul, realizat de cercetători din SUA, a descoperit că pierderea doar a unei ore de odihnă ar putea distruge dorința oamenilor de a-i ajuta pe ceilalți, chiar și rudele și prietenii apropiați. Echipa a observat că o noapte nedormită pare să atenueze activitatea în partea creierului care a încurajat comportamentul social, indică The Guardian.

„Am descoperit că pierderea somnului acționează ca un declanșator al comportamentului asocial, reducând dorința înnăscută a oamenilor de a se ajuta unii pe alții”, a spus profesorul Matthew Walker, coautor al studiului de la Universitatea din California, Berkeley. „Într-un fel, cu cât dormi mai puțin, cu atât devii mai puțin sociabil și mai egoist.”

Lipsa somnului favorizează egoismul

Scriind în publicația PLoS Biology, echipa sugerează că un deficit cronic de somn ar putea dăuna legăturilor sociale și ar putea compromite instinctele altruiste care modelează societatea, favorizând predispoziția la egoism. „Având în vedere esențialul faptului că oamenii ajută la menținerea unor societăți cooperante și civilizate, împreună cu erodarea robustă a timpului de somn în ultimii 50 de ani, ramificațiile acestor descoperiri sunt foarte relevante pentru modul în care modelăm societățile în care dorim să trăim”.

Echipa a examinat dorința a 160 de participanți de a-i ajuta pe alții cu un „chestionar de altruism auto-raportat”, pe care l-au completat după o noapte de somn. Participanții au răspuns la diferite scenarii sociale pe o scară de la „M-aș opri să ajut” la „Le-aș ignora”. Într-un experiment care a implicat 24 de participanți, cercetătorii au comparat răspunsurile de la aceeași persoană după o noapte de odihnă și după 24 de ore fără somn. Rezultatele au arătat o scădere cu 78% a dorinței de a-i ajuta pe ceilalți atunci când sunt obosiți.

Apoi echipa a efectuat scanări ale creierului acelor participanți și a descoperit că o noapte scurtă a fost asociată cu o activitate redusă în rețeaua creierului cognitiv social, o regiune implicată în comportamentul social.

Nivelul de altruism și somnul

Participanții au fost la fel de reticenți în a-și ajuta prietenii și familia, dar și străinii, au spus cercetătorii. „Lipsa somnului a afectat impulsul de a-i ajuta pe alții, indiferent dacă li s-a cerut să ajute străinii sau rudele apropiate. Adică, pierderea somnului declanșează un comportament asocial, cu un impact larg și nediscriminatoriu”, a spus Walker.

Pentru a determina dacă altruismul este afectat în lumea reală, echipa a urmărit apoi peste 3 milioane de donații caritabile în SUA înainte și după ce ceasurile au fost schimbate la ora de vară, sugerând o perioadă mai scurtă de somn. Au constatat o scădere cu 10% a donațiilor după tranziție.

„Studiul nostru se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care demonstrează că somnul inadecvat nu numai că dăunează bunăstării mentale și fizice a unui individ, ci compromite și legăturile dintre indivizi și chiar sentimentul altruist al unei întregi națiuni”, a spus Walker.

Reglarea somnului

Din fericire, putem ajunge din urmă cu somnul. „Nota pozitivă care reiese din toate studiile noastre este că odată ce somnul este adecvat și suficient, dorința de a-i ajuta pe alții este restabilită. Dar este important să rețineți că nu numai durata somnului este relevantă pentru a ajuta. Am descoperit că factorul care a fost cel mai relevant a fost de fapt calitatea somnului”, a adăugat Walker.

Profesorul Russell Foster, specialist de la Universitatea din Oxford, care nu a fost implicat în studiu, a declarat: „Acesta este primul studiu care arată, fără ambiguitate că pierderea somnului poate reduce tendința indivizilor de a se ajuta reciproc. 

„Aceste constatări au implicații majore la toate nivelurile societății, dar în special pentru tura noastră de noapte, personalul din prima linie”, a spus el. „Medicii, asistentele și poliția sunt adesea obosiți cronic, iar descoperirile sugerează că capacitatea lor de a ajuta în circumstanțe dificile și solicitante poate fi compromisă.”

Vă mai recomandăm și:

De ce apare somnolența atunci când suntem afectați de căldură?

De ce renunță tot mai mulți americani la somnifere?

Somnul excesiv poate provoca hipertensiune arterială sau accident vascular cerebral

Lipsa somnului ne poate afecta vederea. Cum alterează celulele stem din cornee?

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase