Home » Știință » Lipsa somnului la adolescenți poate cauza supraponderalitate sau obezitate

Lipsa somnului la adolescenți poate cauza supraponderalitate sau obezitate

Publicat: 31.08.2022

Adolescenții care dorm mai puțin de opt ore pe noapte au șanse mai mari de a dezvolta supraponderalitate sau obezitate, în comparație cu adolescenții care dorm suficient.

„Studiul nostru arată că majoritatea adolescenților nu dorm suficient și acest lucru este legat de excesul de greutate și de caracteristicile care promovează creșterea în greutate, potențial favorizând probleme viitoare”, a spus autorul studiului, dl Jesús Martínez Gómez, cercetător la Laboratorul de Sănătate și Imagistică Cardiovasculară, Centrul Național Spaniol de Cercetare Cardiovasculară (CNIC), Madrid, Spania.

„În prezent investigăm dacă obiceiurile necorespunzătoare de somn sunt legate de timpul excesiv petrecut la ecran, ceea ce ar putea explica de ce adolescenții mai în vârstă dorm și mai puțin decât cei mai tineri.”

Acest studiu a examinat asocierea dintre durata somnului și sănătate la 1.229 de adolescenți. Participanții aveau o vârstă medie de 12 ani la momentul inițial, cu un număr egal de băieți și fete, indică Eurek Alert.

Durata somnului condiționează starea viitoare de sănătate

Somnul a fost măsurat timp de șapte zile cu un monitor de activitate portabil, de trei ori, la fiecare participant, la vârste de 12, 14 și 16 ani. Pentru o sănătate optimă, Academia Americană de Medicină a Somnului recomandă să se doarmă între 9 și 12 ore pe noapte, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani și 8 până la 10 ore pentru cei cu vârsta între 13 și 18 ani. Pentru a simplifica analiza, studiul a folosit 8 ore sau 12 ore pe noapte ca valori optime. Participanții au fost clasificați ca persoane care dorm foarte puțin (mai puțin de 7 ore), persoane care dorm perioade medii (7 până la 8 ore) și optime (8 ore sau mai mult).

Excesul de greutate și predispoziția la obezitate au fost determinate în funcție de indicele de masă corporală. Cercetătorii au calculat un scor al sindromului metabolic continuu, variind de la valori negative (mai sănătoase) la pozitive (mai nesănătoase), care au inclus circumferința taliei, tensiunea arterială și nivelurile de glucoză și lipide din sânge.

La vârsta de 12 ani, doar 34% dintre participanți dormeau cel puțin 8 ore pe noapte, iar aceasta a scăzut la 23% și 19% la 14, respectiv 16 ani. Băieții aveau tendința de a dormi mai puțin. Adolescenții care au dormit cel mai mult au avut, de asemenea, un somn de mai bună calitate, ceea ce înseamnă că s-au trezit mai puțin în timpul nopții și au petrecut o proporție mai mare din timp în pat dormind în comparație cu cei cu somn mai scurt. Prevalența supraponderalității/obezității a fost de 27%, 24% și 21% la 12, 14 și, respectiv, 16 ani.

Legătura dintre somn și obezitate

Asocierea dintre durata somnului, excesul de greutate/obezitate și scorul sindromului metabolic au fost analizate după ajustarea pentru educația parentală, statutul de migrant, activitate fizică moderată până la viguroasă,  fumatul, aportul de energie, locație și școală.

În comparație cu cei care dorm potrivit, supraponderalitatea/obezitatea a fost cu 21% și 72% mai probabilă la cei care dorm foarte puțin la 12 și, respectiv, 14 ani. Persoanele care dorm puțin au avut cu 19% și 29% mai multe șanse de a fi supraponderali/obeze în comparație cu cei care dormeau optim la 12 și, respectiv, 14 ani.

„Legăturile dintre somnul insuficient și sănătatea nefavorabilă au fost independente de aportul de energie și de nivelul de activitate fizică, ceea ce indică faptul că somnul în sine este important. Excesul de greutate și sindromul metabolic sunt în cele din urmă asociate cu bolile cardiovasculare, sugerând că programele de promovare a sănătății din școli ar trebui să ofere obiceiuri bune de somn. Părinții pot da un exemplu bun, având o oră de culcare constantă și limitând timpul petrecut seara pe ecran. Politicile publice sunt, de asemenea, necesare pentru a aborda această problemă globală de sănătate”, spune Martínez Gómez.

Vă mai recomandăm și:

Somnul excesiv poate provoca hipertensiune arterială sau accident vascular cerebral

Somnul declanșat de stres îi poate ajuta pe șoareci să facă față anxietății ulterioare

Somnul oamenilor din întreaga lume, afectat de încălzirea globală. Ce arată cel mai amplu studiu de până acum?

Lipsa somnului ne poate afecta vederea. Cum alterează celulele stem din cornee?

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase