Home » Știință » Telescoapele Webb și Hubble vor privi cum nava spațială DART se va prăbuși într-un asteroid

Telescoapele Webb și Hubble vor privi cum nava spațială DART se va prăbuși într-un asteroid

Telescoapele Webb și Hubble vor privi cum nava spațială DART se va prăbuși într-un asteroid
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.09.2022

NASA a dezvăluit un detaliu inedit cu doar câteva ore înaintea de misiunea DART (Direct Asteroid Redirection Test).

Telescopul Spațial James Webb, Telescopul Hubble și sonda Lucy a agenției spațiale americane își vor îndrepta „ochii pricepuți” spre locul în care va avea loc coliziunea cu asteroidul Dimorphos.

„Vom muta un asteroid. Vom modifica mișcarea unui corp natural în spațiu”, a explicat dr. Thomas Statler, om de știință în cadrul echipelor DART. „Omenirea nu a mai făcut niciodată așa ceva. Este destul de uimitor faptul că noi facem asta și ce va însemna asta pentru viitor”, a adăugat Statler.

Nava spațială DART, însoțită de un micro-satelit italian

Telescopul Webb a fost în centrul atenției în ultimele luni, așa că ne bucurăm să aflăm că și Hubble va participa la evenimentul istoric. Este bine de știut faptul că nava spațială DART va fi însoțită de un micro-satelit italian, numit LICIACube, care va surprinde imagini cu misiunea.

Potrivit oficialilor de la NASA, agenția speră ca implicarea telescoapelor să ajute cercetătorii să analizeze mai bine materialele care vor fi spulberate în spațiu după coliziunea cu asteroidului. Asteroizii au tendința să ia prin surprindere astronomii, dovedindu-se a găzdui materiale și caracteristici fascinante și neașteptate, potrivit Futurism.

NASA va prăbuși o navă spațială „nevinovată” într-un asteroid

În cele din urmă, datele obținute în urma testului DART vor conta cel mai mult. Desigur, omenirea ar trebui să aibă un protocol pentru devierea unui asteroid potențial periculos care s-ar îndrepta spre Pământ, însă experimentul DART este complet fără precedent.

Așadar, îndreptarea „ochilor” de la atâtea instrumente minunate și puternice spre punctul de coliziunea va dezvălui detalii inedite despre ce anume se va întâmpla atunci când NASA va prăbuși o navă spațială „nevinovată” într-un asteroid. Totuși, DART este și o șansă de a afla mai multe despre asteroizi în general. Să sperăm doar că totul va decurge conform planului!

Vă mai recomandăm să citiți și:

DART, prima misiune de apărare planetară din lume, are loc în doar câteva ore. Tot ce trebuie să știi!

Cele mai clare imagini cu inelele lui Neptun din ultimii 30 de ani, surprinse de Telescopul Webb

Primele observații ale Telescopului Spațial James Webb cu Marte

Ce se vede în inima Nebuloasei Orion? Noi imagini de la Telescopul Spațial James Webb

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase