Home » Știință » Gazul ilariant, un drog foarte popular, ne-ar putea ajuta să găsim extratereștri

Gazul ilariant, un drog foarte popular, ne-ar putea ajuta să găsim extratereștri

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13.10.2022

Oamenii de știință cred că ar putea exista oxid de azot, cunoscut și sub numele de gaz ilariant, undeva în spațiu.

După cum sugerează oamenii de știință de la Universitatea California Riverside într-o nouă lucrare publicată în Astrophysics Journal, conceptul că spațiul ar putea ascunde acest drog este un nou indicator pentru a determina dacă o planetă este sau nu locuibilă.

„Puțini cercetători au luat în considerare în mod serios protoxidul de azot”, a declarat astrobiologul UCR Eddie Schwieterman într-un comunicat de presă. „Noi credem că acest lucru poate fi o greșeală”.

Schwieterman și echipa sa de la Departamentul de Științe ale Pământului și Științe Planetare de la UC Riverside au calculat cât de regulat produc organismele vii protoxidul de azot, iar apoi au introdus aceste date într-un model planetar.

Gaz ilariant în spațiu?

Apoi au determinat că exoplanetele locuibile cu atmosfere bogate în oxid de azot ar putea fi detectate de tehnologii precum Telescopul spațial James Webb.

Deși există unele situații non-biologice care produc oxid de azot, cum ar fi cantitatea mică eliberată de fulgere, echipa UCR a luat în considerare această posibilitate în modelarea sa și a observat că fulgerele eliberează, de asemenea, dioxid de azot, care ar putea fi detectat în cantități mici și utilizat pentru a exclude o planetă.

Alții care au luat în considerare protoxidul de azot ca biosemnatura au subliniat, după cum se menționează în comunicatul de presă, că acest compus nu există în cantități mari în atmosfera Pământului, în ciuda miliardelor de forme de viață care trăiesc aici. Dar Schweiterman are un răspuns și pentru asta, scrie Futurism.

Exoplanetele cu atmosfere bogate în oxid de azot ar putea fi detectate de Telescopul Webb

„Această concluzie nu ține cont de perioadele din istoria Pământului în care condițiile oceanice ar fi permis o eliberare biologică mult mai mare de protoxid de azot”, a declarat astrobiologul.

„Condițiile din acele perioade ar putea oglindi locul în care se află o exoplanetă”.

Având în vedere că JWST oferă cele mai mari capacități de colectare de date spațiale de până acum, echipa UCR speră că oamenii de știință vor începe să ia în serios ipoteza oxidului de azot ca biosemnatură și să-și lărgească orizonturile.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Telescopul Spațial Webb a realizat prima sa fotografie cu o exoplanetă îndepărtată

Cea mai apropiată exoplanetă de Pământ are o vreme extremă. Ce au observat astronomii?

Prima exoplanetă descoperită vreodată a fost mult mai rară decât au crezut cercetătorii

Astronomii au descoperit o nouă exoplanetă de mărimea lui Jupiter 

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase