Au creat sau nu cercetătorii o nouă tulpină de COVID-19 în laborator? Scandalul pornit de un tabloid britanic

20 10. 2022, 17:00

Cercetătorii de la Universitatea din Boston, SUA au infirmat știrile ajunse în spațiul public potrivit cărora ar fi creat o tulpină hiper-mortală de COVID-19 în laboratoarele lor. Oamenii de știință au insistat că au creat, de fapt, o versiune hibridă mai puțin letală decât variantele anterioare ale virusului SARS-CoV-2.

În ultimele zile, un studiu al Laboratoarelor Naționale de Boli Infecțioase de la Universitatea din Boston (NEIDL), care a încercat să detalieze diferențele dintre tulpina originală de COVID-19 și tulpina Omicron, a stârnit un adevărat scandal în presă americană și cea britanică.

Controversa nu a pornit de la faptul că Institutul Național de Boli Infecțioase și Alergii din SUA, care a finanțat studiul, a acuzat cercetătorii că nu s-au consultat mai întâi cu reprezentanții instituției americane.

Scandalul a pornit de la o știre „senzațională”

Scandalul a pornit de la o știre „senzațională” publicată de tabloidul britanic The Daily Mail care, conform unui comunicat de presă al Universității din Boston, a susținut în mod fals că oamenii de știință au „creat o nouă tulpină mortală de COVID-19”.

După ce tabloidul britanic The Daily Mail a publicat știrea înșelătoare, care s-a concentrat pe o secțiune scoasă din context din abstractul studiului pentru a susține că cercetătorii NEIDL au creat „o tulpină mortală de COVID-19 cu o rată de mortalitate de 80%”, canalul de televiziune Fox News a preluat știrea și a repetat informațiile „false și eronate”.

„Au senzaționalizat mesajul, au denaturat studiul și scopurile sale în totalitate”, a declarat Ronald B. Corley, director al NEIDL, într-un comunicat de presă.

Tabloidul The Daily Mail a denaturat în mod grosolan rezultatele studiului

Știrea relatată de tabloidul The Daily Mail a fost centrată pe două citate de la doi academicieni, care nu au fost implicați în studiu, unul dintre aceștia acuzând în mod fals Universitatea din Boston de manipularea virusurilor pentru a le face mai puternice.

Mai mult, știrea tabloidului britanic a continuat să perpetueze o teorie deja infirmată, conform căreia astfel de cercetări s-ar afla „la originea pandemiei de COVID-19”.

„Aceste cercetări nu au amplificat tulpina de SARS-CoV-2 din statul Washington și nu au făcut-o mai periculoasă. De fapt, aceste cercetări au făcut virusul mai puțin periculos”, mai arată comunicatul de presă al instituției americane.

Corley a adăugat că cifra de „rată de mortalitate de 80%” a fost denaturată în mod grosolan în știrea tabloidului, mai ales având în vedere faptul că cifra nu făcea referire la oameni.

Cel mai probabil, cititorii nu vor afla adevărul

„Modelul animal folosit a fost un tip de șoarece care este deosebit de susceptibil, iar între 80 și 100% dintre șoarecii infectați au murit din cauza bolii cauzate de tulpina originală, așa-zisa tulpină Washington. Pe de altă parte, Omicron a cauzat o formă de boală foarte ușoară în aceste animale”, a explicat directorul NEIDL, citat de Futurism.

Deși a inclus o actualizare cu punctul de vedere al Universității din Boston, tabloidul nu a schimbat titlul știrii, astfel că, cel mai probabil, cititorii nu vor afla care este, de fapt, adevărul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un virus al iepurilor a evoluat și a devenit mai mortal

Un nou tip de terapie împotriva cancerului folosește un virus comun

Cercetătorii au obținut imagini cu virusul SARS-CoV-2 în timp ce infectează o celulă

Virusul HIV accelerează îmbătrânirea cu până la cinci ani