Home » Știință » O nouă tulpină de „super-gonoree” a fost identificată la un austriac

O nouă tulpină de „super-gonoree” a fost identificată la un austriac

O nouă tulpină de „super-gonoree” a fost identificată la un austriac
Foto: Shutterstock
Publicat: 23.06.2022

Un bărbat din Austria a contractat o tulpină de „super-gonoree” care nu este afectată de majoritatea medicamentelor antimicrobiene, susțin noi cercetări.

Gonoreea rezistentă la medicamente este în creștere de zeci de ani. De obicei, această infecție bacteriană este tratată cu două antibiotice utilizate la scară largă: azitromicină și ceftriaxonă. Cu toate acestea, se pare că tot mai multe tulpini de bacterii au dezvoltat o rezistență la aceste medicamente, forțându-i pe medici să opteze pentru antibiotice mai puțin utilizate.

Acum, potrivit unei lucrări din jurnalul Eurosurveillance, oamenii de știință au raportat o tulpină de gonoree cu o rezistență extrem de ridicată la azitromicină, plus rezistență la ceftriaxonă, cefiximă, cefotaximă, ciprofloxacină și tetraciclină.

Austriacul a contractat super-gonoree după o excursie în Cambodgia

Se pare că pacientul, un bărbat în vârstă de 50 de ani, a început să prezinte simptome în aprilie 2022, după ce a întreținut relații sexuale neprotejate cu o lucrătoare sexuală din Cambodgia.

Testele au arătat că bărbatul a fost infectat cu o tulpină de gonoree strâns legată de o tulpină cunoscută sub numele de „WHO Q”.

Această tulpină de „super-gonoree” a fost puțin raportată în Marea Britanie și Australia, fiind adesea legată de Asia de Sud-Est. Cu toate acestea, se pare că această tulpină rezistentă la mai multe medicamente nu a mai fost documentată înainte.

Medicamentele devin ineficiente

Pacientul a fost tratat inițial cu ceftriaxonă și azitromicină. În timp ce aceste medicamente păreau să elimine unele dintre simptome, el încă era pozitiv la testele de gonoree făcute două săptămâni mai târziu.

Medicii au efectuat o serie de teste pentru a vedea la ce medicamente ar putea reacționa tulpina și, în cele din urmă, au optat pentru un tratament care implică acid amoxicilin-clavulanic, care a părut să funcționeze.

Din păcate, acest tip de problemă devine din ce în ce mai răspândit la nivel mondial.

Sunt necesare noi medicamente

Gonoreea, una dintre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală după chlamydia, poate fi contractată prin sex vaginal, oral și anal neprotejat sau prin folosirea în comun a jucăriilor sexuale.

Aproximativ 10% dintre bărbați și 50% dintre femei rămân asimptomatici, dar mulți oameni experimentează o scurgere neplăcută de culoare verde sau galbenă și durere în timp ce urinează. Netratată, gonoreea poate duce la boli inflamatorii pelviene la femei și infertilitate la ambele sexe.

Bacteria care provoacă gonoreea, Neisseria gonorrhoeae, a dezvoltat progresiv rezistență la antibiotice începând cu anii 1930, până la punctul în care Organizația Mondială a Sănătății o consideră acum un agent patogen de „înaltă prioritate” care necesită dezvoltarea de noi antibiotice.

Fără noi medicamente, cazurile de gonoree ar putea deveni în curând netratabile, notează IFL Science.

Vă recomandăm să citiți și:

Toți pacienții dintr-un studiu au intrat în remisiune după ce au primit un tratament experimental împotriva cancerului

Cât de mult afectează alimentele ultra-procesate sănătatea? Mai multă chimie decât mâncare

Vești proaste pentru fumători! Țigările dublează riscul de apariție a insuficienței cardiace

Arabia Saudită vrea să investească 1 miliard de dolari pe an în cercetarea anti-îmbătrânire

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase