Home » D:News » Originile pandemiei de COVID-19, umbrite de lipsa de date din China

Originile pandemiei de COVID-19, umbrite de lipsa de date din China

Originile pandemiei de COVID-19, umbrite de lipsa de date din China
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 14.06.2022

Organizația Mondială a Sănătății a declarat joi că ultima sa investigație privind originile COVID-19 nu a fost concludentă, în mare parte din cauza faptului că lipsesc date din China.

Raportul grupului de experți al OMS arată că toate datele disponibile duc la ipoteza potrivit căreia noul coronavirus care provoacă COVID-19 provine de la animale, probabil lilieci.

Datele lipsă, în special din China, unde au fost raportate primele cazuri în decembrie 2019, au însemnat că nu a fost posibil să se identifice cu exactitate modul în care virusul a fost transmis pentru prima dată la oameni, potrivit Reuters.

Constatările duc la ideea că este posibil să nu se afle cum și unde a apărut virusul.

Cum a început pandemia?

Originile pandemiei, care a ucis cel puțin 15 milioane de persoane, au devenit politizate. Oamenii de știință spun că este important să se stabilească ce s-a întâmplat pentru a preveni apariția unor epidemii similare.

Dar grupul OMS care se ocupă de acest lucru – SAGO – a declarat că este încă imposibil să facă acest lucru din cauza lipsei de date. De asemenea, grupul spune că există „provocări recunoscute” în investigarea „la o perioadă atât de lungă de timp de la izbucnirea focarului inițial”, deși efortul va continua.

„Cu cât durează mai mult, cu atât mai greu devine”, a declarat Maria Van Kerkhove, un înalt funcționar OMS din cadrul SAGO, în cadrul unei conferințe de presă, adăugând că OMS va sprijini toate eforturile în curs de desfășurare pentru a înțelege mai bine cum a început pandemia.

„Ne-o datorăm nouă înșine, o datorăm milioanelor de oameni care au murit și miliardelor de oameni care au fost infectați”, a spus funcționarul.

„Rămâne important să se ia în considerare toate datele științifice rezonabile”

Raportul a precizat că nu au fost furnizate informații noi cu privire la posibilitatea ca SARS-CoV-2 să fi apărut în urma unui incident de laborator și că „rămâne important să se ia în considerare toate datele științifice rezonabile” pentru a evalua această posibilitate.

Reflectând disputele politice care au însoțit elaborarea raportului, acesta include o notă de subsol care subliniază modul în care membrii grupului de experți din Brazilia, China și Rusia nu au fost de acord că sunt necesare studii suplimentare privind ipoteza de laborator și au sugerat că nimic nu s-a schimbat de la precedentul raport comun OMS-China privind originile bolii, publicat în martie 2021.

Cel mai recent raport include, de asemenea, un cadru pentru modul în care să se identifice originile viitoarelor focare, despre care OMS a spus că este obiectivul central al grupului de experți, mai degrabă decât să tragă concluzii cu privire la COVID-19.

Cea mai plauzibilă teorie cu privire la apariția COVID-19

Raportul include, de asemenea, o listă lungă de recomandări pentru studii suplimentare care ar putea face mai multă lumină asupra originilor COVID-19.

Printre acestea se numără căutarea de informații despre primele cazuri din Wuhan, China, precum și continuarea studiilor în jurul pieței de animale din oraș, care a fost identificată încă de la început ca fiind o posibilă locație pentru saltul virusului la oameni.

Raportul din 2021 a calificat drept „foarte puțin probabilă” o scurgere de laborator și a sugerat că cea mai plauzibilă teorie este cea a unei răspândiri de la animale. Un raport ulterior al serviciilor de informații americane a afirmat că ambele teorii rămân plauzibile, deși și acesta înclina spre origini naturale.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase