Home » Știință » Implantul cerebral care distruge tumori le bombardează cu particule de aur

Implantul cerebral care distruge tumori le bombardează cu particule de aur

Publicat: 23.10.2022

O echipă de cercetători de la Stanford Medicine, din SUA, a creat ceea ce speră că va fi într-o zi un tratament salvator pentru unele dintre cele mai mortale și greu de tratat cancere: implantul cerebral care distruge tumori.

Oamenii de știință au creat un implant cerebral mic, wireless, care, înarmat cu nanoparticule încălzibile, vizează tumorile cerebrale; acesta nu necesită anestezie, chimioterapie sau radiații, descrie Futurism.

Dacă sună prea frumos pentru a fi adevărat… ei bine, aparatul este departe de a fi utilizat la scară largă. Dispozitivul, așa cum este detaliat într-o lucrare publicată în revista Nature Nanotechnology, a fost testat doar pe șoareci și probabil mai are ceva timp înainte de a fi implantat într-un creier uman.

Acestea fiind spuse, rezultatele de până acum sunt incredibil de interesante.

Implantul cerebral care distruge tumori este un progres plecat de la tehnologia existentă

Metodologia folosită nu este complet nouă. Tratamentul fototermic, sau utilizarea luminii pentru a încălzi nanoparticule care distrug cancerul, a fost folosit pentru a viza cancerele cerebrale și în trecut.

Începând de acum, totuși, un astfel de tratament este posibil doar prin intervenția chirurgicală pe craniu deschis. Tumoarea în sine trebuie să fie expusă la sursa de lumină, care este departe de a fi simplă și este extrem de invazivă.

Aici intervine implantul cerebral care distruge tumori controlat de la distanță, plin cu nanoparticule de aur special concepute. Dispozitivul (a cărui creare a durat 4 ani) este conceput pentru a fi implantat între piele și craniu.

Odată implantate, acele mici nanoparticule de aur sunt injectate în tumoare printr-o gaură mică din craniu. Prin apăsarea unui comutator, dispozitivul emite o lumină infraroșie care, potrivit comunicatului de presă, „poate pătrunde în țesutul creierului pentru a activa nanoparticulele” la o temperatură care ucide celulele canceroase fără a afecta țesutul cerebral din jur.

„Nanoparticulele ne ajută să direcționăm tratamentul numai către tumoare, deci efectele secundare vor fi relativ mai mici în comparație cu chimioterapia și radiațiile”, a spus dr. Hamed Arami, de la Stanford Medicine, și coautor principal al lucrării.

Noua metodă trebuie combinată cu alte tratamente

Pentru a-și testa dispozitivul, oamenii de știință din spatele proiectului au implantat tehnologia în craniile unor șoareci cu cancer cerebral. Șoarecii au fost apoi tratați cu explozie fototermală internă timp de doar 15 minute în fiecare zi pe parcursul a 15 zile.

În mod încurajator, șoarecii tratați au supraviețuit de două până la trei ori mai mult în medie decât un grup de control de șoareci netratați. Atunci când a fost folosită și chimioterapie în completare, rozătoarele au trăit și mai mult.

Încă nu se știe ce efect ar avea această intervenție la oameni

Totuși, după cum subliniază cercetătorii, este dificil de înțeles ce ar putea însemna asta pentru oameni, deoarece specia noastră are durate de viață foarte diferite, mai ales când vine vorba de tipuri mai agresive de cancer, cum ar fi glioblastomul.

„Pacienții cu glioblastom nu trăiesc adesea mai mult de doi până la trei ani după diagnostic, deoarece nu poate fi înlăturată întreaga tumoare, iar aceasta poate deveni rezistentă la medicamente sau la radiații. Scopul este de a combina acest dispozitiv cu alte tratamente pentru a extinde supraviețuirea”, a adăugat Arami.

Implantul cerebral care distruge tumori mai are cu siguranță un drum lung de parcurs și nu a fost încă testat pe oameni, dar cercetarea este promițătoare.

Vă recomandăm să citiți și:

Au creat sau nu cercetătorii o nouă tulpină de COVID-19 în laborator? Scandalul pornit de un tabloid britanic

Somnul mai scurt este legat de un risc mai mare de boli

Este sănătos să bei sânge?

De ce amânăm alarmele pentru trezirea de dimineață?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase