Home » Știință » Este sănătos să bei sânge?

Este sănătos să bei sânge?

Este sănătos să bei sânge?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.10.2022

Înainte să încerci să reconstitui stilul de viață al unui vampir, întreabă-te mai întâi dacă este sănătos să bei sânge. Răspunsul ar putea să nu fie cel așteptat.

Este sănătos să bei sânge? Sângele, un lichid necesar pentru viața umană, este, în mod ironic, otrăvitor dacă îl bei. Experții medicali avertizează că te poți îmbolnăvi foarte tare dacă îl consumi zilnic, sângele favorizând apariția de numeroase infecții.

Unul dintre motivele pentru care nu este sănătos să bei sânge este că acesta poartă virusuri periculoase. „Sângele uman este un pericol biologic. Prin expunerea la sângele altcuiva, vă expuneți potențial la infecții care trăiesc în fluxul sanguin”, spune Laura Purdy, medic de medicină de familie și director medical al companiei de telesănătate OpenLoop.

Este sănătos să bei sânge?

Doar câteva picături din acest lichid sunt suficiente pentru a transmite boli infecțioase cu transmitere sangvină, cum ar fi HIV, hepatita B sau hepatita C. De asemenea, puteți contracta sifilis prin expunerea la sângele altei persoane, deși acesta este mai frecvent răspândit prin contact sexual, spune Purdy.

Nu este o mare problemă de sănătate dacă înghiți un strop de sânge uman necontaminat, spune Rosmy Barrios, specialistă în medicină regenerativă și consilier medical pentru Health Reporter. Celebrități precum Machine Gun Kelly și Megan Fox au recunoscut că au băut câteva picături din sângele celuilalt în „scopuri ritualice” și par să supraviețuiască. Dar consumul zilnic ar putea duce la acumularea de toxine în corp, notează Popular Science.

Conținutul de fier

Dacă ai avut vreodată o tăietură în gură sau ai gustat un strop de plasmă și hemoglobină, probabil ai observat că lichidul sanguin are o aromă amară de metal. Metalul provine din nivelurile ridicate de fier din sânge; un interval normal la adulți este de 60 până la 170 de micrograme pe decilitru.

Spre deosebire de liliecii vampiri, care au evoluat pentru a absorbi doze mari de fier, oamenii poartă o genă care împiedică absorbția mineralului. Barrios spune că oamenii nu pot digera corect sângele și conținutul său bogat de fier, împreună cu toți nutrienții pe care îi primim din dieta noastră obișnuită.

„Excesul de fier este toxic pentru oameni și, în unele cazuri, chiar fatal. O supradoză de fier poate provoca vărsături severe, diaree, dureri abdominale, deshidratare și chiar moarte la copii”, avertizează Barrios.

Acumularea de prea mult fier, sau hemocromatoza, poate produce simptome de oboseală, dureri articulare la mâini și genunchi, apetit sexual scăzut și o culoare întunecată a pielii, un contrast puternic față de pielea albă și strălucitoare a vampirilor din filme. În plus, complicațiile hemocromatozei pot duce la dezvoltarea cirozei, a diabetului sau a insuficienței cardiace.

Alte motive pentru care nu este sănătos să bei sânge

Atât Purdy, cât și Barrios spun că nu există cercetări suficiente pentru a susține vreun beneficiu al consumului de sânge uman. (Nu vă va face mai tineri și nici nu vă va oferi o senzație mai bună de drogare.)

Și în timp ce sângele este un cocktail de vitamine și minerale diferite, putem găsi aceiași nutrienți în alimente. „Nu există niciun beneficiu exclusiv pe care l-ar putea oferi băutul de sânge uman pe care să nu-l poți obține dintr-o altă sursă alimentară. Dacă cauți fier, poți mânca carne roșie sau spanac”, explică Purdy.

În plus, sângele nu are cantități suficiente din toate substanțele nutritive de care are nevoie o persoană pentru a supraviețui: corpul uman nu poate produce vitamina C, care este de obicei obținută din citrice, legume crucifere și suplimente.

Nepotrivirea grupelor de sânge

O altă complicație care te poate împiedica să duci stilul de viață al unui vampir este nepotrivirea grupelor de sânge. În circumstanțe normale, sângele consumat ar fi procesat și eliminat prin tractul gastro-intestinal. Cu toate acestea, dacă cineva are un ulcer sau o altă rană deschisă în sistemul său digestiv, Purdy spune că există șansa ca sângele să se amestece cu al tău.

Dacă cealaltă persoană are o grupă de sânge care nu se potrivește cu a ta, riști o reacție imunitară intensă. „În cazul în care grupele de sânge incompatibile s-au amestecat, celulele roșii din sânge s-ar descompune și ar forma anticorpi care se atacă reciproc”, explică ea.

Dacă încă mai ai o curiozitate morbidă de a gusta sânge uman, ambii experți sugerează să încerci doar câteva picături. Dar înainte de a experimenta, ia în considerare testarea probei pentru a te asigura că grupa de sânge este compatibilă cu a ta și că nu există boli transmisibile.

Purdy spune că „la fel ca în cazul tuturor schimburilor de fluide corporale, trebuie să procedați cu înțelepciune și cu o înțelegere bine informată a stării medicale a celeilalte persoane”.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au folosit cu succes microboți pentru a vindeca pneumonia din plămânii șoarecilor

Oamenii de știință au descoperit că un anumit nivel de stres protejează organismul

Un studiu dezvăluie exercițiul fizic care poate stimula memoria

Cum este afectat creierul de lumina zilei? Un nou studiu dezvăluie o legătură moleculară

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase