Home » Știință » Telescopul Webb dezvăluie o priveliște fantomatică! Stâlpii Creației, „în costum” de Halloween

Telescopul Webb dezvăluie o priveliște fantomatică! Stâlpii Creației, „în costum” de Halloween

Telescopul Webb dezvăluie o priveliște fantomatică! Stâlpii Creației, „în costum” de Halloween
Credit foto: NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale (STScI), A. Pagan (STScI)
Publicat: 30.10.2022

Stâlpii Creației au fost dintotdeauna un motiv de uimire și fascinație atât pentru astronomi, cât și pentru oamenii obișnuiți. Aceste structuri întinse de-a lungul mai multor ani-lumină sunt locul în care se nasc stele și arată mereu absolut incredibil, aproape de necrezut.

Așadar, nu este deloc surprinzător faptul că noua imagine cu Stâlpii Creației de la Telescopul Spațial James Webb este de-a dreptul uimitoare.

Totodată, Telescopul Webb ne permite să privim dincolo de straturile de praf și să observăm multitudinea de stele din regiunea cosmică. Însă, o imagine refăcută cu Stâlpii Creației oferă o priveliște fantomatică, chiar la timp pentru Halloween.

Diferența dintre noua imagine și portretul anterior cu Stâlpii Creației?

Diferența dintre noua imagine și portretul anterior cu Stâlpii Creației de la Telescopul James Webb este dramatică. Imaginea făcută cu instrumentul NIRCam este plină de stele, în timp ce noua fotografie făcută cu instrumentul MIRI nu mai conține atât de multe.

Stelele ce pot fi observate în noua fotografie sunt cele mai tinere. Acestea sunt stelele înconjurate de straturi groase de gaz. Stelele albastre sunt exact opusul. Acestea sunt stelele vechi care și-a dat la o parte straturile exterioare, potrivit NASA.

Ce reprezintă nuanțele întunecate de gri?

Nuanțele întunecate de gri sunt cele mai dense regiuni din norii de gaz, iar fundalul roșiatic este, de fapt, gazul interstelar din Calea Lactee, care nu este îndeajuns de dens încât să blocheze lumina, însă suficient de dens încât să facă galaxiile îndepărtate să dispară.

Stâlpii Creației, una dintre cele mai frumoase structuri cosmice observate vreodată de omenire, se află în Nebuloasa Acvila, un nor de gaz gigantic din galaxia Calea Lactee, aflat la 6.500 ani-lumină depărtare de Pământ.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Stâlpii Creației, așa cum nu au mai fost văzuți. O nouă imagine de la Telescopul Webb ne lasă fără cuvinte

Universul timpuriu, așa cum nu l-am mai văzut niciodată. Ce a descoperit Telescopul Webb?

Astronomii au găsit o gaură neagră monstruoasă chiar în vecinătatea noastră cosmică

Telescopul Hubble a găsit o „gaură de cheie cosmică” în constelația Orion

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase