Home » Știință » Vaccinul împotriva cancerului de sân a generat un răspuns imunitar puternic

Vaccinul împotriva cancerului de sân a generat un răspuns imunitar puternic

Vaccinul împotriva cancerului de sân a generat un răspuns imunitar puternic
Foto: @Louis Reed/Unsplash
Publicat: 08.11.2022

Vaccinul împotriva cancerului de sân, aflat în faza experimentală, a generat în siguranță un răspuns imunitar puternic la o proteină cheie a tumorii, au descoperit cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității din Washington (UW), din SUA.

Descoperirile, publicate în revista JAMA Oncology, sugerează că vaccinul ar putea fi capabil să trateze diferite tipuri de cancer de sân.

„Deoarece acesta nu a fost un studiu clinic randomizat, rezultatele ar trebui considerate preliminare, dar sunt suficient de promițătoare încât vaccinul împotriva cancerului de sân să fie evaluat acum într-un studiu clinic randomizat mai mare”, a spus dr. Mary „Nora” L. Disis, autoare principală și profesor de medicină în Divizia de Oncologie Medicală a UW și directoare a Cancer Vaccine Institute.

Pe ce se bazează vaccinul împotriva cancerului de sân?

Studiul de fază I a fost conceput pentru a evalua siguranța unui vaccin care vizează o proteină numită receptorul 2 al factorului de creștere epidermic uman (HER2) și pentru a vedea dacă a fost generat un răspuns imunitar la proteină.

HER2 se găsește pe suprafața multor celule, dar în până la 30% dintre cancerele de sân, HER2 este supraprodus până la de 100 de ori mai mult decât cantitatea observată în celulele normale. Aceste cancere „HER2-pozitive” tind să fie mai agresive și mai susceptibile de a recidiva după tratament, dar supraproducția de HER2 declanșează și o reacție imunitară care poate fi benefică.

Mai exact, pacienții cu cancer de sân HER2-pozitiv care creează un tip de răspuns imunitar numit imunitate citotoxică (sau ucidere a celulelor) au șanse mai mici de recidivă după tratament și au o supraviețuire generală mai lungă decât cei care nu au un astfel de răspuns imunitar, scrie Medical Xpress.

Pentru a stimula acest tip de răspuns, Disis și colegii ei au creat un vaccin ADN. Spre deosebire de vaccinurile proteice, care conțin de obicei o proteină sau o parte dintr-o proteină pe care se dorește să o țintească sistemul imunitar, vaccinurile ADN conțin instrucțiunile ADN pentru proteina țintă.

Cum funcționează vaccinul împotriva cancerului de sân?

Odată injectat, acest ADN este preluat de celule la locul injectării, care apoi încep să producă proteina codificată în instrucțiunile ADN-ului vaccinului. Celulele vor prezenta apoi proteina sistemului imunitar, un proces mai probabil să genereze un răspuns imunitar citotoxic puternic.

Vaccinul utilizat în acest studiu conține instrucțiunile ADN pentru o parte a HER2 care este de obicei localizată în interiorul celulei. Se știe că această porțiune intracelulară provoacă răspunsuri imunitare citotoxice mai puternice.

Cum a fost realizat studiul?

În studiu au fost înrolate 66 de femei care au avut cancer metastatic. Toate femeile au urmat o terapie standard și au obținut fie o remisiune completă, fie le-au rămas tumori doar în os, care tind să crească lent.

Participantele la studiu au fost împărțite în trei grupuri, fiecare participantă primind trei injecții. Un grup a primit trei injecții cu doză mică (10 mcg) de vaccin, un grup a primit trei injecții cu o doză intermediară, de 100 mcg, iar al treilea grup, trei injecții cu o doză mare, 500 mcg. Ele au primit și medicamentul stimulator de imunitate numit factor de stimulare a coloniilor granulocite-macrofage (GM-CSF), care favorizează imunitatea citotoxică.

Participantele au fost apoi urmărite timp de 3 până la 13 ani (urmărirea mediană a fost de aproape 10 ani). O urmărire lungă a fost importantă deoarece HER2 se găsește pe multe alte tipuri de celule. Cercetătorii au vrut să se asigure că vaccinarea nu a declanșat, în timp, un răspuns autoimun împotriva altor țesuturi sănătoase care poartă HER2.

„Rezultatele au arătat că vaccinul împotriva cancerului de sân este foarte sigur. De fapt, cele mai frecvente efecte secundare pe care le-am văzut la aproximativ jumătate dintre paciente au fost foarte asemănătoare cu ceea ce vedeți cu vaccinurile COVID: roșeață și umflare la locul injectării și poate ceva febră, frisoane și simptome asemănătoare gripei”, a spus Disis.

De asemenea, vaccinul a stimulat cu succes răspunsul imunitar citotoxic dorit, fără a declanșa efecte secundare severe, cel mai puternic răspuns imunitar apărând la pacienții care au primit doza medie.

Noi speranțe pentru pacientele cu cancer de sân

Deși studiul nu a fost conceput pentru a vedea dacă vaccinul ar putea încetini sau preveni progresia cancerului, cercetătorii au remarcat că participantele s-au descurcat mult mai bine decât ar fi fost de așteptat de la pacienți cu stadii similare de cancer de sân (50% dintre aceștia au o speranță de viață după tratament de 5 ani).

„Acum le-am urmărit pe aceste femei timp de 10 ani și 80% dintre ele sunt încă în viață”, a menționat Disis.

„Dacă rezultatele noului studiu de fază II randomizat-controlat al vaccinului sunt pozitive, va fi un semnal puternic pentru noi să trecem rapid la un studiu definitiv de fază III. Am mari speranțe că suntem aproape de a avea un vaccin care poate trata eficient pacienții cu cancer de sân”, a spus Disis.

Vă recomandăm să citiți și:

Un tip de epilepsie ar fi pornit dintr-o mutație de la o singură persoană, în urmă cu 800 de ani

La ce vârstă trebuie să renunți la fumat pentru a evita riscul crescut de moarte?

Vești proaste! Cercetătorii confirmă legătura dintre stres și creier

Ce se întâmplă, de fapt, atunci când ritmul nostru circadian este dereglat?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase