Programul haotic de somn al adolescenților îi predispune pe aceștia la probleme de comportament. Există însă și vești bune!

12 11. 2022, 10:00

Programul de somn al unui adolescent poate fi decisiv pentru sănătatea creierului său și pentru comportamentul acestuia de peste ani. Programul haotic de somn cum ar fi adormitul la ore târzii, însoțit de o trezire cu mult după răsăritul soarelui, ar putea modifica structura creierului unui tânăr.

O echipă de cercetători de la Universitatea de Melbourne a descoperit, într-un studiu care a inclus 200 de adolescenți, că această schimbare a modelului de somn a crescut riscul ca tinerii să aibă în timp probleme de comportament și să întârzie dezvoltarea creierului în adolescența ulterioară, potrivit Science Alert.

Schimbarea obiceiurilor de somn

Tiparele de somn ale oamenilor se schimbă în timpul adolescenței. Adolescenții pot rămâne treji mai mult timp, pot adormi mai târziu și pot să se odihnească a doua zi.

Mulți adolescenți trec, de asemenea, de la a fi o „ciocârlie matinală” la o „bufniță de noapte”. Ei se simt mai productivi și mai alerți mai târziu în timpul serii, preferând să se culce la ore târzii și să se trezească la fel a doua zi.

Această schimbare poate intra în conflict cu școala și munca adolescenților. O lipsă cronică de somn, din cauza acestor programe de somn nepotrivite, poate explica de ce adolescenții care adorm târziu prezintă un risc mai mare de probleme emoționale și comportamentale decât cei care au dormit suficient și se trezesc devreme.

O structură diferită a creierului, în funcție de orele de somn

Cercetările indică, de asemenea, că tinerii care adorm devreme și cei care adorm la ore mai târzii au o structură diferită a creierului. Aceasta include diferențe atât la nivelul materiei cenușii, cât și la nivelul materiei albe, care au fost legate de diferențe în ceea ce privește memoria, bunăstarea emoțională, atenția și empatia.

În ciuda acestor legături, nu este clar cum ar putea apărea această relație. Faptul de a fi un adolescent cu un program haotic de somn crește riscul de probleme emoționale și comportamentale ulterioare? Sau problemele emoționale și comportamentale duc la faptul că cineva devine mai mult o „bufniță de noapte”?

În studiul de față, cercetătorii  au urmărit preferințele de somn ale adolescenților și bunăstarea emoțională și comportamentală a acestora timp de mai mulți ani.

Cercetările anterioare arată că structura materiei albe a tinerilor care adorm devreme și a celor care adorm târziu este diferită. Cu toate acestea, studiul nostru este primul care examinează modul în care schimbările în preferințele de somn ar putea afecta modul în care materia albă crește în timp.

Programul haotic de somn la adolescenți îi predispune pe aceștia la probleme de comportament

Adolescenții care au început să doarmă târziu la începutul adolescenței (în jurul vârstei de 12-13 ani) au fost mai predispuși să aibă probleme de comportament câțiva ani mai târziu. Aceasta a inclus o agresivitate mai mare, încălcarea regulilor și comportamente antisociale.

Dar nu prezentau un risc crescut de probleme emoționale, cum ar fi anxietatea sau starea de spirit scăzută.

„Am constatat că materia albă a tinerilor care adormeau târziu nu a crescut în aceeași măsură ca la adolescenții care erau matinali. Știm că o creștere a materiei albe este importantă în anii adolescenței pentru a susține dezvoltarea cognitivă, emoțională și comportamentală”, au afirmat cercetătorii.

Aceste constatări evidențiază importanța concentrării asupra obiceiurilor de somn-veghe ale adolescenților, pentru a le susține sănătatea emoțională și comportamentală ulterioară.

Cum își poate schimba, totuși, un om programul haotic de somn?

Nu sunt numai vești proaste pentru cei care lucrează noaptea. Cercetările indică faptul că ne putem modifica preferințele și obiceiurile de somn.

De exemplu, expunerea la lumină (chiar și la lumina artificială) poate influența preferințele noastre de somn. Așadar, reducerea la minimum a expunerii nocturne la lumini puternice și ecrane poate fi o modalitate de a ne modifica preferințele și dorința de a dormi.

Expunerea la lumină la prima oră a dimineții poate contribui, de asemenea, la schimbarea ceasurilor noastre interne către un ritm mai orientat spre dimineață. Ați putea să vă încurajați adolescentul să ia micul dejun afară sau să meargă pe balcon sau în grădină înainte de a merge la școală sau la serviciu, spun specialiștii.

Vă mai recomandăm și:

Ceva neașteptat are loc în creierul uman atunci când mângâiem un câine

De ce este creierul uman diferit? Un nou studiu dezvăluie indicii uimitoare

Lipsa somnului la adolescenți poate cauza supraponderalitate sau obezitate

Somnolența la pacienții cu Alzheimer, cauzată de leziuni ale neuronilor responsabili cu starea de veghe